• Lumonite Compass R. En redigt stark pannlampa/ficklampa

  Är du på jakt efter en riktigt stark pannlampa som dessutom dubblar som ficklampa? Då bör du läsa denna recension av Lumonite Compass R. En grymt mångsidig och stark pannlampa byggd för utomhusaktiviteter så som friluftsliv, camping, cykling och liknande.

  En stark ficklampa eller pannlampa kan ju vara nyckeln till många friluftsaktiviteter, speciellt under den mörka tiden på året. Oavsett om du håller på med cykling, ridning, vandring eller någon annan aktivitet så är det viktigt att ha en pannlampa som inte sviker dig.

  I den här recensionen så ska vi därför skriva om bästsäljaren Lumonite Compass R. En av marknadens bästa pannlampor. Och vi är inte ensamma med att anse det. För med över 70 000 sålda enheter bara hos Valostore och “Bäst i test” hos testfakta.se så måste ju Lumonite ha fått till en riktigt bra pannlampa.

  Mångsidighet som imponerar

  Den stora styrkan hos den här lampan tycker vi är dess mångsidighet. Därför väljer vi att prata om det först. Tänk dig en kombination av pannlampa och ficklampa som du dessutom kan ladda hemma och i fält. Med sitt innovativa snabbfäste på huvudbandet så är det nämligen väldigt lätt att plocka loss lampan för att använda den som en handlampa. Den möjligheten medför att lampan med fördel kan användas i hemmet för allehanda uppgifter. I detta läge så kan man med fördel även nyttja magneten i boten på lampan för att fästa den mot diverse metallföremål och således använda den som arbetsbelysning. Cyklist? Inga problem! Det finns hållare för lampan så att du kan montera den på styret eller hjälmen.

  Laddaren är en liten magnetisk variant som man pluggar direkt in i valfri USB-port. Det möjliggör laddning på fält från exempelvis en powerbank, men självklart även hemma eller i bilen. Laddaren är dessutom så pass liten att man med lätthet kan ha den med sig i packningen utan att den tar nämnvärd plats. Detta finner vi riktigt bra när man är ute på lite längre turer och kan komma i behov av att ladda lampan.

  lumonite compass r starkpannlampa ficklampa
  Som ni ser så knäpper den minimala laddaren fast med magnetism i botten på lampan.
  Fridh Andreas. Fantastisk laddare. 2018.

  En stark “ficklampa”

  Styrkan hos den här pannlampan, eller ficklampan om man väljer att använda den som det är riktigt riktigt bra. Med maximala output på hela 1238 lumen så förvandlar den din närmsta omgivning från natt till dag. Detta kan i många lägen vara fördelaktigt, men vi uppskattar egentligen dom lägre styrkorna mer. Man kan då åtnjuta ljus under väldigt långa perioder utan att behöva ladda lampan. 200 lumen är alldeles lagom för allehanda göromål både kväll och nattetid samt ger då en lystid på hela 8 timmar!

  Den här lampan har inget vidare räckvidd att tala om. Så den är inte lämplig som eftersökslampa eller liknande. Den är av bredstrålande modell för att leverera bred täckning av ljus i ditt närområde. Centrum av ljuskäglan ska nå ut till 115 meter, men det blir inte mycket ljus som når ändå fram anser vi.
  Men en pannlampa är o andra sidan oftast ämnad att verka i närområdet. Så detta är väl inte att anse som något minus.

  Räcker en knapp?

  Denna lampa styrs med endast en knapp. Men vi är nöjda över hur enkelt det är att navigera mellan dom olika lägena som lampan erbjuder med bara denna enda knapp. Dubbelklick tar oss direkt till högsta styrka, medans ihållande tryck skiftar mellan styrkorna. Mycket smidigt och väl genomtänkt. Knappen är även så pass stor att man kan hantera den med vantar på. Plus för det!

  Lampan har även ett knapplås där man håller in knappen för att låsa den. Det är utmärkt om man ska förvara den i väskan eller fickan. Vi märkte att om man ska använda lampan ofta under en kortare period så går det snabbare att vrida upp batterilocket några grader för att åstadkomma samma effekt, men på betydligt kortare tid.

  lumonite compass r starkpannlampa ficklampa
  En stor och lättåtkomlig knapp där du styr samtliga funktioner hos lampan.
  Fridh Andreas. En enda knapp. 2018.

  Att bära

  Den här lampan är ju en pannlampa i grunden. Som sådan kan den kompletteras med den medföljande extra bandet som löper över huvudet för att öka stabiliteten ytterligare. Men vi finner att för dom flesta aktiviteter som inte innebär löpning så räcker det gott med det vanliga bandet. Då lampan har batteriet inbyggt i lampkroppen så hamnar all vikt i fram. Detta kan kännas ovant och obekvämt för vissa, men vi tror att det är en vanesak.

  Den går dessutom att komplettera med fästen för hjälmar och cykelstyren. Detta är utmärkt för den som sysslar med flera olika friluftsaktiviteter men som vill hålla igen på inköpen av lampor.

  Byggkvalitet

  Lumonite vet hur man bygger lampor. Och denna modell har förfinats ett par gånger för att utvecklas till en ännu bättre lampa. Lampkroppen är i ett enda stycke aluminium och tål att tappas från en bra bit från marken. Att den helt saknar rörliga delar och utanpåliggande batterier och sladdar bidrar ytterligare till en mycket robust lampa som tål det mesta.

  Kvaliteten genom hela lampan är mycket god. Man brukar kunna känna på en lampa om den är av god kvalitet eller ej. Dessa upplever man definitivt som en av kvalitet.

  lumonite compass r starkpannlampa ficklampa
  Denna lampa erbjuder många olika sätt att bära den. Det går dessutom att komplettera med fäste för cykelstyre.
  Fridh Andreas. Mångsidighet. 2018.

  Sammanfattning

  För att runda av denna recension så ska vi sammanfatta det hela lite kort. Lampans två stora styrkor är dess mångsidighet och ljusstyrka. Så är du på jakt efter enbart en enda lampa för dina fritidsaktiviteter så är denna en mycket stark kandidat. Med sitt inbyggda batteri så dubblar den som skrivet som en stark ficklampa, något som pannlampor med externt batteri ej klarar. Att du dessutom kan ladda från en powerbank gör den väl lämpad för längre turer. Med ett pris av 1499kr så är den inte jättebillig. Men den får ses som väl värd pengarna. Och som man säger: When you buy quality, you only cry once.

  Plus

  • Enormt mångsidig
  • Underbar laddare!
  • Smidig och hållbar konstruktion
  • Väldigt mycket ljus
  • Bra dynamik mellan lägsta och högsta effekt.

  Minus

  • Halvdyr
  • Kan vid löpning upplevas aningen framtung
  • Rött ljus som komplement hade varit bra

  Nyfiken på vad som ingår i lådan?

  Omslagsbild: Fridh, Andreas. 2019.