• Få med barnen ut

  Jag sitter där ensam framför den obefintliga brasan då eldningsförbud råder. Tältet är uppe och kanoten fastsurrad, pannlampan drar till sig massor av små flygfän och popcornen i påsen börjar ta slut. Meningen var att jag och stora grabben skulle sitta och snacka kommande tonårsproblem… Men han har fiskat i fyra timmar nu och klockan är halv ett på natten. Friluftslivet har kidnappat mitt barn!

  Men det gör mig inget att sitta där i mörkret själv, grabben står längre ner på stranden och fiskar för fullt och han har inte rört sin mobil under hela dagen. Naturen gör verkligen underverk.

  Att ha med sig barn ut på turer är jätteroligt. Att se hur barnen upptäcker nya saker, frågar massor av frågor och lever ut fantasier. Men det kan också vara en utmaning som vuxen att hitta den där balansen mellan vad som blir äventyr eller katastrof.

  Jag är ingen expert på ämnet. Eller? Med sex stycken barn i släptåg så kanske jag har rätten att kalla mig expert på hur man övertalar ett barn att naturen är mycket roligare än Fortnite (ni som har lite äldre barn förstår).

  Ivung, Thomas. Kidnappad av friluftslivet. 2018.

  Här kommer några tips:

  Barn och ungdomar kan vara kraftigt envisa när dom väl bestämt sig. Har dom bestämt att grönsaker är djävulens påfund, eller att skogen kommer förgöra deras framtid så är det list och klurighet som krävs för att bevisa motsatsen.

  Bygg upp en förväntan och prata naturligt om friluftsliv. Exempelvis vid matbordet. Barn är experter på att med stora öron lyssna på vuxnas konversationer. Ofrivilligt kommer deras huvuden bilda små filmer och bilder som skapar nyfikenhet. Så ska ni ha myskväll i fredagsoffan så välj en film med omsorg, en film med naturtema. Psykologi mina vänner… Psykologi.

  Att överraska ett barn med att bara hux flux ge sig ut kan fungera. Men det kan också bli en katastrof. Barn behöver tid att analysera saker och du behöver tid att motivera. Du vet bäst vilka saker som skulle kunna motivera ditt barn att frivilligt följa med. Exempelvis muta med gofika, en liten present eller liknande. Men mutan måste byggas in i andra förväntningar som inkluderar den utflykt ni tänker göra. På så vis förknippar ditt barn belöningen och även äventyr som positivt.

  Ivung, Thomas. Dagstur på fjället.

  Barn vill ibland känna sig vuxna

  Något som jag märkt är att barnen vill känna sig som oss vuxna när vi är ute. Att ha samma förutsättningar vill säga. Har du friluftskläder så kommer barnen också vilja ha det. Har du en kniv eller en bra ryggsäck så kommer barnen vilja ha det för att känna sig som en i “gänget”. När vi ger oss ut på lite mer krävande vandringar så är det viktigt för oss att barnen har likvärdiga produkter som oss för det höjer deras självkänsla, trygghet och motivation.

  Väl ute så är motivering något man måste fortsätta underhålla. Var därför redo med ett bra arkiv med lekar i som man kan plocka fram när energin tryter. Godis och frukt för energiintag är likväl också viktigt.

  Du som vuxen måste anpassa dig till barnets förmåga. Du får därför planera vandringen eller aktiviteten så att det passar dina barns förmåga och ålder. Räkna med längre pauser eller att du måste ändra till plan b mitt under aktiviteten.

  Börja inte för stort utan gör små äventyr som du hela tiden utökar. På så vis kan du se vart ditt barns gränser går och du lär dig hur ditt barn fungerar och vad som motiverar.

  Ivung, Thomas. En kamera kan få tiden att gå fort. 2018.

  Utmana ditt barn

  Denna sommar kommer jag och min sambo ta med två av våra barn (8 och 10 år) ut på lite mer utmanande och krävande vandring i fjällen. Förberedelserna för detta har pågått i två år. Dom får vara med i planeringen av sin egen utrustning och studera kartor. Vi har gjort små kortare turer i fjällen med dagsvandringar för att vi ska kunna bedöma deras förmåga och planera turen därefter.

  Våra ryggsäckar kommer vara packade med roliga och stimulerande lekar för barnen som vi kan plocka fram under vandringens gång. Små inslagna presenter kommer vara barnens belöningar när vi varje dag når våra mål och så klart mycket onyttiga men energihöjande snacks. 🙂

  Ivung, Thomas. Börja i tid. 2017.

  Vill du ha mer hjälp att hitta din motivation och få mer tips så rekommenderar jag att titta in på Friluftsfrämjandet.se eller Natursnokarna Där kan du både finna tips eller rent av gå med som medlem för att hitta andra familjer som kan ge gemenskap och vänner i utelivet.

  Vi ses där ute!

  Omslagsbild: Ivung, Thomas.