• Flera fjällräddningsinsatser kring Kebnekaise senaste dygnen

    Det har tidigare konstaterats att Kebnekaise inte alltid bestigs utan motstånd. Ger man sig upp så måste man vara beredd på ruskväder. Detta har flera vandrare fått erfara de senaste dagarna.

    Hela tre fjällräddningsinsatser har krävts i kring Kebnekaisemassivet mellan tisdagskvällen och onsdag förmiddag. Den största insatsen avsåg att rädda sex personer som i kombination med dåliga kläder och överraskande dimma hamnade i knipa.

    – Det har inte gått att flyga dit, varken igår kväll eller nu på morgonen, förklarar Marie Andersson, kommunikatör vid regionledningscentralen, till SVT.

    Fjällräddningen anlände på natten

    Men på natten mot onsdagen så kunde fjällräddare ta sig fram till de nödställda vandrarna. Dessa var då betydligt nedkylda. På onsdagsmorgonen så kunde vandrarna under vägledning av fjällräddarna börja ta sig mot Singistugorna och kring åtta på morgonen anordnades en bivack för vila där vandrarna vilade i sovsäckar. Ett par timmar senare så kunde samtliga lyftas ned med helikopter.

    Överraskande dimma

    Även fyra andra vandrare överraskades av dimman. De larmade fjällräddningen under tisdagskvällen. (Texten uppdateras…)

    Den tredje räddningen rör en ensamvandrare som skadat benet varpå vidare färd var omöjlig. Han fick hjälp av en förbipasserande vandrare som kunde larma fjällräddningen. De kunde i sin tur föra mannen i säkerhet på fjällstationen.

    Fakta om fjällräddningsinsatser

    Under år 2018 genomförde polisen 439 stycken fjällräddningsinsatser. Dessa insatser berörde 500 personer men bara 334 utav dess va i fjällområden. I både Dalarna och Norrbotten ökade antalet insatser mellan 2017 och 2018. Medans i Jämtland och Västerbotten minskade det istället.

    Källa: SVT Nyheter, www.svt.se, 07-08-2019

    Fakta om fjällräddningen

    • Det finns ungefär 400 fjällräddare, fördelade över ett 30-tal enheter i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna.
    • Alla fjällräddare är natur- och skotervana. De måste vara mellan 18 och 65 år och permanent boende på den ort deras enhet utgår från.
    • Fjällräddare har så kallad färdselrätt, vilket innebär att de får köra skoter i områden där det normalt är förbjudet.
    • Alla fjällräddare genomgår en grundutbildning hos polisen där de bland annat får lära sig grunderna i terräng-, snö- och lavinkunskap, radiokommunikation, första hjälpen och navigation.

    Källa: Polisen, polisen.se, 07-08-2019