• Friluftskanalen bjuder på en guide om ficklampor/pannlampor för friluftsliv

  Köpa ficklampa eller pannlampa? Vår guide visar vägen förbi fallgroparna

  Lumen? Ljuskägla? Lithium? Det här med att köpa ficklampa kan vara en riktig djungel. Därför ska vi i den här artikeln reda ut grunderna!

  Att ha med sig någon form av belysning ut i naturen kan vara a och o för en lyckad tur. Det kan uppstå förseningar som gör att man måste navigera sista biten i mörker, kvällsbestyr kring lägret, eller kanske ett trängande behov av att lämna tältet en kortis på natten.

  Oavsett vad man behöver belysningen till så är det klokt att fundera en extra gång när man väl ska köpa ficklampa eller pannlampa över vad man ska ha den till.

  Användningsområdet beskriver kravet på din ficklampa

  Även om tekniken har tagit enorma kliv framåt dom senaste åren vilket medfört att man idag kan köpa enormt starka ficklampor i smått format, så gäller fortfarande fysikens lagar. Därför får man väl anse att ljusstyrka och storlek är något som oftast hand i hand. Det är därför klokt att välja den attribut som är viktigast för just ditt användningsområde. En väldigt liten ficklampa är sällan superstark, och en superstark lampa är sällan liten o nätt. Det innebär även att det kan vara klokt att köpa två lampor, istället för en enda värstinglampa för att kunna välja den lämpligaste för den stundande utfärden. Till exempel kan en mindre pannlampa med bredstrålande svagare ljus vara utmärkt för sysslor kring lägret. Ett tillfälle då man sällan behöver floder med ljus. Den nätta storleken får man då på köpet.

  Ska man däremot syssla med orientering eller eftersök så behöver man något rejälare, och då får man självklart göra avkall på storleken för att uppnå ljusstyrkan man behöver. Vid eftersök vill man dessutom ofta ha en smalare ljuskägla. Du behöver även tänka på hur länge du behöver använda belysningen. Är det enbart för kortare stunder? Eller planerar du kanske att färdas långa sträckor efter mörkrets inbrott? Användningsområde och syfte bestämmer lampans storlek och därmed även i mångt och mycket även ljusstyrkan. Utöver detta så spelar tätningsklassen (IP-klassningen) in om man önskar en lampa som man kan ha med sig ut i ur och skur.

  Vidare så måste du även besluta huruvida du behöver en pannlampa eller ficklampa. Vi rekommenderar självklart en pannlampa till de allra flesta former av uteliv, detta för att ha händerna fria. Idag finns det dock flera pannlampor som man kan ta loss från sitt fäste för att kunna använda som en vanlig ficklampa. En av dessa är favoriten Lumonite Compass R. Vad du än väljer så kan du tillämpa den här guiden på bägge två sorterna.

  Fridh, William. 2019

  Lumen – Kort och gott hur stark lampan är

  Lumen är ett mått på ljusflöde och beskriver hur mycket ljus en källa avger totalt i alla riktningar.  Det tar alltså inte hänsyn till vart ljuset färdas. Men då lumen idag har blivit en standard att referera till när det gäller pannlampor och ficklampor så är det en trygg punkt att kika på när du vill veta hur stark en specifik lampa är. Tillverkarna och butikerna brukar ofta uppge det högsta värdet lampan är kapabel till, även om detta bara är under en kort stund. Så låt dig inte luras av ett högt värde. Kolla ljusstyrkan på samtliga kraftlägen och jämför dessa mot batteritiderna.

  Det finns även ett par andra värden som ibland nämns i sammanhanget. Candela är ett av dom som dock används sällan idag när det gäller portabel belysning. Men för den nyfikne så berättar candelan ljusets intensitet och är ett värde som är variabelt om du har en zoom-lampa. Större intensitet leder till längre räckvidd och smalare ljusbild.

  Ett varningens ord är att billiga pannlampor och ficklampor från Wish eller liknande YTTERST SÄLLAN uppnår ens en bråkdel av den påstådda ljusstyrkan. Så om du ser en lampa som skryter om 5000 lumen och kostar under 400 kronor så kan vi GARANTERA att det är fejk. Köp därför enbart ficklampor av etablerade återförsäljare.

  Nedan ser ni en tabell med riktpunkter kring en lampas styrka. Dessa siffror är lite i överkant då det kan vara en god idé att bära lite överkapacitet för eventuella nödsituationer som kan uppstå.

  LumenAnvändningsområde
  50-250Lägersysslor, lättare promenader och nattliga besök ur tältet.
  250-400Vandring i enklare miljö och lättare löpning.
  400-800Löpning och långsammare cykling.
  800-1000+Cykling och god möjlighet att hitta borttappad led eller stig.

  Ljuskägla – Bred eller lång

  Formen på ljusen, även kallat ljuskägla kan vara en av dom viktigaste aspekterna när man väljer belysning. Om du räknar med att jobba på kortare avstånd, t.ex. i lägret eller liknande så är en bred ljuskägla att föredra. Detta för att kasta ljus över hela den tilltänkta arbetsplatsen. Vid eftersök vill man ha en smal ljuskägla för att kunna belysa objekt långt bort. Är man däremot osäker eller söker en mer mångsidig lampa så finns det så kallade ”kombinerade” ljuskäglor. Den fungerar som en kombination av smal och bred i samma lampa. Men detta kan ibland skapa problem. Man får väldigt intensivt ljus i mitten av området man belyser, vilket belastar ögonen i onödan när man arbetar på korta avstånd.

  Som grundregel kan man tänka följande:

  • Mindre reflektor ger en bred ljuskägla med mycket ströljus. Denna reflektor ger en kortare räckvidd.
  • Större reflektor ger en smal ljuskägla med lite ströljus. Denna reflektor ger en längre räckvidd.

  Även strukturen på reflektorn påverkar ljuskäglan enligt följande:

  • En klar reflektor är bäst på att reflektera ljus men ger ojämnheter i ljuskäglan.
  • En icke klar reflektor ger ett mjukare ljusmönster så att ljuskäglan blir jämnare utan tydliga variationer i ljusbilden.
  Guide för att köpa ficklampa och pannlampa för friluftsliv
  Fridh, Andreas. Ficklampor. 2018.

  Fokuseringssystem

  Vissa ficklampor har justerbar fokus. Med det menas att du kan justera ljuskäglan efter behov. Med andra ord kan ju välja om du vill ha en bred ljuskägla, eller en smal som når långt. Detta är en funktion som många prioriterar. Speciellt när man söker en mångsidig lampa. Dessa lampor har ofta en lägre IP-klassning.

  Material

  Det vanligaste materialet hos ficklampor är antagligen aluminium. Detta för att det är relativt billigt, värmetåligt och hållbart. Det finns även lampor i plast och exklusivare lampor i till exempel titan, koppar och lite olika kompositmaterial. Denna punkt behöver du sällan lägga större vikt på. Då det finns viktigare aspekter att titta på hos en ficklampa om du inte jagar gram. Men några tänkvärda saker är följande:

  • Ficklampor i metall kan vara obehagliga att hantera i kallt väder.
  • En ficklampa i plast byggs sällan lika ljusstark som en i metall då de ej kan använda lampkroppen som kylare för LEDen.
  • En lampa i plast spricker snarare än får bucklor som en i metall oftast får.

  Väder och vind påverkar ditt val av ficklampa

  IP-klassificeringen är ju något som man ofta ser hos en produkt. Speciellt ficklampor och pannlampor. Denna består av två tal varav det första talet representerar skydd mot fasta partiklar (damm), medan det andra talet står för skyddet mot vätskor (vatten). Detta är en enormt viktig punkt om man söker en lampa som skall tåla att användas i ur och skur. Vi bor ju ändå i ett blött land, så vi anser att detta är en viktig egenskap hos en lampa.

  IPX4 Lampan klarar strilande vatten. Dvs normalt regn.
  IPX5 Lampan klarar att bli besprutat av vatten.
  IPX6 Lampan klarar kraftigt sprutande vatten.
  IPX7 Lampan kan tillfälligt sänkas ned i vatten. Med andra ord överlever den ett snabbt dopp i sjön.
  IPX8 Lampan hanterar att kontinuerligt vara nedsänkt i vatten.
  Vilket typ av batteri är bäst för din ficklampa/pannlampa och ditt friluftsliv
  Fridh, Andreas. Batterier. 2018.

  Batterityp, batteritid och uppladdning i fält

  Då Sverige inte bara är blött, utan även kallt, så kan det vara något man ska tänka på i sitt val. Den viktigaste detaljen att då titta på är batteriet. Välj en lampa med någon form av lithiumbatterier då dessa är helt överlägsna vanliga alkaliska och NiMH-batterier. Även materialet i höljet är värt en tanke. Aluminum är ett jättebra ficklampsmaterial, men när det är kallt ute så är det ej optimalt. Men stånga dig inte blodig i jakten på en ficklampa med lithiumbatterier som inte är i aluminium. För dom är relativt få. Då är det bättre att investera i ett bra mysiga vantar.

  Det finns idag flera typer av batterier som är lämpliga för en ficklampa. Det finns dessutom laddningsbara eller engångsbatterier. Ett batteris kapacitet benämns med milliamperetimmar som förkortas mAh. En sak som är viktig att tänka på vid batteribyte om lampan har flera batterier är att byta samtliga batterier på en gång. Dom ska även vara av samma typ och styrka. Om du inte ska använda ficklampan under en längre tid så rekommenderar vi att du tar ur batterierna. Detta förhindrar läckage från batterierna.

  Som kontrast till att butikerna brukar uppge den maximala ljusstyrkan vid presentation av lampan, likväl brukar den längsta batteritiden presenteras. Med andra ord batteritiden uppmätt på den lägsta ljusstyrkan. Det är inte alltid detta sker, men vi har sett det allt för många gånger för att kunna låta bli att nämna det. Så kolla noga genom batteritiden på samtliga kraftlägen för att inte bli lurad. Vi vill även upplysa er läsare om standarden ANSI/NEMA FL1. Ni kan läsa mer om den längre ned på sidan.

  Om du planerar att tillbringa långa perioder bortom civilisationen kan en lampa som går att ladda i fält vara en god idé. Det sker vanligen via mikro-USB från en powerbank direkt in i lampan, eller att man kopplar in en liten laddadapter i powerbanken som man sedan ansluter lampan mot. Ficklampor av denna typ finns i flera varianter idag där dom kraftfullaste drivs av 18650-batterier medans dom allra minsta ofta har något ospecificerat inbyggt batteri. Perfekt för dom sena höst-vandringarna!

  Vanligaste batterierna i ficklampor

  Icke uppladdningsbara batterier

  I denna grupp finner ni dom vanligaste lampbatterierna idag. Nämligen alkaliska batterier i formaten AA- och AAA-batterierna. En mångsidig batterityp av engångstyp i detta fall. Dom har i regel god kapacitet (mAh) men lågt voltantal och förmåga att leverera ”mycket” ström, vilket leder till en svagare lampa kontra Lithium-lamporna. Lampor av högre klass drivs idag mer sällan på denna typ av batterier.

  I denna gruppfinns även dom effektiva lithium-batterier. Dom väger mindre än alkaliska batterier samt har en mycket lägre intern resistans. Detta betyder att dom kan släppa ifrån sig ström i högre takt än dom alkaliska. I och med detta kan man bygga en starkare lampa. Dessa batterier berörs även mindre av kylan. Dom är dock mycket dyrare. 123A är antagligen det vanligaste batteriet av denna typ.

  Uppladdningsbara batterier

  Nickelmetallhydridbatterier (NiMH) är uppladdningsbara batterier som bland annat finns i AA- och AAA-varianter. Detta gör denna batterityp till ett alternativ som du kan köpa i efterhand till din lampa för att kunna nyttja den ekonomiska fördelen hos uppladdningsbara batterier. Dock så har dessa lägre kapacitet (mAh) och inte samma ”tryck” i ljuset men är ett billigare alternativ om man önskar en uppladdningsbar lampa.

  Bland dom uppladdningsbara batterierna så finner vi även den okrönta kungen bland ficklampsbatterier. Nämligen Lithium Ion-batterier av modell 18650. Extremt högt kraftuttag och medelgod kapacitet(mAh) kombinerar egenskaperna till ett enormt kompetent batteri. Dessa batterier är ganska dyra men dess höga prestanda väger upp för detta. Denna batterityp återfinns i marknadsledande lamptillverkare från hela världen.

  Ett varningens ord om just 18650 och liknande batterier är att det tyvärr säljs stora mängder kinatillverkade sådana av ytterst tveksam kvalitet som i värsta fall helt kan sakna skyddskrets. Detta kan leda till både eldsvådor och explosioner. Så kör BARA batterier från kända tillverkare och etablerade butiker.

  Fridh, William. 2019

  Laddare

  Det här med batteriladdare behöver inte vara så jättesvårt då det inte finns allt för många aspekter att väga in. Det du ska tänka på är hur snabb laddare du behöver (output i mA), hur många batterier den skall hantera samt om den ska vara smart eller dum. En smart laddare känner själv av batteriets hälsa och kan därför hjälpa dig att sortera bort dom batterier som börjar bli dåliga och vi rekommenderar därför bara denna typ.

  Det finns även många lampor som man laddar utan en konventionell laddare. Detta sker vanligen via mikro-USB från en USB-adapter eller en powerbank direkt in i lampan, eller att man kopplar in en liten laddadapter i powerbanken som man sedan ansluter lampan mot. Ficklampor av denna typ finns i flera varianter idag där dom kraftfullaste drivs av 18650-batterier medans dom allra minsta ofta har något ospecificerat inbyggt batteri.

  Har du många olika typer av batterier? Inga problem. Då köper du en multiladdare. Moderna multiladdare klarar dessutom att ladda olika typer av batterier samtidigt!

  Aansi/nema fl1 en internationell standard

  En förekommande mätmetod är ansi/nema fl1. Det är en samling riktlinjer för att på ett standardiserat vis kunna redovisa specifikationerna hos t.ex en ficklampa. Det punkter som behandlas är följande:

  • Ljusflöde
  • Intensitet
  • Räckvidd
  • Brinntid
  • Stöttålighet
  • Vattenskydd

  Anledningen till att denna standard har tagits fram är underlätta för brukaren att tolka och jämföra olika lampors prestanda. Idag har bland annat JETbeam, Olight och Led Lenser börjat nyttja denna standard. Något som vi hoppas många fler gör i framtiden.

  Ni finner mycket mer information om ANSI/NEMA FL1 här.

  Slutsats om att välja ficklampa och pannlampa

  Vi hoppas att denna artikel ska bringa lite klarhet till ditt nästa köp av pannlampa eller ficklampa. Tänk noga igenom vad du ska ha lampan till och vad som kommer krävas av den. Stark lampa, liten lampa, pannlampa eller kanske en eftersökslampa. Oavsett vad du söker så kommer du finna att priset oftast står i paritet till både prestanda och kvalitet och att ljusstyrkan ständigt står i strid med batteritiden.

  Vi vill även påpeka vikten av att köpa från seriösa butiker för att undvika att gå på niten med billiga kinesiska lampor som ej håller vad dom lovar sett till kvalitet och prestanda. Det kan vara lockande att köpa en billig lampa från Wish. Men det är sällan ett bra köp i längden.

  Omslagsbild: . Night exploration of Boserup-forest. 2018.