• Featured Video Play Icon

  Provsmakning – Räkgryta från Friluftsmat.nu

  Mat och friluftsliv går ju hand i hand. Därför tänkte vi titta närmare på en produkt från en svensk tillverkare. Denna tillverkare som går under namnet Roschat of Sweden har en lufttorkad produktserie som heter just “Friluftsmat”.

  På menyn idag så står det räkgryta. En rätt som jag personligen älskar och själv tillagar titt som tätt hemma. Men om ni är det minsta som mig så är ni säkert lite skeptiska mot de olika portionspåsarna som finns med friluftsmat. Allt för många gånger under en vandring så har man kokat upp sitt vatten och väntar de utsatta minutrarna, bara för att upptäcka att maten smakar ytterst oaptitligt.

  Roschat of Sweden är ett svenskt familjeföretag som med över 30 års erfarenhet i veterinäryrket och mer än 10 års samlad kunskap från livsmedelsbranschen utvecklar produkter för dina husdjur och äventyr! 

  – Roschat of Sweden

  Ett fräscht alternativ

  Jag kan med glädje meddela att så var inte fallet med denna räkgryta från Friluftsmat! Den smakade som en middag en normalbegåvad kock skulle kunna ordna hemma i köket. Välbalanserade smaker och en konsistens som var långt ifrån många av de frystorkade rätter man har ätit. De olika ingredienserna utmärkte sig i maträtten och skapade på så vis en måltid som var mer hemma än i skogen. Att den dessutom var enkel att tillaga bidrog ytterliggare till det positiva.

  Energibesparing med en termos

  Om du inte kör med vedkök som vi gjorde i videon så kan du med fördel blanda denna maträtt med hett vatten och förvara den i en termos i 2-6 timmar. Men om du har gott om bränsle så kan du tillreda den genom kokning i 15 minuter med 3-4 dl vatten. Detta framgår mycket tydligt på förpackningen.

  Att det lämnas utrymme för flexibilitet är någonting som vi uppskattar. För vi vet att ingens rutiner i skogen är lik den andres. Det finns ju så många olika friluftskök idag så då är det bra med en produkt som funkar för alla!

  friluftsmat räkgryta
  Fridh, Andreas. Räkgryta. 2019.

  Vad innehåller denna räkgryta?

  Räkor självklart! Men såklart även mycket annat. En god måltid erfordrar ju som alla vet väl utvalda ingredienser. I denna räkgryta så finner ni inget fuffens. De flesta ingredienserna finns säkerligen säkerligen att finna i var och varannan hem. Att den dessutom är fri från gluten ger ju klara pluspoäng!

  Personligen så hade föredragit lite större påsar. En portionspåse av denna räkgryta innehåller 372 kcal per 100 g, vilket kräver att måltiden drygas ut för att täcka en måltids intag för en dag på tur. Det är ju visserligen lätt ordnat med en bar eller liknande, bara man är förberred på det.

  friluftsmat räkgryta
  Friluftsmat.nu, www.friluftsmat.nu, 04-05-2019

  Sammanfattning

  Ett välsmakande, lättlagat svenskt alternativ med god transparens i innehållet! Och för 39 kr styck så är det väldigt svårt att hitta något trevligare för skogsfärden i påsväg! Mångsidigheten vid tillagandet är en styrka som många kan dra fördel av.

  Omslagsbild: Fridh, Andreas. Räkgrytan från Friluftsmat. 2019.