• Ett med naturen genom att spåra djur

  Det är vindstilla. Fågelkvitter byts mot total tystnad och några hundra meter bort bryts tystnaden av att något bryter en gren. Alla dina sinnen aktiveras och tankarna om vilket djur du kanske kommer få se börja gå som diabilder i huvudet på dig.

  När man är ute i naturen så ser vi nog alla dom där lite gulliga ekorrarna och småfåglarna titt som tätt. Ibland har vi turen att få se ett rådjur eller kanske en älg på lite avstånd, men om man verkligen vill se djurlivet får man plocka fram alla sina sinnen och börja läsa av naturen. Dessutom blir en vanlig skogstur helt plötsligt lite mer spännande.

  Att spåra tar dig närmare naturen
  Ivung, Thomas. Varg eller hund? 2018.

  Vad är spår?

  Spår är inte bara rena avtryck i marken. Lukter, rörelser, ljud och tystnad kan också vara spår som någon medvetet eller omedvetet lämnar efter sig. 

  När skogen helt plötsligt blir så där supertyst. Fåglarna som kvittrar hörs inte mer som om någon stängt av huvudströmbrytaren, då ska du börja lyssna och titta extra noga… Något rör sig troligen i närheten. Det kan vara en räv eller en rovfågel som passerar förbi. Du kanske hittar spår i marken och börjar göra din egna analys av det. Vad är det som lämnat spåret? Hur gammalt är spåret? Har det rört sig fort eller långsamt? Har det stannat för att vila eller jagar det?

  Allt detta går att ta reda på många gånger och man behöver inte vara spårexpert utan mycket går att ta reda på genom lite sunt förnuft och tänkande. En bra spårbok med lite fakta om våra svenska djur kommer kunna ta dig ganska långt.

  Lukta! Många djur lämnar dofter efter sig. Vildsvin, rådjur och björn är några av dom arter som har en ganska stark och karakteristisk doft som ligger kvar i luften en stund. Men lukter kan också komma från nyligen nedtrampad jord eller spillning. Luktsinnet är ett sinne som kan hjälpa till i spårning och bedömning mer en man tror.

  Att spåra tar dig närmare naturen
  Ivung, Thomas. Björnhona med ungdom. 2016.

  Varför du ska spåra

  Att spåra är något som både ger spänning, hjärngymnastik och förhoppningsvis får du lära dig något om djuret. Att spåra ger dig inte bara spänning och mer kunskap om hur ett djur lever utan det håller hjärnan igång och du tränar dina sinnen. Sinnen som ofta tyvärr ligger i standby-läge och som vi måste underhålla för att naturligt kunna använda dom.

  Du har säkert någon gång fått den där känslan att du är iakttagen, när du vänder dig om så står det någon där och tittar på dig. Detta är ett sinne som vi har gömt inom oss men som vi med lite övning kan ta fram. Du måste bara veta att den finns där.

  Jag ska inte gå in djupare i spårning här och nu. Utan jag ville bara upplysa er om en rolig och spännande aktivitet som du kanske inte tänkt på innan och som kan förhöja upplevelsen när du är ute.

  Det finns massor av information och kunskapsbanker ute på internet om spårning samt spår kunskap för er som vill lära en den här konsten.

  Vi ses där ute!

  Omslagsbild: Ivung, Thomas.