• Featured Video Play Icon

  Rena vatten under vandring

  Vatten är en nödvändighet för att vi ska fungera korrekt. När vätskenivån blir lägre i kroppen så försämras både den fysiska prestationsförmågan och omdömet. Men hur mycket vatten behöver du dricka? Kan man dricka allt vatten i fjällen? Och hur rena du vatten bäst? Det ska vi prata om i den här guiden!

  Ni anar inte vad många gånger vi har fått hjälpa vandrare vi mött skogarna som bär med sig för lite vatten och helt saknar kunskapen att skaffa mer. Men detta är även något som även mer erfarna vandrare kan råka ut för. Det man hamnar inför då är en situation där man snabbt blir trött, tappar humöret och med det löper en långt större risk för att råka ut för olyckor. Redan efter ett par dygn så kommer du vara påtagligt påverkad av det uteblivna vätskeintaget.

  Hur mycket vatten och hur ofta?

  Först vill vi säga att det finns en individuell skillnad i hur mycket vätska man omsätter. Men utgå från det du dricker under en normal dag som ett minimum inför din utfärd. Försök sedan addera den vätska som den ökade aktivitetsnivån och eventuella värmen kan medföra. Man brukar referera till försvarets överlevnadshandbok som säger att en vuxen människa behöver drygt 2.5 liter vatten per dygn. Men även denna siffra är med en lägre nivå av aktivitet. Så vid en riktigt tung vandring i varmt väder kan du ofta räkna med upp emot 4-5 liter vatten.

  När det kommer till hur ofta man ska dricka så brukar man säga att man ska försöka att dricka mindre mängder men med täta intervaller. En metod för att uppnå detta är att ha vattnet mer lättillgängligt. Vi rekommenderar därför att använda man sig av en vattensäck. Man kan då med lätthet ta en sipp då och då medans man går. Men om du tvärt emot detta häller i dig en stor mängd vatten så kommer det antagligen resultera i en stabil kissnödighet inom inte allt för lång stund. Men missförstå oss inte. Det är inte fel att fylla på ordentligt med vatten i kroppen. Men när vattnet behöver räcka en längre sträcka så kan det bli kontraproduktivt.

  Kan man dricka allt vatten i fjällen?

  Vi skulle vilja svara med ett rungande ja. Men tyvärr är inte det längre fallet. I takt med att besöken längs lederna ökar, ökar även föroreningen av den närliggande miljön. Om man verkligen vill dricka porlande friskt källvatten så är det säkraste alternativet att finna en källa där grundvatten tränger upp ur marken. Men ju längre bort från källan du befinner dig är risken desto större för att vattnet eventuellt är förorenat.

  ”Det är upp till var och en att bestämma om vattnet i en fjällbäck känns drickbart men det kan vara svårt att själv bedöma om det finns bakterier eller virus däri.”

  ”Det är klart det går att dricka fjällvatten men det är viktigt att vara medveten om riskerna som finns och inte utgå från att det är rent.”

  Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

  Vad finns det då som kan förorena vattnet i de till synes rena bäckarna i fjällen? Rätt mycket vill vi påstå. Kadaver är ett förekommande problem, men det finns ett annat, som dessutom ökar. Det är nämligen människans närvaro. Problemet är närmare bestämt vissa personers brist på hänsyn och kunskap i ämnet. Någon kanske tvättar händerna en bit ovanför där ni hämtar vatten inför dagens etapp. Det senare kan vara väldigt svårt att upptäcka, medans det första i en del fall går att undvika genom en promenad uppströms. Man får även gör en bedömning av hur trafikerat området är. Ju färre folk, desto mindre är risken att vattnet är förorenat av mänsklig påverkan.

  Hur ni än väljer att göra med fjällvattnet så är grundregeln ändå att bara dricka rinnande vatten och att inte dricka smältvatten från glaciärer. Dessa kan innehålla flertalet osunda otäckheter som ej är lämpliga för en människa att dricka. Bland annat små små stenpartiklar.

  Fridh, Andreas.

  Går det dricka rinnande vatten i resten av Sverige?

  På vissa platser ja. På andra nej. Ungefär som på fjällen. För även här återkommer mycket av det vi skrev ovan. Men det finns även ytterligare ett antal saker att tänka på som man sällan stöter på uppe i fjällen. Vi listar dessa nedan.

  • Industrier
  • Bebyggelse
  • Vägar
  • Åkermarker
  • Områden med boskap

  Nu vet vi att det finns de som dricker allt möjligt vatten så länge det är i rörelse och i en bedömt säker miljö och envist hävdar att det går utmärkt. Men vi refererar återigen till Livsmedelsverket och menar på att det är upp till var och en att bedöma om vattnet är tjänligt eller ej.

  Effekterna av att dricka otjänligt vatten

  Det kan uppstå ett flertal otäcka konsekvenser av att dricka otjänligt vatten. Till det vanligaste hör magsjuka. Något som kan vara nog så tufft för kroppen i en bekväm hemmiljö. Men när man ligger i sitt tält helt utan toalett, dusch eller ens rent vatten i en kran så kan situationen snabbt hamna utanför din kontroll. Man kan då tvingas avbryta, eller i värsta fall kalla på hjälp om man blir riktigt dålig.

  En annan otäcking man kan åka på är parasitsjukdomen Giardia, även kallad Bäverfeber. Dess symtom uppträder först efter cirka 1-2 veckor i form av explosiv diarré och illaluktande gaser och behöver i vissa fall behandlas med antibiotika.

  4 sätt att rena vatten under vandring

  Okej, det finns antagligen fler än fyra sätt att rena vattnet i naturen. Både flera lösningar man köper men även många improviserade filter. Men för att kunna vara säker på att vattnet bli tjänligt så väljer vi att presentera fyra stycken garanterat fungerande metoder. Vilken av dessa ni väljer beror på hur ert behov ser ut och vilka föroreningar som behövs filtreras bort. Men oavsett vilket metod ni väljer så råder följande: LÄS ALLTID VAD RENINGSMETODEN ÄR KAPABEL ATT TA BORT.

  Fridh, Andreas.

  1. Vattenfilter

  Vattenfilter är antagligen den mångsidigaste lösningen man kan välja. Förutsatt att man köper rätt filter vill säga. För vissa modeller är enkla flaskor man fyller med vatten, medans andra är pumpar. Men de mångsidigaste är de som man kan montera ”in line”, montera sugrör på eller skruva fast på en flaska. En stor tillverkade av denna typ av filter är Sawyer. Dessa kan man även använda som gravitationsfilter i sitt läger om den kombineras med en vattensäck! Vissa filter kan man backspola och på så vis förlänga livslängden på, medans andra korkar igen relativt fort. Så läs noga innan köp.

  Fördelar:

  • Tar per automatik bort partiklar i vattnet
  • Mångsidighet i nyttjandet
  • Snabbt och ”on the go”
  • Vissa modeller tar även bort tungmetaller & kemikalier

  Nackdelar:

  • Vissa modeller kräver underhåll för att inte klägga igen
  • Vissa modeller är ordentligt dyra

  Fridh, Andreas.

  2. Koka vattnet

  Det här är en klassiker som nyttjats i ofantligt många år. Den kräver ingen ytterligare utrustning utöver ditt kök och kokkärl och får dessutom ses som den billigaste metoden. Det funkar på så vis att när man kokar vattnet så dör de eventuella bakterierna och virusen. Men hur länge måste då vattnet koka? Försvarets överlevnadshandbok påvisar en hiskeligt lång koktid på hela 20 minuter. Men faktum är att de flesta bakterier dör redan när vattnet börjar koka. Men för att vara på den säkra sidan så brukar vi rekommendera 2-3 minuter för att undvika missförstånd om när vattnet stormkokar. Minnesregeln är: Big bubbles, no troubles.

  Fördelar:

  • Vattnet blir varmt. Alltså perfekt till matlagning
  • Du kan smälta snö och is till vatten
  • Kräver ingen extra utrustning

  Nackdelar:

  • Kräver efterfiltrering
  • Tar lång tid för vattnet att svalna
  • Förbrukar eventuellt bränsle

  Fridh, William.

  3. Tabletter/droppar

  Denna metod baseras vanligtvis på klor eller jod som löser upp sig i vattnet. Man väntar sedan 10-30 minuter för att ämnena ska rena vattnet. Kemisk rening tar i regel upp liten plats och har låg vikt och är därmed en bra backup för till exempel ett filter. Det tråkiga med kemisk rening är tidsåtgången och den potentiellt tråkiga bismaken i vattnet.

  Fördelar:

  • Platsbesparande
  • Lätt att portionera ut till samtliga i gruppen
  • Säkert

  Nackdelar:

  • Tar lång tid
  • Kan smaka illa
  • Vissa kemikalier har dålig verkan mot virus och protozoer
  • Dyrt i längden
  • Behöver förfiltreras

  ”Steripen Ultra”, Katadyn, katadyn.com, 30.11.2019

  4. UV-ljus

  Listans mest avancerade alternativ är otvivelaktigt UV-ljus. Ljuset förstör organismernas förmåga att reproducera sig och de blir därmed ofarliga. Man stoppar ned lampans genomskinliga ände i vattnet och väntar i specificerad tid, vanligen runt 90 sekunder. Denna lösning har lång livslängd, är förvånansvärt snabbt och har i regel mycket goda reningsegenskaper. Nackdelen är ju att dom går på ström, men med en powerbank så får man ut väldigt många liter. Man bör dock visa lite försiktighet med denna lösning så att man inte råkar tappa den.

  Fördelar:

  • Platsbesparande
  • Oskadliggör i regel väldigt många olika mikroorganismer
  • Liten och smidig
  • Snabbt

  Nackdelar:

  • Kräver förfiltrering
  • Kräver ström
  • Ömtåligare än andra alternativ

  Sammanfattning

  Med denna text som råd så hoppas vi nu att ni gör ett bra val när det kommer till att rena vatten. Och att ni framförallt undviker vatten som kanske inte ens är lönt att försöka rena! Kom även ihåg att dricka lite men ofta för att undvika uttorkning under er vandring.