• Camp Villmark

  Det är med stor förväntan och en del förvirring jag kliver av tåget och ser nog så där “turistigt” vilsen ut där jag nu står på perrongen. Jag är nu 15 minuter från Oslo. Närmare bestämt i Lillestrøm och jag ska försöka hitta till Norges största jakt och friluftsmässa: Camp Villmark.

  Mässan Camp villmark var bara några dagar innan helt okänd för mig. Men en inbjudan från mina norska vänner Øyo gjorde mig nyfiken, så jag packade väskan och satt mig på tåget mot Oslo.

  Jag har tidigare varit flera gånger på våran svenska motsvarighet Explore i Stockholm som vi tidigare gjort ett videorepportage om. Men tyvärr har den enligt mig blivit mer och mer av en besvikelse och utbudet tilltalar inte mig alls om jag får vara ärlig. Därför sågar jag den mässan ut med fotknölarna.

  Ivung, Thomas. 2019.

  Tåget går

  Redan när jag ser mässhallarna där Camp Villmark ska utspela sig så inser jag hur stort det är. Jag tar nästan för givet att mässan bara kommer vara i en liten del av dessa hallar. Inne i entrén möts jag upp av Morten från Øyo som visar mig vägen till deras monter. Då inser jag att Camp Villmark rymmer hela mässan. Tre stora hallar fyllda med företag och event. För dig som besökt Explore i Sverige så kan du dubbla ytan gånger tre… Minst!

  Jag har två dagar på mig att gå igenom utbudet och det behövs om man vill se allt. Mässan är indelad i tre hallar och tre områden: friluftsliv, jakt och fiske. I hallen för friluftsliv hittar man många företag som erbjuder produkter och kläder till mäss-priser. Det som slår mig här är att man fegar inte på utbudet utan här har man byggt upp kompletta butiker med fullt manskap i personal, plus experter som representerar varumärken!
  Här hittar du alla dom stora varumärkena: Bergans, Fjällräven, Lundhags, Hillberg, Helsport och så vidare. Men mässan bjuder även på lite mindre utstickare.

  Ivung, Thomas. 2019.

  Camp Villmark bara fortsätter…

  På mässan finns även en gigantisk bassäng där man får testa kajak, kanot och packcrafting. Runt bassängen trängs företag som erbjuder allt från mäss-priser på dessa farkoster till olika utbildningar och event. Och på scenen står det under hela dagen föreläsare som pratar om allt från spektakulära äventyr till sjukvård och hälsa i friluftslivet.

  Efter fyra timmar har jag fortfarande inte gått igenom friluftshallen då man hela tiden hittar spännande produkter och folk att samtala med.

  Ivung, Thomas. 2019.

  Dom andra hallarna

  I fiskehallen är det fullt ös då det är flugbindning och fiskespön om vartannat. Även här finns en stor bassäng där man får testa flugfiske. Men fiske är inte min starka sida så denna hall skummar jag igenom lite snabbare. Men för den som har fiske som intresse så är det en guldgruva och en fångstgrop för plånboken.

  Jakthallen är den största hallen och där samsas man även med hunddelen. Här inne får man botanisera bland jaktvapen av olika slag och fordon med mera. Jag själv jagar inte men fastnar på den avdelning som avhandlar bågskytte i olika former. Här får man testa olika bågar och det är en speciell känsla att skjuta med dessa.

  Ivung, Thomas. 2019.

  Även om man kanske inte är så intresserad av jakt så ska man inte missa denna hall för här finns det mycket företag som även dom erbjuder kläder och produkter för friluftslivet. För den knivintresserade är denna hall ett måste.

  Här hittade jag även en tatueringstudio och helt plötsligt satt jag där och fick nytt bläck på kroppen… spontant… väldigt spontant.

  Ivung, Thomas. 2019.

  Den klassiska korven

  Mat då? Jo… dom klassiska korvförsäljarna finns där men dom försvinner i mängden och tar inte över som dom har en förmåga att göra på andra mässor. Sedan fanns det även lite små mat utställare i ett hörn. Något som var positivt här var att dom erbjöd inte bara råvaror utan man kunde köpa måltider och äta på plats.

  Sedan har mässan sina egna matställen. Men en öl och kall hamburgare var nog inte den mest kulinariska måltid jag avnjutit i mitt liv och absolut inte för det priset… Men det mättade magen och ölen var kall!

  Ivung, Thomas. 2019.

  Första dagen avklarad

  Efter första dagen var det skönt att sätta sig i puben på hotellet och ta en kall kolsyrad dryck. Jag passade på att läsa igenom all information jag släpade med mig medan benen fick vila lite. Men nästa dag (på lördagen) som var min dag två, vart det återbesök till dom mest intressanta utställarna och lite shopping.

  Ivung, Thomas. 2019.

  Barn och boende

  Kan man ha barn med sig? Absolut så är detta för hela familjen! Här kommer barnen ha fullt upp med allt från att tälja till att testa skjutsimulatorer. Utbudet av produkter till barnen var förvånansvärt stort och i friluftshallen hade man en stor “barnavdelning” där scouterna höll i verksamheten. Där fick barnen lära sig allt från att tälja till att göra eld och hugga ved.

  Boende finns det gott om runt mässan men boka i tid då mässan är populär och människor från hela Norge är där. Jag fick bo 10 minuter bort från mässan men det är mycket goda förbindelser med lokaltrafiken.

  Ivung, Thomas. Jag köpte ju bara en “kåsa”. 2019.

  Slutord om Camp Villmark

  Mässan får absolut högt betyg och jag kommer troligen välja den även nästa år. Men två dagar skulle jag rekommendera för att hinna med allt, en dag att gå igenom allt och en dag att återkomma till det intressanta och prata med experterna samt få råd. Fredagen var ganska lugn och man kunde gå ostört. Medans på lördagen fick man trängas lite mer och det var svårare att få tid till samtal med personalen i dom olika butikerna.

  Detta är helt klart mässan för dig som vill klämma och känna eller hitta nya produkter du inte visste fanns oavsett om det är inom jakt, fiske, friluftsliv eller hund.

  Höjdpunkterna som jag tar med mig från mitt första besök är absolut utbudet. Sedan att jag fick ett samtal med äventyraren Lars Monsen och våran svenska expert Johan Skullman som var på plats. Och att jag till min sambos stora förtret kom hem med en ny tatuering… “Du skulle ju bara köpa en kåsa!!!” 🙂

  Så… Vilka följer med på Camp Villmark nästa år?

  Omslagsbild: Ivung, Thomas. 2019.