• Om Friluftskanalen

  Friluftskanalen är en mediagrupp sprungen ur två bröders intresse för kreativt skapande och friluftsliv. Här finns innehåll i form av artiklar, bilder och video spritt över hemsidan, Instagram, Facebook och YouTube. Utöver detta så erbjuds kurser över hela landet i form av workshops och föreläsningar. Målet med friluftskanalen är att sprida intresse och kunskap för ett hållbart friluftsliv.

  I Friluftskanalens begynnelse

  Bolaget Friluftskanalen Handelsbolag grundades av bröderna Andreas & William Fridh. Två friluftsälskare med bakgrund inom foto och film. Tillsammans har de cyklat, täljt, paddlat, vandrat och bestigit Kebnekaise. Nästan i alla fall. En elak snöstorm hejdade deras framfart.

  Fridh, Andreas. Två yetis. 2012.

  Behovet av att skapa någonting tillsammans började sakta krypa fram. Många tankar och idéer kring olika projekt bollades under en längre tid, för att sedan samlas ihop till en handfull intressanta kandidater. Så efter ett sista övervägande så föddes YouTube-kanalen vid namn Friluftskanalen. En i högsta grad naturlig förening av brödernas gemensamma intressen. Media och friluftsliv.

  En viktig faktor kring detta projekt var att det ansågs saknas en svensk stabil och långsiktig YouTube-kanal inom ämnet friluftsliv. Många namn diskuterades mellan bröderna. Namn som sett till var Friluftskanalen är idag hade klassats som tämligen cheesy. Smaka bara på namnet Fridhluftskanalen. Nä…. Tur att Andreas och William kom på bättre tankar innan ett sådant konto registrerades på YouTube.

  Att växa på en begränsad marknad

  Att växa och uppmärksammas i dagens mediabrus är sannerligen inte enkelt. Därför sågs behovet av en betydligt tyngre arsenal av mediekanaler att verka i. Det första steget blev därför att Andreas skapade ett Instagramkonto för Friluftskanalen. Ett drag som kom genom inspiration från en tidig och mycket omtyckt produktsponsor.

  Det gick dock långsamt i början eftersom Friluftskanalen är helt på svenska. Samtidigt är konkurensen i flödet mycket hård från mängder av konton med engelskt innehåll. Det var en medveten begränsning som bröderna Fridh aktivt valde. För målet var och är fortfarande att värna om en svensk publik. Med tiden så har dock en trogen skara följare byggts upp och denna växer ständigt!

  Den observante YouTube-prenumeranten har säkerligen sett att flera av kanalens populäraste videor numera även finns med engelsk text. Ett naturligt steg för att fånga en bredare publik, utan att förlora de som följt kanalen från början. En skara tittare som betyder mycket för kanalens grundare.

  Fridh, William. Skorven. 2017.

  Klivet ut på World Wide Web

  Hur kunde man rida på vågen efter en stadigt växande YouTube-kanal och implementera den i något större? Genom en hemsida såklart! Tack vare Williams galna kodskills så var en hemsida en smal sak att få liv i. Målet med denna var att fylla den med tips och tricks, samt att börja bygga en kunskapsbank för friluftsfolk att falla tillbaka på inför köp eller utfärder.

  Allt innehåll är i dagsläget helt gratis att ta del av. Vissa delar av hemsidan kräver dock att man skapar ett konto. Vilket är helt kostnadsfritt. Friluftskanalen ska nämligen primärt finansieras av annonser. Ni vet dom där störande rutorna som man kan få bort med en adblocker. Det tråkiga med adblockers är dock att det här lilla mediabolaget då blir utan intäkter. Och dom behövs för att kunna växa och fortsätta leverera trevligt innehåll till alla läsare!

  Med tiden kände bröderna Fridh att dom behövde förstärkning. Därför stärktes teamet upp med ytterligare medlemmar i form av ett par fantastiska skribenter. Detta var mycket behövlig då fröet plötsligt började växa väldigt fort. Tillsammans bygger de nu Friluftskanalen på alla fronter. För ensam är inte stark!

  Fridh, Andreas. 2019.

  Möt grundarna: Bröderna Fridh

  Andreas Fridh är en av de två grundarna av Friluftskanalen

  Andreas

  Jag är född 89 och är en mångsysslande hobbyentreprenör med ena benet inom fastighetsbranschen och andra inom friluftslivet. Med min Skrama ”Gram” i handen bangar jag inte något äventyr i skog och mark! Bor tillsammans med min festmö, två katter och en liten elak hund i en förort till vår hufvudstad.

  William Fridh är en av de två grundarna av Friluftskanalen

  William

  Jag lever för att göra karriär och vila upp mig i naturen. Med många bollar i luften är jag aldrig uttråkad, och vill jag göra något mer kastar jag bara upp bollarna lite högre. Hade Gandalf dykt upp utanför min dörr hade jag släppt bollarna och följt med honom utan tvekan. Bara jag skulle få ta med mig en dator!

  Varför startade ni Friluftskanalen?

  Andreas:
  Jag har alltid tyckt om att driva små projekt. Och att då kunna kombinera två hobbys till ett sådant kändes som en självklart sak att göra. Att man sedan får förmedla massa bra kunskap och visas uppskattning för detta är helt underbart!

  William:
  Jag har alltid tyckt om att ha många bollar i luften, entreprenörskap och friluftsliv. Därmed var det uppenbart att Friluftskanalen skulle bli otroligt roligt att arbeta med. Det ger mig möjlighet att njuta av flera olika intressen samtidigt.

  Beskriv era roller på Friluftskanalen.

  Andreas:
  Som grundare så gör man ju egentligen det mesta! Men primärt så ansvarar jag för vårt Instagramkonto. Jag har även mycket kontakt med samarbetspartners, medverkar i de flesta av våra video samt klipper många av dom.

  William:
  Mitt huvudansvar inom Friluftskanalen var i början video. Men den fördelningen jämnades ut mellan oss båda. Så idag fokuserar jag på vår hemsida och den ekonomiska utvecklingen för att se till så vi kan fortsätta leverera gratis material av god kvalité.

  Vilken typ av innehåll tycker ni är roligast att producera?

  Andreas:
  Jag tycker nog att bilder till Instagram är roligast. Tätt följt av videoproduktionen. Det är för att bilderna har så kort sträcka från start till publicering!

  William:
  Då jag har bakgrund inom videoproduktion tycker jag det roligaste innehållet att skapa är just video. Framför allt när det är video som kretsar kring lärande eller är unik av något slag.

  Vad tror du om framtiden?

  Andreas:
  Jag hoppas självklart att vi kommer att fortsätta växa! Ett steg som jag längtar till är när projektet blir självförsörjande, haha. Men jag ser även väldigt mycket fram emot framtida samarbeten och bekantskaper.

  William:
  Som jag brukar säga så drömmer jag inte, jag planerar. Och i det här fallet planerar jag Friluftskanalens tillväxt. Den kommer att bjuda på mängder med spännande innehåll, samarbeten och nya vänner inom området friluftsliv.

  5 snabba!

  Kniv eller yxa?

  Andreas:
  Kniv helt klart! Jag föredrar lite bitigare blad som klarar av mycket av det en yxa gör.

  William:
  Självklart en stor härlig kniv! Men yxor är har sina fördelar.

  Frystorkat eller ryggbiff?

  Andreas:
  Jag går på ryggbiffen då jag gärna bär lite extra vikt för att kunna njuta lite extra.

  William:
  Om det är frystorkad äpple och kanelgröt blir det ett svårt val. Men jag säger nog ryggbiffen.

  Gore-tex eller vaxad bomull?

  Andreas:
  Lite bakåtsträvande så väljer jag naturmaterial. Då blir det ju mycket bomull. Jag gör faktiskt ett eget tygvax till mina kläder!

  William:
  Jag bryr mig inte så jättemycket om materialet så länge det fungerar. Men när det kommer till kängor ska det vara läder!

  Gaskök eller öppen eld?

  Andreas:
  Bushcraftnerven går ju igång på en öppen eld. Att den sedan värmer gott och bidrar till en amazing mysfaktor gör ju inte saken sämre.

  William:
  Elden är absolut mysigast och även mer användbar! Gasköket är dock överlägset om man ska röra sig snabbt.

  Dagstur eller övernattning?

  Andreas:
  Jag gör mestadels dagsturer. Även om övernattningar är trevligt. Det brukar räcka ganska gott för att jag ska ladda batterierna lite.

  William:
  Gärna övernattning, men dagsturer är bra för att hålla behovet i schack!

  Omslagsbild: Akulich, Sergei. Smoky morning in Cascades. 2017.