• Featured Video Play Icon

  Improviserad bår av väskor och slanor

  Föreställ dig att du är ute i skogen med dina vänner. Ni har spenderat två nätter ute, och plötsligt blir en person allvarligt sjuk. Denna person klarar inte av att ta sig fram själv men ni måste förflytta er för att personen ska kunna bli hämtad med helikopter. I denna situation kan en improviserad bår vara livräddande.

  Olyckor och sjukdomsfall uppstår på både bra och dåligt planerade turer. Under varma och kalla väder. I enkel som svår terräng. Och just därför kan du inte alltid få hjälp när det behövs. Då är det kritiskt att kunna ta saker i egna händer och i vissa fall bygga en improviserad bår.

  Med en bår kan du lättare förflytta en person. Om du är själv kan du bygga en bår som du släpar fram. Men om ni är flera kan ni enkelt bygga en som upp till fyra personer bär tillsammans. Som vi tidigare skrivit i inlägg om första-hjälpen i friluftslivet så handlar det om fantasti. Så länge det finns slanor eller flera gångstavar samt rep eller väskor kan du enkelt tillverka en egen bår.

  Slana är en benämning på en lång, smal trädstam.

  Wikipedia, sv.wikipedia.org, 03.08.2019

  Så bygger du en improviserad bår

  Om du har tillgång till två eller flera väskor som kan öppnas på båda sidorna kan du skjuta igenom två slanor. Sen spänner du ihop båren med alla remmar för att få den stabil. Genom att låta den sida som vanligtvis är mot ryggen vara ovansidan av båren då det blir mjukare för personen och dess huvud kan spännas fast med ett avbärarbälte.

  Att tillverka en bår går fort men är inte alltid så lätt beroende på medförda resurser. För att vara redo när nöden är framme tycker vi att du ska träna på att tillverka en bår åtminstone ett par gånger. Och om du vill lära dig mer om första-hjälpen i friluftslivet har Lagerstedt Säkerhetsentreprenad riktigt bra kurser!