• Prioritera dammråttor eller fjällämlar?

  “…Något man behöver påminna sig själv om ibland är att prioriteringar alltid kommer med bortprioriteringar och att det som syns på exempelvis sociala medier är det som någon annan vill att du ska se….och att prioritera tid för sig själv, tid tillsammans och tid i naturen tycker vi ger mer tillbaka än att prioritera upprätthållandet av en perfekt yta.”

  Ett tänkvärt inlägg från @turmammor på Instagram som gör mig så glad! Det här borde vi alla fundera kring, för det ligger mycket i det faktum att vi inte hinner göra allt. Det går liksom inte att hinna med att ha ett välputsat hem samtidigt som vi ska vara ute så mycket som möjligt, storhandla, tvätta, hämta barnen på dagis och så vidare. Någonstans behöver nog de allra flesta kapa för att ha tid att göra det de själva vill. Givetvis kan detta “vad vi vill” vara helt olika saker. Men i vår familj är vi ganska överens om att det är att vara utomhus.

  Det svåra är ju att samtidigt som vi bestämt oss för att det är okej med lite dammråttor – då det är ett tecken på att vi gjort roliga saker – räcker det med en snabb titt på Instagram för att jag ska vackla. Jag ser alla välstädade hem och solskensbilder från fjäll och får en liten klump i magen. Det här är jobbigt. För min del så upplever jag nästan att min hjärna klumpar ihop alla intryck från flödet på Instagram.

  Lidin, Viktor. Offerdalsfjällen. 2019.

  Det slår slint i huvudet

  Det här kanske blir lite tjorvigt men häng med nu. Det känns som att alla bilder jag ser av fjäll, fiske, jakt och snygga hem blir till ett. Som att det är en och samma person som gjort allt det där. Det här är ju såklart inte sant utan det är en samling bilder från en mängd olika personer. Men någonstans så slår det lite slint och jag tror att man ska hinna gå på fjälltur, fiska, jaga, städa och dona hemma. Även fast jag vet det här så finner jag det otroligt svårt att inte bli påverkad. Jag och min fru får ständigt påminna varandra om att vi prioriterar som vi vill och det spelar ingen roll hur någon annan väljer att göra.

  Därför blir jag så glad av att se inlägget från @turmammor. Dels så är det ett tecken på att jag inte håller på att bli tokig utan fler tänker i liknande banor, men framförallt är det ett budskap som inte går att trycka på tillräckligt! Val kommer med konsekvenser. Så är det bara. Konsekvensen av att vi åker till stugan en helg är uppenbart det faktum att ingenting blir gjort hemma.

  Lidin, Viktor. Kaffekok. 2019.

  Låt dammråttorna ligga!

  När sen det här dåliga samvetet kommer och knackar på dörren så gäller det att vara snabb i tanken och inte släppa in det. För det har inget hos mig att göra. Jag vill slå ett slag för att vara stolt över dammråttorna! De ligger där och lurar under soffan av en anledning och så länge den anledningen är något som fått dig att må bra så kan de gott ligga där någon dag till. För vad gör det för skada egentligen?

  Med det sagt så vill jag även belysa det faktum att vi nog alla är lika goda kålsupare gällande det delande av tillrättalagda liv som pågår i sociala medier. Jag själv städar absolut upp lite kring elden och kaffepannan innan kameran åker fram. För vem vill egentligen se en påse från ICA med kladdiga senap- och ketchupflaskor ligga och drälla bredvid brasan?

  Det här tycker inte jag det är något fel med. Jag vill själv se fina bilder från makalösa vyer och häftiga äventyr. Det inspirerar mig. Det är den andra sidan av myntet som är jobbig, den som ger stress och press. Jag hoppas däremot att med medvetenhet så kanske det går att få en sundare inställning till allt det här, och ändå njuta av snygga bilder. Det vore det absolut bästa!

  Prioritera rätt nu

  Vi får komma ihåg det här: Att påminna oss ofta om att det är okej med ett oputsat hem då prioriteringarna låg någon annanstans. Att det är okej med hämtpizza ibland för att vinna lite tid i vardagen. Att tvättberget inte behöver fixas just ikväll när solen skiner och sjön ligger spegelblank. Vill du, likt mig, få såna här tänkvärda budskap i ditt flöde på Instagram emellanåt så tycker jag att du ska följa @turmammor. För nu tar vi och mår gott och slår bort det dåliga samvetet. Fjällämlar borde alltid prioriteras högre än dammråttor!

  Omslagsbild: Lidin, Viktor. 2019.