• vandra fjäderlätt

  12 tips för en lättare ryggsäck

  Konsten att vandra fjäderlätt är något som många försöker bemästra. Ofta tar det många år av utfärder för att lära sig vad man kan justera för att göra sin ryggsäck lättare. Men det går ju självklart att till en början följa lite universaltips som ofta utgör grunden för en lättare ryggsäck. Vi har därför sammanställt en lista med 12 blandade knep för en lättare packning att börja med.

  1. Dumpa elektroniken

  Vi börjar med en punkt som kommer svida för många. Men att lämna mycket av den onödiga elektroniken hemma gör att du kan koppla av och njuta mer av naturen. Surfplattan platsar bättre i soffan än vid lägerelden. Denna punkt innefattar även extra batterier, powerbanks och liknande.

  2. Improviserad kudde

  Fyll en packpåse eller zip-lock med luft och vira in den i lite kläder. Det blir betydligt bekvämare än att bara sova på en tröja samtidigt du spar många gram mot att bära en uppblåsbar kudde. Denna hör lite ihop med punkt 8, men är så bra så den får en egen plats på listan.

  3. 3 för 3. Ett viktmål för de tyngsta prylarna

  Att försöka hålla sovutrustning, ryggsäck och tält under 3 kilo är enligt många grunden till att vandra lätt. Ingen lätt match, och vi ska inte ljuga. Denna punkt kan kosta en del pengar för att uppnå. Men om du lyckas med detta så har du en fantastiskt bra grund att bygga på för att vandra fjäderlätt. Nedan följer några enkla saker att tänka på för denna punkt.

  • Kortare liggunderlag
  • Tarp istället för tält
  • Dun istället för syntet i sovsäcken
  • Sov med mer kläder för kunna bära en tunnare sovsäck

  4. Byt till vedkök

  Inte nog med att vedköken ger en mysig känsla vid matlagningen, dom väger dessutom bara en bråkdel mot gaskök eller liknande. Detta är för att konstruktionen är ofantligt simpel och för att du slipper bära på bränsle. Läs mer om vedkök här!

  Fridh, William. 2018

  5. Håll koll på vädret

  Om du har stenkoll på kommande väder och de eventuella omslag som kan ske i området du ska vandra i så kan man spara mycket vikt. Det är för att du då kan lämna diverse förstärkningsplagg hemma. Det sparar mycket utrymme och vikt i din ryggsäck.

  6. Lär dig leva med lukten

  Att lämna din deodorant hemma kan spara in nästa 200 gram i din packning! Det är mycket mer än vad många tror. Så lär dig strunta i svettdoften.

  7. Regnsäkra med en sopsäck

  Istället för att ha flertalet olika packpåsar vars lås och ofta tjocka material så kommer man väldigt långt med en vanlig sopsäck som “liner” i ryggsäcken.

  8. Flera syften

  Försök tänka ut fler syften för varje detalj du plockar ner. En friluftskniv duger till exempel utmärkt som kniv till maten, kokkärl fungerar bra att äta direkt ifrån och dina vandringsstavar kan fungera som tältpinnar!

  9. Bär inte onödigt vatten

  Planera din vandring och försök bestämma var och när du kan fylla vatten. Man måste i de flesta fall inte bära vatten för hela utfärden. Ett sätt är att investera i ett filter. Man kan då få närmast obegränsad mängd vatten till en vikt av 56 gram! Man kan självklart även nyttja tabletter eller koka vattnet.

  Fridh, Andreas. 2019

  10. Ät frystorkat

  Vi vet. Det kanske inte är helt lockande. Men få saker kan sänka vikten så kraftigt som att byta ut konservburkarna mot frystorkad mat. Köp hem lite olika varianter och testa för att hitta dina favoriter innan du ger dig ut.

  11. Lär dig att leva av naturen

  Denna kan nog ses som lite ovanligt i fjäderlättskretsar. Men under de år vi har tittat närmare på bushcraft så har vi insett ett antal saker. Bland annat att man inte behöver ha med sig allt ut i skogen! Det går till exempel att på bara några få minuter tälja ihop ett par bestick. Eller varför inte tillverka ett improviserat rep för reparation av brännässlor istället för paracord? Kunskap väger ingenting!

  12. Var kritisk och tänkt två gånger!

  Den viktigaste och sista punkten och egentligen det som utgör hela tänket i att vandra fjäderlätt. Tänk igenom vad du behöver, gör en packlista. Om du tvivlar över en viss pryl så kommer du antagligen inte att sakna den. Det handlar kort och gott om många bäckar små. Men släng inte ut något som har med din säkerhet att göra!

  Omslagsbild: Chu, Andreas.