• Friluftsliv underlättas tack vare allemansrätten

  Nära – Du behöver inte gå långt, det räcker att öppna ögonen

  Friluftslivet finns alltid närvarande bara vi väljer att se det. Det är inget som endast tillhör de med färgglada skaljackor och stora ryggsäckar utan det är för alla, oavsett tidigare vana eller utrustning. Det gäller bara att hitta det.

  Det är så lätt att vilja för mycket. Fjällturen skall vara minst tre nätter i tält, vi ska laga egenfångad fisk till middag och kaffet skall alltid vara kokt i sotpannan över elden. Det som börjar som en god tanke och planering kan tyvärr ofta sluta i att turen skjuts på framtiden och kvar står man i kassakön på Ica för att köpa ett paket mamma scans och blöjor. Jag har själv gjort så många gånger.

  Som tur är så lär man sig. Uppvuxen i Jämtland med fiske, jakt och friluftsliv så har jag tidigare rynkat på näsan åt att grilla korv bara 100 meter från en parkering. Dessutom vid ett fiskevatten som ”bara” håller abborre och gädda, för, vi ska väl ändå fiska öring? För mig kom nog den riktiga uppenbarelsen samtidigt som vi fick barn. Nu blev vi tvingade att hålla oss närmare en bil än tidigare för annars kom vi aldrig ut. Det fina med det är att jag har lärt mig uppskatta allt friluftsliv istället för en liten del. På så vis är vi nog ute oftare nu än tidigare för vi har gjort friluftslivet mer lättillgängligt för oss själva.

  Friluftsliv kan vara att plocka svamp, grilla korv och campa
  Lidin, Viktor. Svampplockare. 2018.

  Vi har lärt oss att se det som finns nära. Istället för att bara längta ut på långa fjällturer i oländig terräng så gör vi fler saker ute. Nu kan vi istället blanda långturerna med att gå in i skogen några stenkast från där vi bor, leta fejningsmärken från råbock på träden och tända upp för att få i oss några korvar till middag. Det är friluftsliv för mig idag och det tror jag är den bästa definitionen av friluftsliv. Något som är lättillgängligt och framförallt, något som är för alla.

  Bara genom att vi lyft blicken och sett vad som finns nära, runtomkring oss, så har vi insett att vi har massor att uppleva bara inpå husknuten. En cykeltur med barnen kan sluta med att vi sitter och täljer visselpipor. En promenad med hunden kan leda till att vi spårar rådjur och en dålig middagsplanering kan resultera i korvgrillning på tomten. Allt tack vare att vi blev tvingade att söka friluftslivet på lite närmre håll och att vi lyfte blicken för att se det som finns nära. Det här innebär inte att vi slutat göra de större turerna utan bara att vi lagt till de mindre och breddat vårt friluftsliv. Det har varit en viktig lärdom för mig och förhoppningsvis kan jag så ett litet frö i dig. 

  Fortsätt fundera och planera över de där drömturerna där du får ta dig igenom storslagna vyer i vår vackra fjällvärld. Gör det, men gör det samtidigt som du lär dig att tända upp med tändstål vid närmsta vindskydd eller kokar ditt eftermiddagskaffe på balkongen över trangialågan. Jag lovar att det kommer ge dig ett mer glädjefyllt friluftsliv, du kommer att vara ute mer och du kommer lära dig saker på vägen. Det har jag gjort.

  Omslagsbild: Campbell, Josh. Kids campfire. 2018.