• Brun huggorm med svart sicksack mönster på ryggen

  Huggormsbett – Om du blir biten av en huggorm

  Om du eller en vän har blivit huggormsbiten, ring då Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00. Om inte, kan du lugnt läsa vidare.

  Beroende på vilken typ av friluftsliv man ägnar sig åt så kan man ibland stötta ihop med Huggormen.
  Huggormen (Vipera berus) är – när detta skrivs – den enda giftormen som förekommer vilt i Skandinavien och är fridlyst här i Sverige. Tyvärr är huggormen i vissa fall svår att identifiera om man inte känner till alla skepnader den kan komma i.

  Dessa ormar blir ca. 60-70 cm långa men kan i vissa enstaka fall bli upp till 100 cm. Huggormen har i många fall en relativt ljus grundfärg, oftast ljusbrun, och ett mörkt sicksack-band längst ryggen. Det förkommer även helsvarta huggormar som kan felväxlas med snokar. I vissa fall ser huggormen annorlunda ut, den kan exempelvis ha ljusare grundfärg, silvergrå till ljust gråblå färg eller rödbrun. I enstaka fall saknar ormen till och med bandet på ryggen.

  För att undvika förväxling utav dessa två ormar kan du studeras dess huvuden. Snokar har nämligen oftast en gul eller vit fläck på varje sida av huvudet. Dessutom är huggormens huvud matt medans snokens är glansigt. Huggormens pupill är svart och vertikal (likt en katts), medans en snoks pupiller är runda.

  Snoken har ibland en gula eller vita fläckar på varje sida av huvudet
  Bjoertvedt. Natrix natrix and Vipera berus at the Universeum Science Park in Gothenburg, Sweden.

  Om en person fått huggormsbett

  Ett huggormsbett består oftast av två mindre prickar på huden med ett mellanrum på 6-9 mm. Oftast uppstår det en blå svullnad runt som ömmar. Denna orms bett kan vara allt ifrån mycket lindriga till livshotande. Faktorer som påverkar detta är följande: ålder, kroppsmassa, graviditet, ormens bett och överkänslighet (anafylaktisk chock/allergichock). Med “ormens bett” menas vilken mängd gift som kom in i kroppen, om ens något.

  Skulle en person bli biten av en huggorm ska personen följa dessa tre steg för att minimera riskerna och få rätt hjälp så snart som möjligt:

  1. Ligg ner

  Genom att ligga ner och slappna av samt hålla den bitna kroppsdelen högt kan du göra så att giftet sprids långsammare. Självklart ska du inte heller anstränga dig om du har blivit biten.

  2. Ring efter hjälp

  Ring Giftinformationscentralen via 112 eller 010-456 67 00 och ta dig direkt till ett sjukhus med hjälp, absolut inte själv. Vid allmänpåverkan som illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré, yrsel, kallsvettning, hjärtklappning, svullna läppar eller andningsbesvär ska du direkt ringa 112 för transport till sjukhus.

  3. Ta av föremåler som kan strypa

  Om du har blivit biten av en huggorm kan hela den lemm som blivit biten svullna upp. Därför är det viktigt att du tar av ringar, armband, klockor, skor och dylikt så att dessa inte stoppar blodflödet. Kom ihåg: du vill sakta ner blodflödet, inte stoppa det.

  Påverka ej bettet på något sätt. Detta kan förvärra tillståndet!

  Huggornen kan vara helt svart och förväxlas med snoken

  Slutord och bonusklipp

  Hoppas att du nu har bättre koll på vad du ska göra om du har oturen att bli biten av en huggorm och vad du kan göra för att förebygga detta! Och låt inte denna artikel skrämma dig från att ägna dig åt ditt friluftsliv. Risken att bli biten är som tur liten. Och skulle du vela läsa mer om huggormar kan du göra det hos Sveriges Herptiler eller Wikipedia.

  Skulle du ha frågor eller en berättelse du vill dela med dig av är du välkommen att skriva detta i en kommentar nedan.

  Omslagsbild: Trapp, Benny. Vipera berus.