• Jack Wolfskin EXOLIGHT II

  När jag kliver ut genom skogen lyser kvällssolen på mig fortfarande. Jag ser fjälltopparna framför mig och mellan dom ser jag även hur ett oväder snabbt drar in och kommer rakt mot mig. Det finns ingen tid att förlora och på tre minuter har jag installerat mitt tält. I samma sekund jag stänger om mig inne i tältet kommer regnet.

  Jag fick möjligheten att under 7 dagar i ett höstfärgat Lappland testa lättviktstältet EXOLIGHT II från Jack Wolfskin Sverige. Tältet ska enligt beskrivningen vara lätt (2,07 kg) och stabilt samt klara hårda vindar upp till 80km/h. Vilket borde göra det till ett perfekt tält att ta med upp på en långdistanstur i fjällen där vädret är opålitligt.

  Exolight II packar smått och smidigt

  När jag packar ner tältet i ryggsäcken känns det väldigt lätt och smidigt att packa. Med en ryggsäck på 85 liter så får jag plats med tältet i sin packpåse inuti ryggsäcken tillsammans med dom andra sakerna, och slipper således ha tältet på utsidan. 

  EXOLIGHT-modellen är ett kupoltält där innertältet sitter ihop med yttertältet. Vilket jag personligen föredrar för att skydda innertältet mot yttre påverkan och snabbt få upp det. Dom första fyra dagarna hade jag vindar på mellan 15 och 20 sekundmeter och regn vilket satte uppsättningen av Exolight II på prov. Ett smidigt system där tältstängerna sitter ytterst och fästes med hjälp av ”krokar” i ytterduken. Detta gör att tältet sätts upp både fort och smidigt utan onödigt krångel i regnet. Även tältstängerna är integrerade (skelettstruktur) i varandra så att du snabbt och smidigt får ihop allt på ett och samma svep.

  Likaså när tältet ska monteras ner går det fort och du kan då låta duken sitta fast i sina tältspikar samtidigt som du tar bort stängerna. Du riskerar då inte att det blåser iväg. Väl nere så är en klar fördel att det är enkelt och smidigt att snabbt vika ihop och få ner det i den väl tilltagna packpåsen som medföljer. Där ryms även stänger och spikar i sina egna utrymmen . 

  Ivung, Thomas. 2019. Exolight II i kvälls sol

  Solovandring med Exolight II

  Jag vandrade solo under dessa 7 dagar med tältet. Detta var för mig helt optimalt då jag fick plats med liggunderlag plus ryggsäck inne i tältet. På så sätt kom jag lättare åt mina produkter jag behövde morgon och kväll.  Jack Wolfskin EXOLIGHT har två öppningar på vardera sida som kan öppnas upp helt. Integrerad ventilation finns i båda öppningarna och ett litet tak på vardera sida skyddar mot vädrets makter. Inne i tältet har du flertalet förvaringsfickor på sidorna samt ett stor tilltagen ficka i taket där du kan förvara saker . 

  EXOLIGHT kan i hård vind kännas lite svajigt när du ligger i det. Men det är konstruerat så att det ska ”böja sig lite för vinden” och där av inte slitas på eller ge vika.  Jag upplevde dock att det var svårt att få ytterduken tight ner mot marken då inga fästpunkter fans förutom på hörnen. Detta var inga problem i regn och blåst men vid snö hade det kunnat skapa problem med snö som blåser in underifrån. 

  Ivung.Thomas 2019 Stormig kväll till fjälls

  Matlagning och oväder

  Absiderna på lättviktstält av kupolmodell brukar vara lite snålt tilltagna och så även på EXOLIGHT II. Det finns inte mycket utrymme att jobba med i absiderna, utan maten fick lagas liggandes i tältet med köket i absiden. Detta är dock inget fabrikationsfel utan en sak som man ska räkna med när det kommer till kupoltält. 

  Regnet höll sig på utsidan och att det är vattentätt råder det ingen tvekan om. Efter fyra dagars regnande så var marken blöt och jag kunde se tendenser till att fukt trycktes igenom golvet där jag legat med min kroppstyngd under natten. 

  Ivung, Thomas. 2019. Exolight II

  Sammanfattning av Jack Wolfskin Exolight

  Jack Wolfskin EXOLIGHT II som finns i tre storlekar är ett lätt och packvänligt tält som snabbt och smidigt monteras och demonteras på 2 minuter (när man får in snittsen). Det håller för oväder i svenska miljöer och är pålitligt. Jag skulle lägga det i kategorin 3-säsongstält och är ett bra tält för turer i fjäll då det inte kräver stor markyta. Det är dessutom flyttbart när det är uppsatt.

  Ett EXOLIGHT II tält kan du införskaffa för mellan 5-6 000 kr i Sverige. Det kan tyckas vara ett saftigt pris, men Jack Wolfskin har sedan 1981 utvecklat hållbara produkter både för miljö och användning. Så deras produkter håller hög kvalitet och utmanar helt klart svenska tälttillverkare i samma prisklass. Jag hoppas att jag får möjligheten att testa detta tält vid flera tillfällen och i andra miljöer. Men mitt första intryck är att Jack Wolfskin inte misslyckats denna gång heller. 

  EXOLIGHT II BILD : JACK-WOLFSKIN.SE

  Är du mer nyfiken på tältet hittar du det hos följande återförsäljare:

  Egenskaper (Källa: Jack Wolfskin)

  • Doors: 2
  • Persons: 2
  • Inner Tent Measurements: [Lx W x H] 215 x 120/100 x 100 cm
  • Vestibule depth: 60 cm
  • Packing size: 45 x 13/11cm
  • Weight: 2070 g (stripped down: 1760 g)
  • inner tent/ flysheet combination
  • 2 air vents in entrance
  • 4 internal storage pockets
  • GEAR LOFT: removable stow space in roof
  • 11 lightweight pegs, 5 guylines
  • attachment ring on roof of inner tent
  • reflectors on main guying points and zips
  • SILICONIZED HT NYLON RIPSTOP 20D: very lightweight, high tenacity ripstop fabric, coated on both sides and with taped seams (water column rating: 1500 mm)
  • MOSQUITO MESH 15D: fine gauge, ultra lightweight mosquito mesh (inner tent)
  • HYDROFILM SILICONISED NYLON 40D: very lightweight nylon fabric coated on both sides (water column rating: 5000 mm)
  • DAC FEATHERLITE NSL: very lightweight aluminium tent poles with variable diameters for improved stability-to-weight performance
  • roll-top pack bag
  Omslagsbild: Ivung, Thomas. 2019.