• Mitt första vedkök: Solo Stove Lite

    Att införskaffa ny utrustning är alltid lika roligt. Men just denna gång va det extra speciellt för mig då jag köpte ett Solo Stove Lite vedgaskök.

    Alla fältkök har sina fördelar och nackdelar. Det finns dem som är billiga men tunga, lätta men dyra, billiga men ineffektiva, och så vidare. De kommer i många former. Jag må inte ha ägt mitt nya kök särskilt länge, men jag är redan nu säker på att detta är den typ av kök jag främst vill ha med mig ut.

    Eld är det jag söker

    Inom friluftslivet finns det en sak som alla har en extra stark kärlek för. Nämligen den varma, sköna och hypnotiserande lägerelden. Att ha en eld är väldigt speciellt, vare sig den är liten eller stor. Med ett vedkök anser jag därför att man slår två flugor i en smäll. Man får ett – i många fall – praktiskt kök och samtidigt en smidig behållare för elden.

    Hittills har jag använt mitt kök ungefär fem gånger och lär mig fortfarande de bästa metoderna för att starta elden i köket snabbt, optimera värmen och rengöra det från aska. Att tända och hålla en lägereld vid liv är en sak, men tro mig… Detta är mer annorlunda än du tror!

    Fridh, William. Kökets mittpunkt. 2018.

    Köket bjuder på en utmaning

    När du tänker en vanlig lägereld kan du vid de flesta tillfällen ”fläska på” med mängder av torrt bränsle för att snabbt få upp en värme som utan större möda antänder de större vedträna. Men om du köper ett vedkök, speciellt ett mindre, måste du tänka om. Då gäller kvalité och inte kvantitet, från början till slut.

    Vind är ett problem som de flesta kök måste tackla på ett eller annat sätt. I vissa fall höjer du gasens flöde, placerar kokkärlet närmre glöden eller är smart från början och ordnar ett vindskydd. Solo Stove Lite må vara ett vedkök av den lyxigare sorten, men vid för mycket vind försvinner mycket av värmen innan den hinner nå kokkärlet. Därav rekommenderar jag starkt ett vindskydd i form av en väska, hatt eller något hopfällbart från valfri leverantör.

    Det sista men inte minsta problemet – som jag funnit hittills – med vedkök är det uppenbara: fuktigt eller till och med blött bränsle. Att det räcker med att ta med köket ut i naturen känns helt magiskt, ända tills man inte kan få eld. När du står där en fuktig morgon och vill koka din frukost men på grund av gårdagens långa vandring inte orkade samla extra bränsle och tinder efter middagen. Självklart förekommer det även värre situationer. Exempelvis om du befinner dig på berg utan passande bränsle eller hamnar i ett hårt regnoväder.

    Fridh, William. Solo Stove Lite in its bag. 2018.

    Solo Stove Lite

    Köket i sig väger cirka 255 gram och passar utmärkt i det och ryms i många vanliga kokkärl. Då köket är riktigt lätt i vikt och är tillverkat med tunt rostfritt stål så kan det kännas skört. Men trotts den tunna metallen så upplever man en god kvalité och framförallt otrolig design.

    Då det är ett vedgaskök gäller en speciell teknik för att optimera förbränningen. Det gäller då att hålla det brinnande bränslet under de över lufthålen som måste vara fria för att möjliggöra den sekundära förbränningen. Efter bara några få tillfällen får man in en hyfsat bra teknik för detta och lär sig (rätta mig om jag har fel) att den sekundära förbränningen även fungerar om det brinnande bränslet sticker upp över lufthålens nivå men i mitten av köket.

    Kommande utfärder

    Planen är att under så många kommande utfärder som möjligt att ha med mig mitt Solo Stove Lite. Trots att vintern är här ska jag fortsätta testa köket då vill jag lära mig att bruka detta typ av kök i så stor utsträckning som möjligt och samtidigt testa köket stenhårt för att se vad det går för.

    Min plan för att optimera köket är som jag skrev tidigare, att ordna ett passande vindskydd men också ett bättre kokkärl som har värmespridare. Med dessa två faktorer tror jag mig kunna sänka tiden det tar att koka upp vatten markant.