• Anton Ahlin – Att ensam paddla kajak i 30 dagar

  Ibland snubblar man över konton på Instagram som direkt väcker ens intresse. För mig så handlar det såklart oftast om friluftsrelaterade sådana. Denna gång ett konto tillhörande Anton Ahlin. Det är nämligen som så att han håller på att paddla längs Sveriges kust i 30 dagar!

  Anton är med i det här årets Adventure Academy. En äventyrsutbildning där man guidas till att genomföra sina egna äventyr! Med hjälp från erfarna experter så får man här en mycket god grund för framtida utfärder. Utöver att genomföra sitt planerade äventyr så samlar han även in pengar till Östersjön under sin paddling.

  Man har kunnat följa Antons paddling via hans konto på Instagram från början till slut. Vilket jag har gjort med ett stort intresse. Mycket text och härliga bilder att studera. Ett kanonkonto med andra ord, och jag kan bara rekommendera er att läsa ikapp där!

  Jag har lyckats fånga Anton mellan hans etapper för att ställa lite frågor till honom. För jag kände mig väldigt nyfiken på vad, hur och varför han valt att sätta sig i en kajak i 30 dagar.

  Ahlin, Anton. 2019.

  Du har tagit dig an ett väldigt häftigt äventyr. Berätta. Varför just paddling?

  Jag är med i årets upplaga av Adventure Academy, där upplägget är att man söker in med ett äventyr och sen får hjälp att genomföra det. Jag har alltid haft stor respekt för havet och att ge sig ut ensam i en kajak under 30 dagar kändes som rätt balans mellan läskigt och spännande.

  Det låter verkligen som att du har träffat rätt med äventyret då. Har du gjort någonting liknande tidigare?

  Jag har vandrat själv i några dagar uppe i Vålådalen. Men jag har aldrig gjort något i den här skalan tidigare. Min tidigare erfarenhet av kajak är ganska liten. Det har mest varit myspaddlingar över dagen.

  Enligt din livekarta så borde du vara så långt söderut man kommer just nu. Vilken sträcka har varit svårast hittils?

  Jag hade ganska dåligt väder dom första dagarna och övergången från Torö till Trosa var tuff och även senare när jag skulle över Bråviken utanför Norrköping. Där blir det tufft för man ligger ganska långt ut från land och vågorna är stora.

  Vad för hinder har du stött på under dina dagar på vattnet?

  Dom gånger det blir riktigt svårpaddlat så är det ofta många parametrar som samspelar: Dyningar åt ett håll, vinden åt ett annat och branta klippor som gör att vågorna slår tillbaka. Det upplevde jag vid Käftudden, ovanför Stendörrens Naturreservat, och efter två försök så avbröt jag och slog upp tältet.

  Anton Ahlin som paddlar i sin Kajak från Melker
  Ahlin, Anton. 2019.

  Vilken är den bästa upplevelsen från den här paddlingen? En upplevelse du kommer minnas extra starkt.

  Nästan varje dag har haft något men jag hade en dag i S:t Annas Skärgård då dimman var så tät att jag knapt såg 20 meter framför mig. Båtarnas mistlurar ekade mellan öarna och jag var tvungen att använda telefonen för att förstå vart jag skulle. Det var filmiskt!

  Hur kommer det sig att du valde att samla in pengar till just östersjön?

  Eftersom det är dom vatten jag rört mig i så kändes det givet. Det är ett fantastiskt hav och den natur jag har fått paddla i under dom här 30 dagarna förtjänar uppmärksamhet.

  Hur såg dina förberedelser ut?

  Ganska undermåliga. Jag paddlade några dagar ensam under våren och läste om andra som gjort långpaddlingar och försökte förstå vilka problem dom upplevt. Frilufsarna.se har en fantastisk genomgång av blå bandet + packlista + hjälp med kartor och så vidare. Det hjälpte mig mycket!

  Att paddla en sådan här sträcka själv måste kräva ett starkt driv. Vad är din motivation att sätta dig i kajaken varje morgon?

  Så här i slutet av resan så börjar jag inse att jag haft tur med det ganska tuffa vädret. Vågor och vind gör att man håller sig på tårna och uppslukas av paddlandet. Dom dagar motivationen har sviktat har varit lugna soliga dagar då man inte behöver vara så koncentrerad.

  Anton Ahlin som paddlar i sin Kajak från Melker
  Ahlin, Anton. 2019.

  På tal om kajaker. Känner du, nu när du väl är på vattnet, att valet av kajakmodell var rätt?

  Jag är sjukt nöjd med kajaken jag paddlar. Melker Kayaks var snälla och lånade ut en Ulvön till mig. Den har bra förvaring, lättpaddlad och känns trygg även i riktigt stökigt väder. 

  Kan du tänka dig att göra något liknande i framtiden?

  Ja! Men gärna med vänner eller flickvän nästa gång. Att vara själv har varit häftigt för allt det läskiga blir lite förhöjt och man får träna sitt pannben ordentligt. 

  Vad har du för tips till dom som vill börja paddla?

  Gå med i en kajakklubb. Jag gick själv med i Örnsbergs Kanotsällskap under våren och det har varit väldigt bra. Både mycket kunskap och tillgång till utrustning.

  Vad saknar du mest hemifrån nu när du är borta?

  Min tjej Emmy! 

  Anton verkar uppleva ett fantastiskt äventyr, och vi är väldigt glada att han delar med sig av det. Både genom denna intervju, men även på Instagram. Han har i skrivande stund ett par dagar kvar att paddla, men insamlingen för vårt kära Östersjön fortsätter till 20/7. Så gå in och skänk en slant. Det har jag gjort!

  Omslagsbild: Ahlin, Anton. 2019.