• friluftskök stormkök trangia

  Interaktiv guide till friluftskök

  Välkommen till vår interaktiva köksguide. Vi har valt att skapa denna för att hjälpa dig i valet av friluftskök. Genom att svara på frågorna som presenteras så kommer du presenteras ett eller ett par kök som kan vara lämpliga för ditt friluftsliv.

  De kök som presenteras kan du sedan läsa vidare om i vår utförliga köksguide för att försäkra dig om att du gör rätt val inför dina utfärder. Så se denna guide som ett första steg i att välja kök.

  0%

  Planerar du regelbundna utfärder i kallare klimat? ( -10° till -°30)

  Lidin, Viktor.

  Då alla bränslen inte fungerar ordentligt i kallare temperaturer så är det viktigt att ta hänsyn till detta när man väljer kök. Man bör då välja ett kök som kan drivas av bensin som är ett av de bästa bränslena för ändamålet

  Planerar du att vandra på extremt höga höjder?

  Ivung, Thomas.

  Då alla bränslen inte funkar ordentligt på höga höjder så är det viktigt att ta hänsyn till detta när man väljer kök. Man bör då välja ett kök som kan drivas av bensin som är ett av de bästa bränslena för ändamålet.

  Vilket typ av mat ämnar du laga på dina turer.

  Ivung, Thomas.

  Beroende på vad man avser att laga för mat så kan man få tänka ett ytterligare steg kring sitt kök. Vissa kök är kanske för små, andra saknar förmågan att reglera värmen. Detta är saker som påverkar hur pass avancerad mat du kan laga.

  Hur många ska dela på köket under turen?

  Fridh, Andreas.

  Hur många som ska dela på köket påverkar självklart storleken. Så om du ska laga mat åt dig och ett par barn så blir köket automatiskt större. Men det finns en övre gräns då det är bättre att ha fler kök i gruppen.

  Är det viktigt att spara utrymme och vikt i din packning?

  Fridh, Andreas. 2018.

  Ett större kök öppnar för möjligheten att laga mer avancerad mat samt åt fler personer. Men det sker självklart på bekostnad av extra vikt och mindre utrymme i ryggsäcken. I vissa scenarion kan det dock vara önskvärt att spara på vikt och utrymme i ryggsäcken, speciellt vid längre vandringar, tidigare skador med mera.

  Måste det gå fort från montering av kök till färdig mat?

  Fridh, Andreas.

  Under vissa turer så är inte matlagningen målet. Det kan handla om turer i karga klimat, hårda snabbare etapper med mera. Därför bör man fundera på hur snabbt man behöver kunna tillaga sin mat. För alla kök är inte lika snabba på deras gemensamma uppgift. I denna delfråga så räknar vi den totala tiden från att du börjar packa upp köket, tills att maten är tillagad.

  Hur ofta kommer du vandra i områden där det tenderar att blåsa mycket?

  I blåsigare regioner så är ett bra vindskydd a & o för att kunna laga mat på ett effektivt sätt. Ett bra vindskydd sparar på bränslet och kortar samtidigt ned tillagningstiden. Här har det klassiska Trangiat en tung fördel då det ger ett förstklassigt vindskydd.

  Är det viktigt att köket är okomplicerat med få rörliga delar?

  stormkök friluftskök Fridh, Andreas. 2017.

  Vissa mer avancerade kök möjliggör matlagning under extrema förhållanden. Men dessa tenderar att vara ganska avancerade. Multifuelköken till exempel kräver ofta förvärmning, men även regelbunden service för att fungera bra. Vedköken o andra sidan kräver ingen service förutom rengöring.

  Kommer du använda köket i områden där det kan vara svårt att köpa en specifik typ av bränsle?

  Pesterev, Sergey.

  De bränslen som vi är vana vid att kunna köpa så gott som överallt kan i vissa länder vara omöjliga att få tag på. Här har multifuelköken en enorm fördel då dessa kan drivas av flertalet olika bränslen såsom bensin, fotogen, diesel och ibland även gas.

  Vill du ha mysfaktorn från en lägereld?

  Fridh, Andreas. 2019.

  En lägereld bidrar med en speciell stämning i lägret. Men det är inte alltid man får starta en eld hur som helst. Så för den som lätt drabbas av lägereldsabstinens så finns de mysiga vedköken i dess olika former. Röken inkluderad.

  Uppskattar du innovation och "det senaste" eller det klassiska och beprövade?

  Fridh, William. 2018.

  Är du den som gärna följer trender och testar nya innovativa lösningar? Då har du rätt hobby. Friluftsutrustningen förändras kontinuerligt och går stadigt mot lättare och mer genomtänkta produkter. Men alla mynt har en baksida. Allt som släpps kanske inte är så beprövat.

  Är det viktigt att köket står stabilt?

  Både tändstickor och tändare är användbara för friluftslivet Ivung, Thomas.

  Vissa kök är uppenbarligen vingligare än andra. Men ibland kan det vara väldigt viktigt med ett stabilt kök. Detta kan vara bra om man till exempel har barn som vistas nära köket, eller om man räknar med dåligt underlag eller blåst. Men ett kök som byggs utan massa stödben brukar kunna väga mindre!

  Är det viktigt för dig att hålla din utrustning med ström?

  Mobilen kan vara ett otroligt bra redskap inom friluftslivet, bland annat som GPS, lampa och instruktionsboken Ivung, Thomas.

  Svårt att släppa telefonen och kameran? Då kanske ett kök som kan förse din elektroniska utrustning med ström vore en bra grej. Eller så är du den som njuter av att inte ha någon täckning på telefonen och som menar på att naturens skönhet inte gör sig på bild.

  Ska du lära barn att hantera köket?

  Lidin, Viktor.

  Vissa kök är helt klart enklare för barn att arbeta med. Bland dessa kök finner vi enklare spritkök och fastbränslekök. Så om du ämnar att tidigt låta barnen arbeta med köket på egen hand så kan det vara en egenskap att väga in.

  Räknar du med att behöva hantera köket med tjocka vantar?

  Fridh, William. 2018.

  Ibland är det väldigt kallt. För kallt för att vara utan vantar en längre tid. Vid dessa tillfällen är det en stor fördel om köket antingen avger värme nog att värma fingrarna, eller är enkelt nog att hantera med vantarna på.

  Kommer du att behöva laga mat utan bra skydd mot regn och rusk?

  Anderson, Nathan.

  Vissa kök står emot vädrets makter bättre än andra. Vedkök är ju av naturen känsligare för regn, medans ett trangia med gasbrännare står pall för lite mer.

  Föredrar du en allt i ett-lösning eller är det okej med lösa delar (typ vindskydd)

  Fridh, Andreas. 2018.

  Ett kök med inbyggt vindskydd och ben är ofta en enklare väg att gå. Men det blir inte lika flexibelt och anpassningsbart för olika typer av utfärder. Därför kan det vara bra att välja en lösning med fler lösa delar. Nackdelen blir ju mer som kan gå sönder, försvinna eller bara strula ute i naturen.

  Interaktiv guide till friluftskök

  Multifuelkök

  friluftskök stormkök multifuel

  Fridh, Andreas. 2018.
  Det verkar som att du ska ge dig ut på lite mer krävande vandringar! Häftigt!

  Med möjligheten att använda bensin som bränsle så kan du med dessa kök laga mat i de lägsta temperaturerna av alla kök. Att bensinen dessutom fungerar på höga höjder gör detta till ett friluftskök för de mest extrema vandringarna. Det är helt enkelt det optimala köket för den mångsidige vandraren som vistas ute hela året och i alla möjliga miljöer.

  Bränslet går att variera och ger därmed möjlighet att färdas till världen alla hörn men ändå kunna laga sin mat. Men tänk på att dessa kök är knepigare att använda än många andra. Det ska bland annat förvärmas och pumpas upp tryck.

  Men det stoppar väl inte en äventyrare som dig?

  Klicka här för att läsa mer om multifuelkök i vår köksguide

  Toppmonterat gaskök

  Toloe, Babek. 2018.
  Det verkar som att du behöver ett lite mindre, enklare men ändå mycket mångsidigt kök.

  Gasköken är de kök som har störst bredd på sina utföranden men man kan säga att det finns två huvudtyper av gaskök. Dom som har toppmonterade brännare samt dom med markstående brännare som ansluter till gastuben via en slang. Bland de toppmonterade friluftsköken återfinns flera av de lättaste friluftsköken. Nackdelen med de toppmonterade är att de kan vara instabila då tyngdpunkten blir väldigt hög. Därför bör dessa kompletteras med extra ben på gastuben för att undvika att de välter. De kan även vara lite för vingliga att använda större kokkärl på.

  Gasköken är väldigt lätta att hantera. Man skruvar bara fast brännaren på gastuben eller ansluter slangen på tuben och tänder sedan köket. Många kök idag har dessutom en inbyggd piezotändare (en knapp för att skapa gnista)! Att dom är lätta att släcka genom att vrida ned gasen till noll bidrar ytterligare till dess lämplighet för nybörjare. Dom finns även i en mängd storlekar, så det är lätt att hitta ett för just dina behov.

  Ett tips när du ska välja gaskök är att välja en modell med inbyggt vindskydd och värmeledare. Detta gör att du sparar på gasen, men även kortar ner koktiden! Dessutom finns det numera vintergas att köpa. Den möjliggöra användning av köken ned till 22 minusgrader.

  Klicka här för att läsa mer om gaskök i vår köksguide

  Vedkök

  friluftskök stormkök

  Fridh, Andreas. 2017.
  Du verkar vara en livsnjutare som inte har något emot att lukta lägereld ett par dagar

  Med dessa billiga kök så finns bränslet runt omkring dig. Det spar in både på vikten och utrymmet i din packning. Att dom dessutom ger ifrån sig värme är ett härligt plus en kall höstdag.

  Men som med all levande eld så uppstår det problematik när det regnar. Dessa kök är därför inte helt lämpliga på turer där klimatet kan sätta käppar i hjulen. Storleken på kokkärlen bestämmer du själv. Men räkna inte med allt för avancerad matlagning då det går åt mycket tid till att hålla elden vid liv.

  Klicka här för att läsa mer om vedkök i vår köksguide

  Markstående gaskök

  Ivung, Thomas. 2018.
  Det verkar som att du behöver ett stabilare gaskök. Kanske för att laga mat år fler eller laga lite mer avancerad mat.

  Gasköken är de kök som har störst bredd på sina utföranden men man kan säga att det finns två huvudtyper av gaskök. Dom som har toppmonterade brännare samt dom med markstående brännare som ansluter till gastuben via en slang. De gaskök som står på marken erbjuder en mycket god stabilitet och möjliggör användning av “vanliga” kastruller och stekpannor för lite mer avancerad matlagning.

  Gasköken är väldigt lätta att hantera. Man skruvar bara fast brännaren på gastuben eller ansluter slangen på tuben och tänder sedan köket. Många kök idag har dessutom en inbyggd piezotändare (en knapp för att skapa gnista)! Att dom är lätta att släcka genom att vrida ned gasen till noll bidrar ytterligare till dess lämplighet för nybörjare. Dom finns även i en mängd storlekar, så det är lätt att hitta ett för just dina behov.

  Ett tips när du ska välja gaskök är att välja en modell med inbyggt vindskydd och värmeledare. Detta gör att du sparar på gasen, men även kortar ner koktiden!
  Dessutom finns det numera vintergas att köpa. Den möjliggöra användning av köken ned till 22 minusgrader.

  Klicka här för att läsa mer om gaskök i vår köksguide

  Trangia med gasbrännare

  Fridh, Andreas. 2018.
  Det verkar som att du behöver ett stabilare gaskök som klarar en del vind. Kanske för att laga mat år fler eller laga lite mer avancerad mat.

  Ett Trangia med gasbrännare är svårslaget i lite blåsigare miljöer och glänser onekligen som ett mångsidigt familjekök. Med mycket god stabilitet och de integrerade kokkärlen är detta en utmärkt nybörjarlösning för den som inte gillar T-sprit.

  Trangia med gasbrännare är väldigt lätta att hantera. Man ansluter bara slangen på tuben och tänder sedan köket. Att dom är lätta att släcka genom att vrida ned gasen till noll bidrar ytterligare till dess lämplighet för nybörjare. Dessutom finns det numera vintergas att köpa. Den möjliggöra användning av köken ned till 22 minusgrader.

  Klicka här för att läsa mer om Trangia i vår köksguide

  Trangia med spritbrännare

  Fridh, Andreas. 2018.
  Det verkar som att ett klassiskt Trangia med spritbrännare är det optimala för dina turer.

  Spritköken är oftast väldigt enkla att hantera och har kapacitet för lite större sällskap. Man fyller på brännaren med sprit och tänder sedan på. De brukar även vara mycket prisvärda, ytterst driftsäkra samt ha en förhållandevis låg vikt om man väljer ett i ultralätt aluminium.

  Nackdelarna är ju svårigheten att justera lågan samt att brännaren bör svalna innan man kan fylla på spriten. Dessa kök är ett väldigt bra kök att börja med, då även barn och unga snabbt brukar bli kompis med dem. Man kan även växa tillsammans med det genom att köpa en mer avancerad brännare! Ett enkelt och mångsidigt kök för den enkla vandraren helt enkelt.

  Klicka här för att läsa mer om Trangia i vår köksguide

  Trangia med Multifuelbrännare

  Fridh, Andreas. 2018.
  Det verkar som att du ska ge dig ut på lite mer krävande vandringar! Häftigt!

  Med möjligheten att använda bensin som bränsle så kan du med dessa kök laga mat i de lägsta temperaturerna av alla kök. Att bensinen dessutom fungerar på höga höjder gör detta till ett friluftskök för de mest extrema vandringarna. Det är helt enkelt det optimala köket för den mångsidige vandraren som vistas ute hela året och i alla möjliga miljöer.

  Bränslet går att variera och ger därmed möjlighet att färdas till världen alla hörn men ändå kunna laga sin mat. Men tänk på att dessa kök är knepigare att använda än många andra. Det ska bland annat förvärmas och pumpas upp tryck. Ett multifuelkök i Trangiautförande så får du ett system som packar i sig självt, komplett med kokkärl och vindskydd! Blir inte mycket smidigare än så.!

  Men det stoppar väl inte en äventyrare som dig?

  Klicka här för att läsa mer om Trangia i vår köksguide

  Vedkök med generator

  Fridh, Andreas. 2018.
  Du verkar vara en livsnjutare som inte har något emot att lukta lägereld ett par dagar, men som har svårt att släppa din elektronik.

  Med dessa kök så finns bränslet runt omkring dig. Det spar in både på vikten och utrymmet i din packning. Att dom dessutom ger ifrån sig värme är ett härligt plus en kall höstdag.

  Men som med all levande eld så uppstår det problematik när det regnar. Dessa kök är därför inte helt lämpliga på turer där klimatet kan sätta käppar i hjulen. Storleken på kokkärlen bestämmer du själv. Men räkna inte med allt för avancerad matlagning då det går åt mycket tid till att hålla elden vid liv.

  En häftig twist med denna typ av kök är att du inte behöver förlita dig på powerbanks eller solceller för att ladda din elektronik. För med de här köken så genererar du ström via värmen från elden. Häftigt va? Tyvärr så väger dom väldigt mycket och lämpar sig därmed för kortare vandringar eller cykel/paddlingar.

  Klicka här för att läsa mer om vedkök i vår köksguide

  Fastbränslekök

  Fridh, Andreas. 2018.
  Du verkar vara mån om utrymmet och vikten i din packning.

  Fastbränslekök tar ytterst lite utrymme i anspråk, men rymmer ändå sitt eget bränsle för ett par matlagningar! Nackdelen? Effekten är väldigt begränsad och lämpar sig bäst till att koka upp en mindre mängd vatten till din påse med frystorkat. Men om du ämnar att vandra väldigt lätt och bara behöver värma vatten för maten, då finns här vikt att spara.

  Tidigare så var Esbit nästan ensamma på marknaden med denna typ av kök, men det har idag kommit både fler och bättre typer av bränslen och kök. Det går idag att köpa fastbränslekök optimerade för fast sprit, och effekten i den typen av bränsle är enormt mycket högre än hos Esbit. Värt att tänka på är att kök av denna typ är väldigt vindkänsliga, antagligen mest vindkänsliga av alla köken vi pratat om. Så det är av yttersta vikt att nyttja dessa i skydd från vinden, antingen med hjälp av naturen, eller med ett portabelt vindskydd.

  Klicka här för att läsa mer om fastbränslekök i vår köksguide

  Share your Results: