• Hur mycket gas är det kvar i gasflaskan?

  Flera av er känner säkert igen problemet. Man står och ska packa inför en kommande utfärd men har ingen aning om hur mycket gas det är kvar i gasflaskan.

  Vissa löser det genom att ta med en extra gasflaska ut. Men det tar upp både utrymme och vikt. Andra chansar. Risken med det blir att man kan stå utan gas när man behöver det. Vilka metoder finns då för att säkerställa att du får med dig tillräckligt med gas till ditt friluftskök? Här kommer vårt bästa tips!

  Fram med vågen

  Så enkelt är det faktiskt. Med en vanlig hushållsvåg och vår tabell som du finner här under så får du en bra bild av mängden gas. Tabellen är en renskriven och verifierad version av en bild på en lapp som cirkulerar på internet.

  Det man gör är att helt enkel väga sin flaska och sedan konsultera tabellen. Man får då en cirkanivå av hur mycket gas det är kvar i flaskan. Var noga med att titta på rätt tabell då denna berör tuber på både 450gram och 230gram.

  Skriv gärna ut bilden och sätt upp på kylskåpet hemma. Då blir det superlätt att veta hur mycket gas det är kvar i gasflaskan.

  En tabell över mängden gas kvar i gasflaskan
  Gastabell. Friluftskanalen, 2020

  Fakta om friluftsgas

  Den gas man köper till sitt friluftskök är i regel en blandning av butan och propan. Vissa fabrikat fungerar bättre än andra vid kallt väder. Det brukar ha att göra med den interna uppbyggnaden av tuben. Gaskök för friluftslivet är vad många föredrar. Det är för att det är enkelt, säkert och köken finns i många prisklasser och modeller.

  Läs mer om att välja friluftskök här.