• Char cloth / koltrasa (tinder)

  Char cloth är ett galet effektivt tinder som både är enkelt och billigt att tillverka. Efter bara några lägereldar med detta tinder kommer du vara helt fast och inte tända en enda eld utan det! I den här guiden ska jag lära dig hur man skapar char cloth och hur man kan använda det.

  Först av allt tänkte jag gå igenom vad char cloth egentligen är. För de som vet kanske det är en självklarhet. Men för de som aldrig har sett ett sådant svart och torrt tyg är det nästan omöjligt att lista ut. Char cloth är inget annat är förkolnat tyg, som framställs med hjälp av en metallbehållare och värme. Ordet ”char cloth” skrivs ibland isär, men förekommer även ihop (charcloth). På svenska kalas char cloth för ”koltrasa” då man brukade tillverka utav just trasor först. Men eftersom jag introducerades till namnet ”char cloth” kommer jag använda det namnet i denna text.

  Man använder char cloth som tinder. Tinder är det material du vill få glöd på först, för att sedan bygga upp värmen och till slut ha en härlig brasa. Det är starkt rekommenderat att använda tinder när du gör upp eld med eldstål. Om du är nybörjare på tändstål har vi en riktigt bra video du kan se på våran YouTube kanal.

  När förkolningen är klar kommer tyget ha krympt.
  Frid, William. 2019.

  Verktyg och material

  För att tillverka char cloth behöver du inte mycket. Oftast räcker det med att plocka fram lite skräp man har i hemmet. Du behöver följande:

  • Helt eller skapligt tät metallbehållare du kan öppna och stänga
  • Tyg som är 100% bomull (står i själva plagget)
  • Något att skära eller klippa tyget med
  • Nål (om behållaren är helt tät)
  • En bra eld

  Nu när du har samlat på dig de material och verktyg du behöver är det dags att börja förbereda allt. DU kan med fördel förbereda allting hemma så att du är helt redo för de kommande stegen när du väl är ute. Men om du vill passa på att njuta extra när du är iväg på din utfärd kan processen fungera som härlig terapi. Då börjar vi!

  1. Ta bort de eventuella packningar behållaren har.
  2. Om behållaren ännu är helt tät behöver du göra ett hål på locket med hjälp av nålen.
  3. Klipp eller skär isär tyget i bitar som inte är för stora för att läggas direkt ner i behållaren.
  4. Lägg ner bitarna i behållaren. Men inte för kompakt då gaser måste kunna åka ut genom hålet eller kanterna av behållaren.
  När lågan uppe på locket har slocknat är ditt char cloth redo!
  Fridh, William. 2019.

  Förkolningen

  Nu har du förberett allting och är redo att påbörja förkolningen av tyget! Börja med att skapa en ordentlig brasa. När glöden är riktigt varm lägger du på mer bränsle ovanpå och runt behållaren. Denna metod är enligt mig att föredra. Men så länge du lägger asken i värmen så kommer processen att fungera. Dock kan det vara skönt att enkel komma åt asken efter och lätt kunna se den.

  Värmen i asken leder till att tyger förkolnas. Under processen kan du se gas komma ut ur behållaren. Om du har tur kan denna gas börja brinna och det fungerar då som en perfekt indikator för när tyget är klart. Men om du inte kan se en låga så rekommenderar jag att du väntar 10 till 15 minuter.

  Förkolning är kemiska processer som koncentrerar kol från organiska föreningar.

  ”Förkolning”, Wikipedia, sv.wikipedia.org, 2019-02-04

  När tyget har blivit kol

  När förkolningen är klar så tar du ut behållaren försiktigt. Det är normalt att burken kan bli skev, den är ju tunn och värmen väldigt hög. Var därför försiktigt när den väl är ute och låt den svalna några minuter. Under tiden den svalnar kan behållaren återta sin naturliga form.

  Gratulerar, du vet nu hur man tillverkar char cloth! Du kanske tänker: Hur ska jag förvara detta? Svaret på det är antingen i själva behållaren (därav bra att inte använda en för stor), eller i en renare och mindre behållare. För nu när processen är klar, så har tyget mindre volym.

  Char cloth under lite torr vass utgör en mycket bra grund för en eld.
  Fridh, William. 2019.

  Använd char cloth som tinder

  Men hur använder man char cloth? Du kan exempelvis lägga det i torrt gräs, inlindat i näver men även bland torr vass. När det är dags att tända så skickar du bara lite gnistor på det med ditt eldstål. Oftast behöver du inte ens vara nära! Sedan är det bara att börja blåsa. När du börjar få eld lägger du på grövre bränsle.

  Om ditt char cloth börjar brinna istället för att glöda vet du att förkolningen aldrig blev helt klar. Det är då inte lika effektivt.

  Ytterligare läsningar

  När man började tillverka char cloth gjorde man det i lufttäta (utan packning) askar, då krävdes det att man gjorde ett hål för att processen skulle fungera. Men om din behållare inte är lufttät, exempelvis om den har haft tätning du tagit bort, så är detta steg helt onödigt trotts att andra källor påstår att det behövs.

  Ytterligare sak som kan vara värd att påpeka är att du kan förbereda ditt char cloth även över ett gaskök. Huvudsaken är att du värmer upp behållaren tillräckligt mycket. Dock det vara till fördel att ha eld kring hela behållaren då gaserna kan brinna och när de då försvinner vet du att processen är klar.

  Om behållaren inte är tät nog kommer du mötas av ett glödande inferno.
  Frid, William. 2019.

  Sammanfattning

  Nu när du vet hur man både tillverkar char cloth och använder det kommer ditt liv bli betydligt enklare när du ska tända brasan. Men tänk på att i vissa fall kan det krävas mer av detta tinder. Exempelvis när det övriga materialet du har är fuktigt. Därför bör du inte förlita dig fullt på denna metod under längre turer.

  Hjälp oss gärna att sprida den här kunskapen då vi vill se fler användes sig utav tändstål istället för tändare. Du kan antingen lära dina vänner och familj det här knepet under nästa tur i skogen eller så kan du ge bort askar med char cloth som ”gå bort-presenter”.

  Lycka till och njut av din kommande brasor du tänt med char cloth!

  Omslagsbild: Frid, William. 2019.