• Produktrecension Revolution Race GPX Pro zip-off

  Jag har fått möjligheten att testa och recensera ett par byxor från återförsäljaren Fritidsfabriken och tänkte se om denna utmanare till våra vanligaste märken på friluftsbyxor håller måttet. Går det verkligen att hitta en prisvärd friluftsbyxa? Jag brukade tro att det inte gjorde det. Genom åren har jag testat lite olika kläder av just den anledningen, men slutsatsen har oftast varit att dyrast faktiskt är bäst. Kanske har den uppfattningen nu rubbas?

  För ett antal år sedan så började jag se allehanda olikfärgade friluftsbyxor lite överallt. På stan och fjället gick det att skåda byxor som var enfärgade, rosa med leopardmönster och kamouflagemönster i olika färger. Gemensamt var att de märkta med RR eller RVRC och jag blev lite nyfiken. Jag hittade hemsidan och såg ett urval av både byxor och andra plagg.  Då upptäckte jag att dem finns i ett flertal olika färger och kombinationer och till ett ganska överkomligt pris. Jag som tycker att man inte ska behöva betala ett ”tionde” för att kunna ha ett par byxor som duger i skogen lockades av tanken att det kanske faktiskt fanns ett märke som erbjuder en bra produkt, som jag inte ska behöva tömma plånboken totalt för.

  Problemen som jag upplevt med många andra byxor har varit passform, kvalitet och estetik. För trots att jag gärna skulle vilja påstå att funktion går före allt annat så skulle det vara att ljuga om jag sa att jag inte bryr mig ett dugg om hur kläderna ser ut. För det gör jag faktiskt. Att jag sen är 186 cm lång och stoltserar med häpnadsväckande 73 kg gör det minst sagt problematiskt att hitta byxor som är tillräckligt långa och samtidigt sitter bra i midjan. Det har gjort att jag behövt vända mig till de dyrare märkena som på vissa modeller erbjuder storlekar i extra-long. Alltså modeller där midjemåttet är detsamma men benlängden är utökad.

  Byxan GPX Pro Zip-Off

  Det är med ett visst mått av nyfikenhet som jag öppnar ett paket hemma i köket. Hur ser byxorna ut? Färgen jag fått är den som på hemsidan kallas för ”pine green” och jag tycker den överensstämmer bra med bilderna på hemsidan. Vidare så tycker jag att byxorna är snygga. Detaljerna är fina, märket på byxorna är ganska diskret vilket jag gillar och loggan går också att finna på dragkedjorna.

  Väl på så sitter byxorna bra. Jag måste säga att storleksguiden på hemsidan faktiskt verkar stämma! Jag var lite skeptisk till storleken medium, som jag enligt denna guide ska ha, för ofta så blir benen för korta. Däremot så finns det inget annat att gå på eftersom byxorna endast finns i nätbutik. Det gör storleksguiden till den enda lösningen att tillgå. Detta verkar däremot inte vara ett problem. Efter att ha skummat igenom massvis med kommentarer på hemsidan som säger att byxorna är just lite långa förstår jag att det kan vara ett problem för vissa men för mig är det istället jättebra.

  Lidin, Viktor. Kängkrok. 2019.

  Smarta funktioner

  En sak som jag kan sakna hos andra leverantörer men som Revolution Race löst är en så enkel sak som resår i midjan. Enkelt och funktionellt. Vi har redan varit inne på min längd och vikt, lägg därtill en rumpa som inte håller upp byxorna så bra. Det gör att jag gärna vill ha en ganska exakt passform i midjan men det resulterar också i att jag kan tycka att de blir tajta om jag exempelvis sitter på huk eller om jag vill få in ett par långkalsonger under. Det här har Revolution Race fixat med en resår bak i linningen på byxan.

  I benslutet finns en krok att fästa i snörningen på kängorna. Den här sitter ganska dold vilket jag uppskattar för jag vet inte hur många gånger jag har dragit av mig mina vardagsskor för att snubblande inse att kroken ofrivilligt fastnat i snörningen. Det tror jag inte kommer vara ett problem med den här byxan då den sitter bra placerad och dold. Nackdelen skulle kunna vara att den är lite pilligare att få fram om du vill fästa den i skon. Men under de turer jag använt byxan så har det inte varit något problem att få fram och fästa kroken när detta har behövts.

  I benslutet finns även där en resår i kombination med knäppning för att dra ihop kring exempelvis ett kängskaft. Detta tycker jag också är en ganska smart lösning! På vissa byxor hittar du en rem för detta ändamål men knäppning och resår tycker jag fungerar bättre.

  Byxor och shorts med rejäla fickor

  Modellen som jag testat är med avtagbara ben eller så kallad zip-off. Det här är en lösning som jag varit lite allergisk mot och har känt att det verkligen andats ”gubbe-på-charter”. Kanske är det min stigande ålder eller den snygga lösningen som får mig att tycka att dragkedjan var diskret placerad och smälter in bra i byxans övriga design. Det syns praktiskt taget inte att de går att göra om till shorts. Dragkedjorna till byxbenen är även i två olika färger, vilket gör att du inte kan blanda ihop byxbenen och slipper eventuellt strul när de ska på igen. Smart! Som shorts känns de bra och även om jag inte testat dem utomhus på grund av rådande årstid så tror jag att det är något jag kommer ha nytta av när temperaturen blir varmare och isarna släpper.

  Vidare så är fickorna bra placerade och rejäla. Det gör att jag kan ha något kantigt eller vasst i fickan utan att det blir obekvämt. Däremot är fickorna helt stumma. Jag gillar fickor av bälgtyp som jag kan expandera vid behov. Fördelen med fasta fickor är dock att byxan blir mer slimmad.

  Hur fungerar byxorna i fält?

  Svaret är; precis som en bra byxa ska göra. Jag har använt dom under pimpelfiske med underställ under, till vardags, när jag kapade ner vindfällen i stugan, när jag kört skoter och på toppfågeljakten under snödräkten. De har fungerat precis som jag vill att en bra byxa ska göra.

  De är förstärkta över knän, benslut och stuss med ett kraftigare tyg som står emot väta lite bättre, varpå övriga ytor är av ett mer stretchigt material. Det gör att jag tycker de andas bra samtidigt som de skyddar mig på de ytor som löper störst risk att utsättas för väta och slitage. Byxorna är tack vare stretchen rörliga och jag upplever inte att de hindrar mig på något vis. Resåren i midjan gör det enkelt att ha på sig ett par långkalsonger under utan att det för den skull blir för trångt eller bylsigt. Som ni förstår så har jag använt dem flitigt sen de hamnade hemma hos mig, så jag har även tvättat dem. Jag följde tvättrådet som finns i byxan och ser inga förändringar i vare sig färg, tyg eller storlek.

  Lidin, Viktor. Skidtur. 2019.

  Slutsats

  Jag är positivt överraskad och mycket nöjd med dessa byxor. Jag upplever dem som en stark och samtidigt prisvärt konkurrent till andra namnkunniga varianter. För det är inte bara med priset de utmanar! I jämförelse med mina andra byxor så anser inte jag att de underpresterar. Tvärtom så utmanar de starkt med genomtänkta och bra detaljer. Det till ett pris som gör dem tillgängliga för många människor. De här byxorna håller vad de lovar och jag ser fram emot många fina turer i både bra och dåligt väder i dessa. Det är jag övertygad om att de håller för.

  Positivt

  • Rörliga med resår i midja samt stretch i delar där det behövs.
  • Genomtänka detaljer.
  • Bra passform.
  • Prisvärda.

  Negativt

  • Saknar bälg på fickorna.
  • Inget uttalat miljö/hållbarhetstänk.

  Enligt information på hemsidan så förhåller de sig till europeiska lagar vad gäller kemikalier och tillverkningslandets lagar gällande löner och arbetsförhållanden. Det hade dock varit roligt att se ett större engagemang vad gäller miljö och material i produkterna. Med det sagt så sticker inte RevolutionRace ut som ett dåligt alternativ men jag hade gärna sett att de hade prioriterat miljöfrågan högre.