• Featured Video Play Icon

  Bushcraftfestivalen 2018

  Den gångna helgen spenderade jag och min bror William Fridh på Bushcraftfestivalen i Gottröra. Vi var där under Friluftskanalens fana för att samla in videomaterial till kommande avsnitt. Men jag kan inte låta bli att även skriva ett par ord om tillställningen.

  För er som kanske har dålig koll på vad Bushcraftfestivalen är för något så kan en kort presentation vara på sin plats. Det handlar alltså om en festival med fokus på bushcraft. Nej nu blev det nog lite för enkelt! För att beskriva vad bushcraft egentligen är så väljer jag att citera den eminenta föreningen Bushcraft Sverige´s hemsida:

  Bushcraft är en samling kunskaper som man behöver för att kunna utöva ett mer naturnära friluftsliv. Dessa kunskaper innebär att kunna läsa av naturen och de spår den lämnar efter sig. Att kunna finna ätliga växter och material för att kunna tillverka det man behöver. Men Bushcraft är även att kunna göra upp en eld med tekniker från stenåldern till moderna hjälpmedel till att kunna hantera enkla verktyg som kniv, yxa och såg.

  Bushcraftfestivalen 2018 bjöd på SM i friktionseld med bågdrill
  A cappella framfört av ett estländskt sällskap på Bushcraftfestivalen

  Kort och gott ett mer naturnära friluftsliv. Men vad kan man då förvänta sig av en festival med denna inriktning? Tämligen mycket skulle jag vilja säga. Här fanns allt ifrån workshops där man kunde testa flintaknackning och tillredning av ekollon till butikstält fyllda till bristningsgränsen med friluftsutrustning.

  Om vi ska ta fram förstoringsglaset och titta närmare på ett par intressanta workshops så skulle jag gärna vilja nämna “Träet i slöjd”. Det var en herre vid namn Nisse Stormlod som höll i denna. Från början till slut var det full fart på Nisse som med en otrolig energi förmedlade enorma mängder fakta på ett fängslande och lärorikt vis. Visste ni till exempel att näver brukade användas som fuktspärr under gamla hus?

  En annan häftig workshop var flintaknackning med Karin Stålberg som driver företaget Tjaeld. Hon visade upp hur man effektivt arbetade ner större block av flinta till mindre bitar som gick att nyttja till diverse olika ändamål.

  Utöver detta så var listan lång med saker att göra. “Vilsekunskap för barn” som hölls av legenden Harry Sepp, “Skedslöjd” med Jonas Als och “Eld” med Mattias Norberg som hade enormt mycket kunskap om ämnet. Och detta är bara en handfull av alla föreläsningar och workshops som arrangerades under helgen.

  På Bushcraftfestivalen kunde man läta sig flintaknackning

  För den shoppingsugne så fanns ett brett utbud av utrustning i varierande prisklasser.
  Ett extra starkt representerat verktyg var kniven. Men så har ju kniven en onekligen central roll inom friluftslivet. Det var till och med så att det knivinriktade företaget ESEE hade flugit hela vägen från USA för att ställa ut på festivalen. Det kan ju icke förnekas att det är ett mycket gott betyg på festivalen ur en utställares ögon. På plats fanns självklart flera svenska aktörer i form av Knivshop, Knivgrossisten, Hultafors och Casström med flera. För den som sökte något mer unikt i knivväg så kunde man finna det hos Ingemar Skog. Återvändande från tidigare år var dom alltid lika trevliga Grönytekonsult med sina fantastiska Silky-sågar. En japansk dragsåg som levererar dom mest imponerande snitten ni kan tänka er! Utöver detta så fanns självklart möjlighet att införskaffa yxor, ryggsäckar och massa annat kul. Jag hade dessutom turen att vinna en tjusig Spyderco vid Knivgrossistens tipsrunda.

  Andreas Fridh vann en Spyderco hos Knivgrossistens på Bushcraftfestivalen

  Stämningen på den här festivalen är i särklass bland det mest familjära jag har varit på. Alla vågar prata med varandra och ingen fråga är för dum för att ställas. Dygnets alla timmar genomsyras verkligen av viljan att dela med sig av kunskaper om natur, utrustning och människan självt. På denna punkt så har arrangörerna lyckats sikta helt rätt.

  Jag tänker gärna tillbaka på ett par speciella tillfällen som jag antagligen kommer att minnas längst. Ett av dom var redan den första kvällen när det blåste upp ordentligt. Jag och William fick då rycka in tillsammans med Jonas Landolsi (en av initiativtagarna till festivalen) för att föranka informationstältet som mot allas vilja hade bestämt sig för att lämna sin plats på festivalområdet. Där blev det ett flitigt nyttjande av yxor, knivar och knopkunskap.

  På Bushcraftfestivalen 2018 fanns en stor tipi med levande eld

  Ett annat tillfälle var dom mysiga kvällarna i stora tältet. Denna stämning är antagligen omöjlig att förmedla i text. Men tänkt er en enorm tipi med en varm sprakande eld i mitten. Runt denna har dom övernattande festivaldeltagarna samlats för att samtala om den gånga dagen och smälta den kunskap och nya erfarenheter man har samlat på sig under dagen. Detta till ljudet av dragspel och sång med en varm kaffe eller en kall öl i handen. När jag ändå pratar om unika händelser så måste jag nog även nämna det oväder som blåste in. Det åskade så jag trodde tältet skulle fara iväg av bara knallen.

  Allt som allt så tycker jag att arrangörerna bakom Bushcraftfestivalen år på år lyckas leverera en fantastisk upplevelse för oss besökare. En upplevelse som gör att jag personligen återvänder, år på år.
  Ett stort tack till alla arrangörer, utställare och workshophållare för ert engagemang. Och för att vi på Friluftskanalen fick springa runt och terrorisera er med våra kameror! 😉

  På Bushcraftfestivalen fann vi en svensk skogsödlan (Zootoca vivipara)
  Nisse Stormlod lärde ut träet i slöjd på Bushcraftfestivalen
  Top tre deltagare i Bushcraftfestivalens SM i friktionseld med bågdrill
  Friluftskanalen deltog på Bushcraftfestivalen 2018 i Gottröra

  Mer information hittar ni på www.bushcraftfestival.se