• 11 knep för bättre friluftsbilder med telefonen

  Undrar du hur dina favoritkonton på Instagram får till så schyssta bilder från sina utfärder? Måste man ha en sjukt dyr kamera med massa olika objektiv eller hänger det kanske på kunskapen? Vi ska nu avslöja våra 11 bästa knep.

  De flesta har ju idag sin mobiltelefon med sig ut i skogen. Och faktum är att de flesta mobiltelefoner idag även är enormt kompetenta kameror. Det handlar bara om att lära sig hantera dom. Sanningen är den att de grundläggande reglerna för fotografering appliceras både på svindyra systemkameror och mobiltelefoner. Skillnaden är oftast att ägaren av den svindyra systemkameran tar sig tid att lära sig hur man ska tänka för att ta en bra bild. Men det kan även du göra och då lyfta kvaliten på dina mobilbilder!

  Förutom att ha ett intressant motiv att fylla bilden med, vilket kan vara ett mysigt läger, en eldstad eller kanske ett par vandrare på en led så finns det flera tekniska aspekter som måste stämma för att bilden ska bli på topp. Vi presenterar därför 11 stycken knep att tänka på när du ska fotografera. Egentligen oavsett om du ämnar använda telefonen eller en dedikerad kamera.

  1. Se till att fokusen ligger rätt

  Detta kanske låter självklart för vissa, men som hokus pokus för andra. Att lägga fokusen rätt handlar om att få rätt del av bilden skarp. På det allra flesta telefonen kan du enkelt klicka där du vill ha fokusen. Testa detta, så minimerar du risken för ett suddigt tält men skarpa träd i bakgrunden.

  2. Se till att linsen är ren

  Det finns en anledning till att fotografer är noggranna med linsskyddet. En smutsig lins kan kraftigt försämra resultatet. Och samma sak gäller självklart på mobilen.

  3. Skippa zoomen

  Så tillvida din telefon inte har optisk zoom så ger vi dig rådet att undvika att zooma. Den digitala zoomen äter snabbt upp bildkvalitén. Då är det bättre att röra på benen och gå närmare objektet.

  4. Solen. Vän och fiende

  Att ta bilder mitt på dagen när solen är som starkast tror många är det optimala för att man då har gott om ljus. Man kan inte ha mer fel. Skuggorna blir hårda och osmickrande. För att få de allra bästa bilderna ska man fota i gyllene timmen. Det är den första och sista timmen som solen lyser på dygnet. Det är då man då fånga de där riktig magiska bilderna

  Se även till att undvika kraftiga motljus om du inte ämnar nyttja detta ur ett artistiskt perspektiv.

  5. Naturlig inramning

  Vill du dra dina följares blick till en speciell del av bilden så bör du försöka dig på en inramning. Du kan använda dig av element i omgivningen, förgrund, bakgrund eller andra element i bilder för att skapa en känsla av inramning kring ditt huvudobjekt. Kanske lite grenar, blåbärsris eller en snöhög.

  6. Håll horisonten rak

  När du fotar landskap så är det väldigt viktigt att få horisonten rak. Speciellt om du fotar hav eller sjöar. Om du i efterhand upptäcker att bilden lutar så är det lätt fixat i telefonen.

  7. Gyllene snittet – Tredjedelsregeln

  Det gyllene snittet handlar om var i bilden du ska placera ditt objekt. En bild kan man tänka ska vara uppdelad i nio lika stora rutor. Ditt huvudmotiv ska placeras längs med linjerna mellan rutorna eller i korsen. På många telefoner kan man slå på detta rutnät så man enklare kan komponera sina bilder.

  8. Rensa upp i bilden

  För att skapa en harmonisk bild så för man titta på helheten och inte bara huvudmotivet. Se till att undvika onödiga inslag i bilden som kan ta fokus från huvudmotivet. I många fall kräver omgivningen mer tid än huvudmotivet. Det finns här flera knep att nyttja. Antingen flyttar man på sig själv, huvudmotivet eller bägge. Man kan även börja utföra ändringar i bakgrunden om det absolut inte går att byta plats.

  9. Rörelse inåt i bilden

  När du fotar människor, djur eller saker i rörelse så bör man försöka få dessa att röra sig inåt i bilden. Detta för att det ska finnas utrymme framför objektet att i betraktarens fantasi fortsätta framåt. Detta gäller även vid porträtt då en persons ögon kan symbolisera vilken håll denne är på väg åt.

  10. Perspektiv

  Ett hav med blåbärsris har nog de flesta stått och skådat över. Hur får man då just de blåbärsriset du ska fota att sticka ut i mängden? Med ett annorlunda perspektiv såklart! Detta är ett av de vanligaste misstagen nybörjare gör, att man fotar från den vinkel man normalt beskådar saker. Testa att gå ned på knä, eller lägg dig på mage. Kanske hoppa upp på en sten? Våga experimentera med perspektiven! En annan fördel med att arbeta med perspektiven är att man kan städa upp en rörig bakgrund (se tips nr.8).

  11. Våga redigera bilden

  Vi lovar att ytterst få av de bilder ni ser i de populära flödena kommer direkt från kameran. De har i de flesta fall passerat genom antingen en redigeringsapp eller något program på en dator. Det här är inte fel, utan bara ytterligare ett verktyg för att producera en bra bild. Men undvik de färdiga filtren som finns, dom kan ofta göra mer skada än nytta. En grymt bra mobilapp som vi ofta använder heter Snapseed.