• Vårda dina läderkängor

  Att vårda sina vandringskängor, jaktkängor eller vad ni nu har på fötterna, är oerhört viktigt för att hålla hälsan och humöret på topp. För vem tycker om blöta kalla fötter? Kängor är dessutom dyra och ska som investering gärna hålla i flera år. Vi går här genom steg för steg hur ni tar hand om ett par kängor i läder.

  Något många missar är att man i olika grad bör vårda sina kängor efter varje utfärd. En känga mår inte bra av att lämnas smutsig mellan turerna. Man ska inte heller låta det gå så långt att blöta strumpor är signalen för att man ska vårda skorna. Regelbunden vård är nyckeln till att kunna ha sina kängor i många år.

  Innan ni sätter igång så är det viktigt att man är säker på vilket material kängorna är i. Det finns bland annat nubuck, mocka och läder-kängor. Det finns även kängor med Gore-Tex-membran. Dessa kan kräva en annan metod än den vi beskriver. Men just denna guide är riktad till klassiska läderkängor.

  Fridh, Andreas. 2019.

  1. Tvätta eller borsta av kängorna

  Innan man börjar fetta in kängorna så måste de rengöras. Det är för att bli av med den smuts som annars kan tränga in och täppa igen porerna i lädret. Detta är väldig viktigt, för annars tränger fettet inte in lika bra i lädret och slutresultatet påverkas negativt. Men börja med att ta bort skosnörena. När ni ändå gör det så ska ni passa på att inspektera de så att dom inte har några skador. För det är inget kul när ett skosnöre går av under en tur.

  Beroende på hur smutsiga era kängor är så kan ni välja mellan ett par olika tillvägagångssätt:

  1. Om kängorna bara är lätt smutsiga och smutsen har hunnit torka så räcker det ofta gott med att borsta av dem med en medelhård borste. Detta går snabbt och är den vanligaste metoden under sommarhalvåret.
  2. Om de är väldigt kladdiga så tvätta kängorna med en trasa under ljummet rinnande vatten alternativt upptappat vatten. Du kan behöva komplettera med en lädertvål om kängorna är väldigt lortiga.

  2. Torka kängorna

  Här gör många tyvärr fel. Ställ aldrig in ett par läderkängor i ett torkskåp på hög värme, eller nära en kamin eller liknande. Den höga värmen påskyndar uttorkningen och medför att lädret snabbare får sprickor. Låt istället kängorna torka i rumstemperatur. Om tvätten gjorde kängorna genomblöta så kan du med fördel fylla de med tidningspapper första tiden för att påskynda torkningen.

  3. Invändig rengöring

  Den invändiga rengöringen är inte att förglömma. Lyft ur innersulan och skaka ur eventuell sand och annat löst skräp. Ta sedan en borste och borsta ur kängorna ordentligt. Orsaken till dåligt lukt är nämligen döda hudavlagringar och saltkristaller som orsakar bakterietillväxt.

  Om kängorna är riktigt smutsiga på insidan så kan du tvätta även denna. Skölj ur ordentligt med rinnande vatten, för att sedan låta dem torka. Även här är tidningspapper ett riktigt bra knep. Men du lär få byta papper efter ett par timmar.

  Fridh, Andreas. 2019.

  4. Fetta in kängorna

  När kängorna har torkat helt så är det dags att fetta in dem. Vi väljer läderfett framför vax då det vårdar bättre på djupet och därmed maximerar kängans livslängd. Beroende på vilket fett ni använder (sett till hur sunda ingredienserna är) kan det vara fördelaktigt att applicera fettet med fingrarna. Då hjälper ni ingredienserna att få upp lite värme och att med det tränga in lättare i lädret.

  Lägg på fettet i omgångar, och glöm inte alla skrymslen kring skosnörena samt i brytet mellan yttersyla och läder. För där kan man ofta missa! När ni är nöjda så ställer ni kängorna åt sidan så att dom får en chans att ta åt sig ordentligt av fettet innan ni ger er ut. Hur lång tid det tar beror på temperaturen, luftfuktigheten och mycket annat.

  Slutord

  Nu har ni koll på hur man vårdar sina läderkängor. Gör gärna detta till en vana så slipper ni köpa nya kängor för att lädret har torkat ut. Det säkerställer även att kängorna levererar på topp när ni är ute i skog och mark!

  Klicka här för att läsa vår recension om läderfett från Fat Bear Leather Care!

  Missa inte vår video om att vårda läderkängor!

  Omslagsbild: Fridh, Andreas. 2019.