• trangia stormkök friluftskök

    Att välja friluftskök

    Att välja rätt friluftskök kan ofta upplevas som knepigt då det finns väldigt många olika typer. Vi ska här prata om dom vanligaste typerna, såsom gaskök, spritkök, multifuel- och vedkök, samt olika varianter av dessa. För varje kök har sina styrkor och svagheter, och vi ska nu lära er dom. Så förhoppningsvis kan du göra ett klokt köp efter att du har läst denna guide.

    Det första du ska göra är att ställa dig några grundfrågor, för behovet styr helt vad för typ av kök som är optimalt för just dina turer. Ett tips är att skriva en lista över de typer av turer du gjort hittills, planerar att göra och vad du räknar med att äta. Utgå sedan från denna lista när du väljer friluftskök.

    Vilka miljöer ska jag använda köket i?

    Vid extrem kyla så är det till exempel ej lämpligt med gas då den fungerar väldigt dåligt i kyla, däremot fungerar bensin utmärkt då. Även höga höjder måste tas med i beräkningarna, och även här är bensinen ett säkert kort. Vid vistelse i mer “vanliga” miljöer så duger dom andra typerna gott under de varmare delarna av året.

    Planerar du att röra dig i områden där tillgången till ett specifikt bränsle kan vara dålig? Då är multi-fuel rätt typ av kök. De köken kan nämligen köras på flera olika typer av bränsle!

    Väder och vind är även en mycket viktig faktor när man väljer kök. Ska du vistas mycket i fjällmiljö så kan man räkna med mycket vind. Då kan ett vindskyddat kök (stormkök) vara lämpligt. T.ex ett Trangia.

    Hur stort friluftskök behöver jag?

    Ju fler du ska laga mat åt, desto större friluftskök behövs. Detta är extra viktigt om man räknar med att ta med sig barn ut så att ingen behöver vänta på maten. Men även om du ska ut solo så går det här att spara både extra gram och utrymme genom att välja ett mindre kök. Så välj det minsta köket, med lägst vikt, som når upp till övriga ställda krav.

    Vad har du tänkt att laga för mat?

    Här kan ett lite större friluftskök vara till fördel om du ska laga mer avancerad mat framför frystorkat. Det finns även kök med teflonbeläggning. En bredare bas skall man ej heller underskatta. Det kan ge en stabilitet duglig nog att använda riktiga stekpannor eller kastruller på. En annan funktion som kan vara bra att ha är justerbar låga. Men om du enbart räknar med att koka vatten till din frystorkade måltid så går här att spara både utrymme och vikt.

    Hur lätthanterligt kök behöver jag?

    Under vissa turer så ska saker bara gå fort. Då kan det vara bra att välja ett kök som bjuder på ett enkelt handhavande. Efter 14:e dagens vandring så kan det vara skönt att snabbt få mat i magen när tältet är rest.

    stormkök friluftskök
    Fridh, Andreas. Fastbränslekök. 2019.

    Vilka typer av bränsle finns det?

    Det vi märker att folk har svårast med när det kommer till att välja friluftskök, är att bestämma vilken typ av bränsle som är bäst lämpat för deras turer. I vissa fall har man inget val, för som vi tidigare nämnde så blir man kraftigt begränsad vid sträng kyla och höga höjder. Vid övriga tillfällen är det mest en fråga om typ av utfärd, smaksak och tillgänglighet. Nedan har vi sammanställt en lista med respektive bränslens för- och nackdelar.


    Gas

    Gas är ett av de mest lättanvända bränslena man kan välja. Det är dessutom det mest energirika vilket medför att en tub på 220 gram räcker ungefär en vecka till en person! Nackdelen är att det fungerar väldigt dåligt vid minusgrader. Det finns speciell vintergas som gör det möjligt att hjälpligt använda sitt kök en bit under nollgradigt, men det finns bättre alternativ.

    Fördelar

    • Lätt att använda.
    • Låg vikt.
    • Justerbar låga.
    • Tuben brukar kunna packas i dom flesta toppmonterade kökens kokkärl.
    • Mycket energi i förhållande till vikten.
    • Bra om du ska laga mer avancerad mat.
    • Enkla kök.

    Passar följande typer av kök

    • Toppmonterade gaskök
    • Markstående gaskök
    • Kök av spismodell
    • Multifuelkök
    • Trangia med gasbrännare

    Nackdelar

    • Ganska dyrt.
    • Fungerar väldigt dåligt när temperaturen kryper nedåt.
    • Fungerar dåligt på hög höjd.

    T-röd

    En klassiker bland bränslen som normalt brukar förknippas med Trangia. T-röd är det mest miljömedvetna valet, men det saknar energin som till exempel gasen har. Detta medför att matlagningen tar längre tid. Vad t-röd däremot delar med gasen är att bägge fungerar dåligt vid minusgrader och höga höjder. Däremot så är det förhållandevis enkelt att hantera. Vad gäller åtgång så kan du tänka 1 liter/person/vecka under sommaren, och 2 liter på vintern.

    Fördelar

    • Miljöklokt val.
    • Brinner ljudlöst.
    • Lätt att se hur mycket bränsle du har kvar.
    • Få rörliga delar i köket borgar för tillförlitlighet.
    • Enkla kök.

    Passar följande typer av kök

    • Trangias breda utbud av små och stora stormkök.
    • Militärens “snuskburk”
    • Spritbrännare till diverse minikök

    Nackdelar

    • Svårt/Omöjligt att justera lågan.
    • Svårt att tända & fungerar sämre vid minusgrader.
    • Kan vara svårt att köpa utomlands.
    • Väger nästan fyra gånger mer än gas för samma längd på tur.

    Bensin

    Bensinen är ett väldigt mångsidigt bränsle som går att finna över hela världen. Det är dock rekommenderat att använda kemiskt ren bensin då den är mycket renare och därmed sotar mindre. Bensinens övriga styrkor är dess förmåga att fungera bra vid kyla och höga höjder, samtidigt som det är väldigt energirikt. En sommarvecka kräver cirka 0.5 liter bensin/person/vecka. Tyvärr är köken som bensinen kan nyttjas i ganska krångliga att hantera och medför fler risker då bensinen är väldigt lättantändlig.

    Fördelar

    • Billigt.
    • Fungerar i kyla och på höga höjder.
    • Hög effektivitet.
    • Finns att få tag på över hela världen.
    • Kemiskt ren bensin sotar väldigt lite.

    Passar följande typer av kök

    • Multifuelkök
    • Bensinkök
    • Trangia med multifuelbrännare

    Nackdelar

    • Lättantändligt.
    • Luktar illa.
    • Måste förvärmas och trycksättas i behållaren.
    • Vanlig bensin sotar snabbt igen köket.


    Fotogen

    Fotogen är ett av de lämpligare bränslena om du ska resa utomlands då det används till allt möjligt. Det är dock ett ganska smutsigt bränsle som saknar unika fördelar. Vi rekommenderar därför något av de övriga bränslena.

    Fördelar

    • Billigt.
    • Bra effekt.
    • Lätt att få tag på i världen.

    Passar följande typer av kök

    • Multifuelkök
    • Fotogenkök
    • Trangia med multifuelbrännare

    Nackdelar

    • Luktar illa.
    • Köket blir väldigt smutsigt.
    • Måste förvärmas och trycksättas.
    • Kan stelna i kyla.

    Ved

    Kanske det mest romantiska bränslet. Med sitt knaster och mysiga doft så har veden börjat ta mer plats som bränsle för friluftsköken. I den positiva spalten så finner vi mysfaktorn, att bränslet finns överallt och att man kan värma sig samtidigt som man lagar maten. Kontra det negativa, regnar det så är bränsletillgången och effektiviteten begränsad. Men för dig som har gott om tid i skogen och tycker om levande eld så är detta alternativet givet.

    Fördelar

    • Bränslet finns överallt under trädlinjen.
    • Värmer.
    • Mysigt.
    • Fungerar rätt bra i sträng kyla.
    • Det finns vedkök som alstrat ström och har USB portar.
    • Vedkök i alla möjliga storlekar! Från ficksmå till stora man kan grilla på.

    Passar följande typer av kök

    • Vedkök
    • Som nödbränsle i vissa fastbränslekök
    • Till lägerelden!

    Nackdelar

    • Regn = Ingen eld.
    • Vindkänsligt.
    • Måste konstant matas med bränsle.
    • Svårt att justera värmen.
    • Svårt att finna bränsle på fjällen.

    Fast bränsle

    I denna kategori så finner du klassikern Esbit, de små sockerbitsliknande tabletterna man tänder eld på. På senare tid så har riktigt kompetenta varianter dykt upp, bland annat sprit i fast geléform. Detta har gjort dessa typer av bränslen mer attraktiva. Till dessa bränslen så finner man dom minsta och billigaste köken, men även de mest ineffektiva. Tyvärr så kan man som mest koka upp en mindre mängd vatten på sådana kök utan att bränsleåtgången skall bli onödigt hög.

    Fördelar

    • Låg vikt och volym.
    • Lätthanterligt.

    Passar följande typer av kök

    • Fastbränslekök
    • Som alternativt bränsle i vedkök

    Nackdelar

    • Låg effekt.
    • Vissa spritbaserade fasta bränslen fungerar dåligt i kyla.
    • Dyrt.

    Diesel

    Här har du en riktig nödlösning. Dieseln får anses besitta fler nackdelar än fördelar och bör enbart användas i nödfall i brist på andra bränslen till multi-fuelköket.

    Fördelar

    • Finns att få tag på i stora delar av världen.

    Passar följande typer av kök

    • Multifuelkök
    • Trangia med multifuelbrännare

    Nackdelar

    • Sotar och luktar illa.
    gaskök stormkök friluftskök
    Fridh, Andreas. Toppmonterat gaskök. 2019.

    De vanligaste typerna av friluftskök.

    När du väl har klurat ut vilken typ av bränsle som kan vara bäst lämpat till dina utfärder så är det dags att välja utförande på själva köket. Du blir självklart begränsad av valet av bränsle, men det brukar normalt sett finnas lite svängrum i storlek och utförande. Här spelar saker som hur många du ska laga mat åt, vad för typ av mat du ämnar laga, vikt och storlek in. Här nedan så kan du läsa om de olika typerna av kök som finns.

    Gaskök – Topp & markstående.

    Om du har bestämt dig för att gas är bränslet för dig behöver du fundera på vilket utförande du vill ha på ditt kök. Gasköken är de kök som har störst bredd på sina utföranden. Det finns två huvudtyper av gaskök. Dom som har toppmonterade brännare samt dom med markstående brännare som ansluter till gastuben via en slang. Det finns även gasbrännare att montera i Trangiaköken. Denna kombination är svårslagen när det kommer till blåsigare miljöer.

    Bland de toppmonterade friluftsköken återfinns flera av de lättaste friluftsköken. Nackdelen med de toppmonterade är att de kan vara instabila då tyngdpunkten blir väldigt hög. Därför bör dessa kompletteras med extra ben på gastuben för att undvika att de välter. De gaskök som står på marken erbjuder tvärtom en väldigt bra stabilitet och möjliggör användning av “vanliga” kastruller och stekpannor för lite mer avancerad matlagning.

    Gasköken är väldigt lätta att hantera. Man skruvar bara fast brännaren på gastuben eller ansluter slangen på tuben och tänder sedan köket. Många kök idag har dessutom en inbyggd piezotändare (en knapp för att skapa gnista)! Att dom är lätta att släcka genom att vrida ned gasen till noll bidrar ytterligare till dess lämplighet för nybörjare. Dom finns även i en mängd storlekar, så det är lätt att hitta ett för just dina behov.

    Ett tips när du ska välja gaskök är att välja en modell med inbyggt vindskydd och värmeledare. Detta gör att du sparar på gasen, men även kortar ner koktiden!

    friluftskök stormkök multifuel
    Fridh, Andreas. Multi-fuelkök. 2019.

    Multi-fuel

    Planerar du turer året om? Då kan ett multi-fuelkök vara något för dig. Med möjligheten att använda bensin som bränsle så kan du med dessa kök laga mat i de lägsta temperaturerna av alla kök. Att bensinen dessutom fungerar på höga höjder gör detta till ett friluftskök för de mest extrema vandringarna. Det är helt enkelt det optimala köket för den mångsidige vandraren som vistas ute hela året och i alla möjliga miljöer.
    Det finns även multi-fuel-brännare att montera i Trangiaköken. Denna kombination klarar riktigt ruggigt väder.

    Nackdelen med dessa kök är dock att det kräver betydligt mer underhåll än de andra köken. Vissa delar behöver efter en tids användning bytas ut, vilket kan upplevas krångligt och onödigt för personer som sällan planerar att använda köket. De kräver dessutom mer arbete innan man kan börja laga mat, detta i form av förvärmning samt att pumpa tryck i bränslebehållaren.

    Multi-fuelkök brukar generellt sett vara markstående men det finns udda fåglar i sortimentet. Även här rekommenderar vi att titta på lösningar med inbyggt vindskydd alternativt komplettera med ett fristående. Detta sparar på bränslet och kortar ned tiden det tar att laga maten.

    Ha i åtanke att alla flerbränslekök ej hanterar samtliga bränslen. Det kan skilja sig mellan modellerna, speciellt när det kommer till förmågan att kunna drivas på gas. Men i regel så brukar det kunna drivas med de flesta bränslena på marknaden när du bytt till rätt munstycke.

    friluftskök stormkök trangia
    Fridh, Andreas. Trangia. 2019.

    Spritkök

    Inom denna kategori av friluftskök finner vi bland annat det klassiska Trangiaköket. Ett stormkök som de flesta någon gång antagligen har testat. Vi har tidigare nämnt att Trangiat finns med moderna gasbrännare numera, men modellen för T-sprit är fortfarande en stark kandidat bland friluftsfolk. En annan modell som säkert många lumpare känner igen är den beryktade “snuskburken”

    Spritköken är oftast väldigt enkla att hantera. Man fyller på brännaren med sprit och tänder sedan på. De brukar även vara mycket prisvärda, ytterst driftsäkra samt ha en förhållandevis låg vikt om man väljer ett i ultralätt aluminium. Nackdelarna är ju svårigheten att justera lågan samt att brännaren bör svalna innan man kan fylla på spriten. När vi ändå nämner spriten, så kanske du minns vad vi nämnde tidigare: Den väger tyvärr nästan fyra gånger mer än gas för samma turlängd.

    Dessa kök är ett väldigt bra kök att börja med, då även barn och unga snabbt brukar bli kompis med dem. Man kan även växa tillsammans med det genom att köpa en mer avancerad brännare! Ett enkelt och mångsidigt kök för den enkla vandraren helt enkelt.

    friluftskök stormkök
    Fridh, Andreas. Vedgaskök 2019.

    Vedkök

    Bland dessa kök kan man finna otroligt billiga friluftskök. Det är för att vedköken inte kräver några rörliga delar, utan oftast bara består av en behållare i metall av något slag. Det finns dock ett par olika modeller som kan vara bra att hålla koll på. Dom enklaste köken är vanliga boxformade kök som man eldar i. I dessa kök är det enbart den vanliga förbränningen som värmer upp kokkärlet, men dom brukar bli extremt små när dom väl är ihopfällda, ibland så små att dom ryms i benfickan.

    Det finns även en mer avancerad variant som har en sekundär förbränning, dessa kallas vedgaskök. I dessa kök så antänds även gasen som uppstår när bränslet värms upp. Detta bidrar till mycket högre effekt än i dom enklare lådformade köken. Nackdelen är att dessa kök tar mer plats.

    Gemensamt för dessa kök är dock charmen med eld, närheten till bränsle och den billiga pengen. Vedköken är dock inte ett bra alternativ för vandraren på språng då det tar längre tid att nyttja i form av förberedelser och lägre effekt än andra typer av kök. Däremot för njutaren som inte vill bära på bränsle så är dessa friluftskök en mycket stark kandidat.

    Ett plus är att många vedkök går att komplettera med en spritbrännare. Du får då en nödlösning om vädret är emot dig.

    Fridh, Andreas. Fastbränslekök utan vindskydd. 2019.

    Fastbränslekök

    Dessa kök är idag inte så förekommande, men dom fyller ändå en roll i friluftslivet. Dom tar ytterst lite utrymme i anspråk, men rymmer ändå sitt eget bränsle för ett par matlagningar! Nackdelen? Effekten är väldigt begränsad och lämpar sig bäst till att koka upp en mindre mängd vatten till din påse med frystorkat. Men om du ämnar att vandra väldigt lätt och bara behöver värma vatten för maten, då finns här vikt att spara.

    Tidigare så var Esbit nästan ensamma på marknaden med denna typ av kök, men det har idag kommit både fler och bättre typer av bränslen och kök. Det går idag att köpa fastbränslekök optimerade för fast sprit, och effekten i den typen av bränsle är enormt mycket högre än hos Esbit. Värt att tänka på är att kök av denna typ är väldigt vindkänsliga, antagligen mest vindkänsliga av alla köken vi pratat om. Så det är av yttersta vikt att nyttja dessa i skydd från vinden, antingen med hjälp av naturen, eller med ett portabelt vindskydd.

    Sammanfattning

    När du läst den här guiden kommer du antagligen ha lite bättre koll på det här med stormkök och friluftskök. Använd den gärna som ett uppslagsverk att falla tillbaka på inför framtida köp. Sedan så är det nog få som nöjer sig med ett enda kök. Personligen så har jag säkerligen närmare 10 kök som jag varierar mellan (ja, kanske lite väl många, men varje kök har sina styrkor).

    Men sammanfattningsvis så handlar allt om hur stor kapacitet du behöver samt vilka miljöer du ska använda köket i. Om du har svaret på dessa frågor så är valet av kök inte särskilt svårt.

    Ta även 10 minuter att titta på vår video om ämnet. Den kan ge ytterligare information som kan vara avgörande i ditt val.

    Omslagsbild: Fridh, Andreas. Att välja kök. 2019.