• Bushcraft Basic 1 & 2 – En kurs av Bushcraft Sverige

  Nyligen blev jag inbjuden till föreningen Bushcraft Sveriges kurs “Bushcraft Basic 1 & 2”. En kurs som från utsidan – enligt mig – bara verkade vara riktad till de absoluta nybörjarna. Men efter några timmar på plats hade min inställning förändrats helt. Området va fyllt av inspiration, glädje och kunskap på alla nivåer. “Det här är en kurs för alla”, tänkte jag.

  Att skriva om kurser är någonting helt nytt för mig, men jag är säker på att det vanligtvis inte är så här svårt att finna ord. Under själva kursen hade jag mängder med idéer om vad jag skulle skriva. Men det slutade med så mycket intryck att jag till slut blev mållös. Vad ska jag nu välja att lyfta fram? Ska jag berätta om hur kursen såg ut steg för steg? Eller kanske bara rada upp vad jag lärt mig?

  Tobias tog med gruppen ut för att samla olika material för momentet “eld”.
  Fridh, William. 2019.

  Vad är det för kurs?

  Bushcraft Basic 1 & 2 är – som du mest troligt förstod, – en sammanslagning av två olika kurser. Förr så körde dem kurserna separat men valde att kombinera dessa för att göra det hela lättare. Dessutom finns det en kurs som heter Bushcraft Basic 3 som handlar om sjukvård. En kurs som vi planerar att gå i framtiden och hoppas att även du som läser denna text kan vara intresserad utav.

  Kursen jag gick är för de som vill lära sig mer om bushcraft och allt kring det. Så som allemansrätten, eld och knopar. Då kursen innehåller väldigt mycket så varar den under två dagar (två och en halv denna gång). Detta innebär att du även sover på plats och umgås med de andra deltagarna och ledarna när det inte är inbokade aktiviteter. Ett bra exempel på detta är under kvällarna när man äter middag och folk samlas kring lägerelden.

  Kursen bjöd på en mängd olika moment. Allt ifrån kunskap du använder på dagsturer, fjällvandringar och i överlevnadssituationer (notera att kursen ej handlade om överlevnad). Kursen innehöll följande moment:

  • Bushcraft
  • Allemansrätten
  • Matlagning
  • Kniv och såg
  • Eld
  • Vatten
  • Träd och växter
  • Yxkunskap
  • Campcraft
  • Tillverkning av nödvändig utrustning
  • Knopar

  Priset på kursen är väldigt låg gentemot det man får ut av den. Om du är medlem i föreningen Bushcraft Sverige (som ligger på 300 kr / år) så kostade det dig enbart 2500 kr. Är du däremot inte medlem – vilket du i så fall borde bli, – kostade det istället 5000 kr.

  Med tanke på den prissättning som de valt är det uppenbart att denna kurs inte hålls med syftet att tjäna massa pengar. Syftet är såklart att kunna sprida kunskap om bushcraft och få organisationen att växa. Riktigt nobelt om du frågar mig!

  Tips från coachen: Skriv alltid ner namnen på växterna de lär ut om under växtvandringar.
  Fridh, William. 2019.

  Därför ska du gå Bushcraft Basic

  Då den här kursen va så pass bra så kan jag skriva länge om allt positivt. Men om jag ska fokusera på tre specifika saker så var det först och främst galet bra ledare. Två utav dessa ledare körde denna kurs första gången, vilket stundvis kunde märkas (men det påverkade inte lärandet negativt). Ledarna hade mängder med kunskap, var trevliga och framför allt friluftsfantaster.

  Trots att kursen skulle vara grundläggande lyckades jag lirka in en fråga här och där för att få lite fördjupning. Detta är däremot någonting jag kan ha gjort för mycket då jag själv kände att det kanske blev för brett för andra deltagare. Så om du som läser detta var en av de andra deltagarna så ber jag om ursäkt!

  Utöver bra ledare så va även valet av kursinnehåll bra. De valde kursmoment som dem flesta redan hade en grundläggande koll på. Men som alla vet så är varje område enormt brett och det finns alltid mer att utforska. Ett bra exempel är eld. I momentet eld så lärde de inte bara ut hur man gjorde eld, utan de pratade även om säkerhet, bränder och olika typer av tinder.

  Den tredje positiva saken jag tänker ta upp va platsen. Bushcraft Sverige hyrde tillsammans med en annan organisation Gårdsjötorp väster om Örebro. Det va en otroligt vacker plats med en gammal stuga, en härlig eldstad, vacker natur och sköna ängar runt om. Dessutom fanns det dusch och toalett på gården. Vissa kanske ser det som lite fusk, men när man har högt tempo hela dagarna kan det vara riktigt skönt att få återställa sig genom ett ordentligt toalettbesök och en svalkande dusch.

  Att sätta upp sitt läger mitt i skogen är en känsla som är svårslagen.
  Fridh, William. Blåbäraläger. 2019.

  Vad som kan bli bättre

  Att peka ut något negativt med kursen är riktigt svårt. Kortfattat så var det inte mycket negativt alls med kursen. Den uppfyllde alla viktiga kriterier men kan såklart förbättras om jag ska vara riktigt petig.

  Om dem skulle förändra något till det bättre, skulle det vara att lägga till och ändra några element inom kursen. Det skulle handla om att äta och utföra åtminstone lite bushcraft ute i själva skogen och mindre kring eldstaden som fanns på gården. Det hade gett en mer naturlig och “skogig” känsla. Att enbart hämta lite material i skogen räcker såklart en lång väg, men man kan ta det längre än så tycker jag. Bara en halv dag i skogen hade gjort stor skillnad.

  Utöver detta hade jag gärna sett fler praktiska exempel under vissa moment samt fått testa fler saker. Till exempel hade jag gärna sett fler sliptekniker för knivar, testat att rengöra vatten med egentillverkat filter och kokning samt plocka och äta ätbara växter och inte bara se dem. Men samtidigt som jag vill att de ändrar momenten till mer av detta stuk, förstår jag också varför det kan vara problematiskt. Om dem skulle utföra de förändringar jag nämnt skulle kursen mest troligtvis bli längre och därmed få färre deltagare på grund av möjlighet till ledighet från jobb och kostnad på kursen.

  En härlig gruppbild ute i regnet tillsammans med den andra organisationen.
  Okänd fotograf. 2019.

  Sammanfattning

  Bushcraft Basic 1 & 2 är fortfarande ett ungt koncept som leds utav en mycket bra organisation. Den leds av folk som jag vet kommer ta kursen vidare och som kommer förbli lika drivna när det kommer till att lära ut bushcraft. De få negativa sakerna med kursen är absolut inga “deal-breakers” då de positiva faktorerna med lätthet väger ut dessa.

  Om du är intresserad utav bushcraft, vare sig du har sysslat med det länge eller är ny, så bör du överväga att gå den här kursen. Bushcraft är otroligt brett och jag kan inte tänka mig att många känner till allt man går igenom under kursen. Har du pengarna och intresset, gå Bushcraft Basic 1 & 2. Dessutom så ingår mängder av inspiration, skratt och avkoppling i priset.

  Håll nu ögonen öppna på vår Instagram där vi kommer börja posta mera bilder från kursen! Du finner oss på Instagram via den här länken.

  Ytterligare läsning och bonusvideo

  Omslagsbild: Farman, Slim. Williams diplom. 2019.

  2 Kommentarer

  Hej Jonas,

  Riktigt bra att du påpekar detta! Det jag syftade på i texten va att tillverka egna filter för att enbart filtrera vattnet och sedan koka det. Alltså inte skapa ett eget vattenreningsfilter. jag ser till att rätta det på en gång. 🙂

  Däremot kan jag ärligt säga att jag inte har full koll på egentillverkade vattenreningsfilter. Den biten ska jag läsa mer om. Vissa hävdar att det inte fungerar alls medans andra säger att det är bättre än inget.

  Hälsningar