• Kängor

  “Ett, kom ihåg att titta upp mot stjärnorna och inte ner mot dina fötter.…” – Steven Hawking. Nu tror jag visserligen inte att Steven Hawking syftade på vandring när han enligt uppgift gav det här rådet till sin dotter. Men jag tycker det är mer än passande när vi rotar lite i hur du ska klä dina fötter inför en vandring.

  Jag skulle vilja påstå att det mest avgörande för hur din vandring blir är vad du har på fötterna. Det är dina fötters välmående som står mellan dig och hur upplevelsen av fjällturen eller vandringen kommer bli. Kalla, våta eller skavsårmärkta fötter har satt käppar i hjulet på alldeles för många fina upplevelser för att det ska vara värt det. Precis som Steven Hawking så vill jag hellre titta upp mot stjärnorna istället för ner på mina ömmande fötter.

  Tänk dig följande scenario.

  Föreställ dig turen du har planerat för i flera år, du ska gå jämtlandstriangeln med några kompisar och förberedelserna har varit gedigna. Ni bokade tågbiljett till Enafors för flera månader sedan. Ni har köpt torrmat, trangiakök och nya sovsäckar. Dessutom fick ni låna ett riktigt bra Hillebergstält av en bekant och nu är det dags att sticka iväg. Men just ja! Kängorna! Du springer iväg till närmaste sportaffär och rycker ett billigt par ur hyllan med tanken att de ska ju bara användas den här veckan. Några dagar senare är ni där på Storulvåns fjällstation, fulla av förväntan inför turen som ni längtat efter ända sen ni satt lutade över fjällkartan i vintras och började planera.

  Lidin, Viktor. Gå i det som känns rätt. 2019.

  Bra kängor är A & O

  Du snörar åt kängorna, de känns inte jättebekväma men du tänker att det går över när du gått en stund. Problemet är bara att det gör det inte, det blir istället värre och när ni kommer fram efter första etappen så drar du försiktigt av dig kängorna för att det gör så ont över blåsorna på fötterna. Första dagen. Tre dagar kvar. Kängorna kommer inte bli bekvämare och du kommer lida dig igenom de nästkommande dagsetapperna och förbanna valet av skodon mer än en gång under turen. Du kommer förmodligen att koncentrera dig mer på smärtande fötter än själva vandringen och upplevelsen och det är ingen rolig historia. Tro mig för jag har gjort det själv.

  Ska en känga smärta i början?

  Det här lät väl inte så roligt? Sanningen är att det är fler än en person som gått i fällan att göra precis sådär, medans andra har fått bristfällig hjälp vid inköpet. Slutligen finns det de som lever kvar i nån gammal devis om att det ska göra lite ont från början. För sen formas tydligen en obekväm känga efter foten och det kommer bli kanon? Jag skriver till dig för att tala om att det blir inte kanon med något som var dåligt från början. En känga ska vara bekväm första gången du stoppar ner foten och snörar på den. Punkt.

  Lidin, Viktor. Skodon. 2019.

  Investera i dina fötter. Köp bra Kängor.

  Har du gjort det så är du på god väg att uppleva en bra fjälltur! Det är mycket i utrustningen som faktiskt går att snåla med och även om jag med tiden både lärt mig och har fått större möjligheter att skaffa kvalitetsgrejor så gillar jag att kunna komma undan billigare. Kängor hör inte dit. Det är en investering i ditt njutande. Det är så du ska se på det. Med det sagt så behöver du inte köpa ett par superdyra kängor, det finns vettiga alternativ som inte behöver spräcka månadens hushållsbudget men tänk igenom ditt inköp och prova dig fram till något som känns bra. Det är både du och dina fötter värda.

  Jag hoppas du nu har lite torrare på fötterna för att skaffa ett par kängor som känns rätt. Jag hoppas vi ses där ute!

  Omslagsbild: Lidin, Jenny. These boots are made for walking. 2018.

  Här kan ni se vår video om att vårda läderkängor