• Att välja tältplats

  Att välja plats att slå upp tältet på anser många vara en lätt match. Men är det verkligen en så smal sak egentligen? Faktum är att det finns många faktorer som påverkar valet av plats att slå upp sitt tält på. Bland annat tillgång till vatten, hur solen ligger på morgonen och även något så trivialt som underlaget. Så här kommer en guide om att välja tältplats!

  Att välja tältplats kan ibland kräva sin tid. Men vi lovar att det är värt det i slutändan när tältet väl står där. Lutande mark, kottar i ryggen och en gassande morgonsol är några punkter som tillsammans kan förstöra den goda stämningen, men framförallt ta peppen ur en nybörjare!

  Får man tälta på platsen?

  Ha alltid allemansrätten i åtanke när det kommer till att välja tältplats. Man får bland annat inte tälta där det riskerar att störa markägaren. Man får heller inte tälta på betesmark, jordbruk eller på planteringar. Det kan även vara helt förbjudet att tälta i vissa naturreservat vad nationalparker, medans vissa har markerade platser för tältning. Så läs föreskrifterna innan ni ger dig ut. Dessa kan du finna på reservatets hemsida eller på de informationsskyltar som oftast finns utplacera.

  Sedan kommer ju lite sunt förnuft in i bilden också. Res inte tältet direkt på en led (folk gör faktiskt det) och liknande som antagligen inte är förbjudet i de flesta fall, men som inte är lämpligt.

  Underlaget

  Se till att marken är tillräckligt torr. Det varierar självklart från tält till tält vad dom klarar av. Men det bör inte vara plaskvått där man tänker slå upp tältet. Det bör även vara så plant det bara går för att undvika glida av liggunderlaget och få en förstörd sömn på grund av det.

  Se även till att ta bort eventuella kottar, pinnar och liknande så att inte tält och liggunderlag tar skada. Men det är ju självklart en fråga om sovkomforten. Om olyckan skulle vara framme så kan det vara lämpligt att ha packat lite silvertejp eller dedikerat tältlagning för att kunna fortsätta färden med bibehållen förmåga.

  Fridh, Andreas. Underlaget. 2018.

  Miljön runt platsen

  Om man misstänker att det kan var regn på gång så ska man undvika att slå upp sitt tält nedanför bergsknallar och liknande. Berg sväljer inte vatten till skillnad från många andra marktyper. Så en stor mängd regnvattnet kommer att ledas ned till foten, där det då kan bli väldigt blött.

  Likväl ska man vid risk för regn undvika svackor där det är naturligt för vattnet att samlas. Titta runt i omgivningen och bedöm om det är lite extra grönt och växtligt just där, på så vis du avgöra om det är fuktigare där än andra platser. Och på tal om växtlighet så vill vi lägga in ett ord kring fästingar. Dom trivs i högt gräs. Så välj om möjligt annan tältplats om du är i fästingmarker. Och undvik myrstråk!

  Solen

  Under de varmare årstiderna så kan morgonsolen skapa en inte så komfortabel bastulik atmosfär i tältet. Det påverkar sömnen i allra högsta grad och bör undvikas. Försök istället att ta tillvara på kvällssolen. Det ger extra tid att pyssla i lägret eller sitta och mysa efter kvällsmaten.

  På vinter däremot så är det en god strategi att pricka in morgonsolen. Kvällarna är ändå så mörka så man tenderar att ha en eld eller mysa i tältet. Morgonsolen kan därmed ge en härlig extra värme när man river upp lägret.

  Skitterphoto. Landscape Photo of Pathway Between Green Leaf Trees. 2017.

  Vinden

  Vinden för både ont och gott med sig. Bland det positiva hittar vi att mygg och liknande flygfän inte blir lika ihärdiga. Men bland det negativa hittar vi direkt livshotande saker. Speciellt på vintern och i fjällen. Om man däremot tältar under trädlinjen så är det självklart mycket lättare att finna lä. Men då bör man beakta risken med nedfallande grenar och att inte tälta precis vid allt för risiga träd. Detta är extra viktigt i områden där bävern härjar, vilket är högaktuellt i stora delar av Stockholm.

  Väder och vind på fjället kan även sommartid vara ett mycket stort problem. Det kan blåsa på riktigt ordentligt. Det gäller då att förankra tältet lite extra, kanske genom att lägga stenar på stormlinorna. Men främst i ledet av försvar mot vinden är att man söker lä om det är möjligt. Var även säker på att ditt tält är kapabelt att hantera de vindar som kan uppstå på fjället, för lä är inget som garanteras. En varm sommardag kan man däremot nyttja vinden till sin fördel. En lätt bris kan nämligen hålla temperaturen nere i tältet.

  På vintern måste man ha väldigt stor respekt för vinden. Den sänker en redan låg temperaturen ännu lägre. Så att hitta lä för vinden är av stor vikt. Men försök även att placera tältets ingång i lä. Se även till att börja slå läger i tid. Kanske långt tidigare än beräknad om du misstänker att det kommer blåsa upp. Då har du tid att stormsäkra tältet ordentligt men även att ta till plan B, nämligen att bygga en bivack.

  att välja tältplats
  Ivung, Thomas. Poltava. 2013.

  Lägereld

  Att välja en tältplats där man inte behöver gå så långt för att finna ordentligt bränsle är en god idé. Man spar då på både ork och tid. Men är man i ett reservat så kan det ändå bli aktuellt med en promenad (vanligtvis 50-150 meter). Det är för att ved ofta läggs ut i små lådor längs med de större lederna där fyrhjulingar och liknande fordon kan ta sig hela vägen fram. Dock tenderar veden att ofta vara slut i många av dessa lådor. Var därför en ansvarsfull vandrare och nyttja enbart sådant bränsle du enligt allemansrätten får använda från skogen.

  När man ska elda så måste man även ta hänsyn till säkerheten. Det är inte överallt det är lämpligt att elda. Slå gärna läger så att du kan använda befintliga eldstäder. Dessa är bedömt ”säkra” platser att elda på och brukar kunna tillhandahålla bränsle. Om du ämnar göra upp eld på annan plats så ska du undvika mark med mycket rötter då underjordiska bränder kan uppstå, samt klippor, stenar och liknande. Det senare är för att sten spricker vid upphettning och nedkylning.

  Det kan även vara en god säkerhetsdetalj att ha vatten till hands och blöta ner marken om man ämnar ha en lägereld. Och som vid all eldning så bör du kontrollera om eldningsförbud råder.

  att välja tältplats
  Fridh, Andreas. Lägerelden. 2019.

  Vatten

  Att välja tältplats i närhet till vatten har flera klara fördelar. Bland annat så får du nära till en viktig komponent i mycket matlagning, men även en säkerhetsdetalj när man ska elda. Man kan även ta ett uppfriskande bad i sommarvärmen och ordna vatten för nästkommande dags vandring.

  Som ni hör så för vatten mycket gott med sig. Men ett mynt har två sidor. Sval luft kan samlas kring sjöar, likaså mygg och andra flygande irritationsmoment. Vilka för övrigt trivs bra även vid andra blöta områden.

  Slutord om att välja tältplats

  Detta kan vara mycket att försöka komma ihåg. Men det är saker som gör utfärden mycket mer angenäm och definitivt säkrare. Vissa av punkterna kan man gå genvägar kring, till exempel solen som mestadels är en komfortfråga. Medans andra kan vara en fråga om liv och död.

  Hur som helst så bör du påbörja resningen av tältet i god tid. Att försöka hitta en bra plats och sedan bråka med tältpinnar och tillbehör en beckmörk höstkvällen är inte att föredra.

  Vi kommer för den nyfikne att under hösten/vintern att publicera en sida som behandlar vintertältning.

  Bonusvideo

  Omslagsbild: Fridh, William. Tält i solnedgång. 2019.