• 4 tips för att slippa älgflugor i skogen

  Just nu är det säsong för mångas favoritsvamp. Trattkantarellen. Men det är även säsong för något mindre trevligt. Nämligen älgflugor. En ständigt återkommande plåga under hösten. Vi berättar hur man kan skydda sig.

  Älgflugan är en liten otäck krabat som sammanfattat landar på ett värddjur, biter av sina egna vingar för att lättare krypa runt, för att sedan börja suga blod från sitt offer. Älgflugan kallas även hjortfluga eller älglus, så ni kan antagligen själva gissa vilka de primära värddjuren är.

  Låter det otäckt? Det är det. Bettet från en älgfluga orsakar obehag och det är allmänt otäcka kryp som brukar vara svåra att peta bort. Har du otur och den kryper in i håret på dig så är en kam det bästa sättet att få bort dom. Älgflugan är däremot vad man vet inte farliga för människor. Man har dock sett att vissa sjukdomar har spridits hos andra djur.

  4 sätt att skydda sig mot älgflugor

  Det är mycket svårt att skydda sig mot älgflugor. Det finns dessutom bara ett fåtal medel som ska hjälpa mot dom. Men här följer ett antal knep för att bli av med den värsta plågan.

  • Använd heltäckande kläder med byxorna instoppade i strumporna.
  • Använd hatt eller mössa, gärna med myggnät som du stoppar innanför kragen på tröjan.
  • Sjö & Hav Mygg och Fästing påstås ha en effekt mot älgflugor. Det är dessutom växtbaserat.
  • Använd vantar med snörning kring handleden. Stoppa in tröjan innanför dessa.
  • Bonus: Kamma håret och gör en “fästingkoll” när du kommer hem från skogen.
  Omslagsbild: By Christian Fischer, CC BY-SA 3.0, Link