• Recension av BCB Multi-Fuel Cooker & Firedragon

  Kaffevattnet ryker och är så där lagom varmt när jag häller över snabbkaffet i kåsan. Det lilla vattenfallet gör ett sådär härligt ljud ifrån sig och solen är nästan på gränsen till obehagligt varm. Jag testar ett Multifuelkök från BCB och bränslekapslar av märket ”Firedragon”. Ett Friluftskök som Friluftskanalen fått skickat till sig från Wanderoo för utvärdering.

  Jag har hoppat av tåget i den lilla bruksorten Huskvarna utanför Jönköping. För jag ska inte bara testa ett nytt friluftskök utan för mig också lite nya miljöer att vandra i. Så efter någon timmes vandring hittar jag en liten oas mitt i skogen utanför alla stigar som jag bara måste stanna vid för att göra mig lite kaffe.

  Här går ett vattendrag igenom och i denna lilla dal finns det en naturlig liten damm som bildas när vattenfallet rinner ner genom berget. Här är det ett par gånger årligen vatten påsläpp från kraftdammarna för att förse bruken i Huskvarna med nytt ”tryck i kranarna”.

  bcb firedragon multi-fuel cooker friluftskök
  Ivung.Thomas 2019 Nära äventyr

  BCB Firedragon Multi-Fuel Cooker

  Jag plockar fram det lilla köket från BCB och tar ut det ur sin fram tills nu obrutna förpackning. Dom erfarna som har vart med i friluftssvängen ett tag känner nog igen modellen. Det är ett väldigt litet friluftskök och man fäller upp två ”väggar” som bildar själva stället för kastrull , ett litet vindskydd fästest på ena sidan och sedan är den klar att användas. Liknande friluftskök förknippas vanligen med bränslet Esbit. Ett namn flera av er säkert känner igen.

  BCB Firedragon Multi-Fuel Cooker är ett litet och behändigt kök som enkelt går att fälla ihop efter användande. Tre stycken bitar Firedragon får plats i den när den är hopfälld. Det går även att använda med andra typer av bränslen än Firedragon.
  Vikt (utan bränsle): 110 gram.
  Köket används av brittiska militären och är godkänt av NATO.

  Pris 29kr.

  https://wanderoo.se/friluftsliv/eld-och-varme/bcb-firedragon-multi-fuel-cooker
  bcb firedragon multi-fuel cooker friluftskök
  Ivung.Thomas 2019 Montering

  FireDragon. Bränsle och handsprit

  Firedragon-bränslet som ligger i en liten försluten förpackning tas ut genom att öppna locket och läggs ut direkt i kökets botten . Bränslet är en form av ”farmors julsylta” men med transparent färg. Kanske till och med godare (ej för invärtes bruk). Däremot så går det utmärkt att använda som handsprit innan man börjat tillaga maten.

  Bränslekuben från Firedragon tar sig direkt vid antändning med en tändsticka och alstrar snabbt värme. Jag har en kastrull som rymmer en liter och är av märket Primus. I den har jag 4 deciliter vatten så att det räcker till kaffe och påtår.

  Efter ca 7 minuter så kokar vattnet så pass att det är lagom till kaffet. Samtidigt som jag tar bort kastrullen så slocknar bränslet och detta på grund av att det har brunnit ut helt enkelt. Alltså klarar det att koka några deciliter vatten och har en brinntid på 7-8 minuter . Jag kommer att testa detta igen vid andra väderförhållanden för att se skillnad och påverkan vid senare tillfälle.

  Nyckelfunktioner hos Firedragon:

  • Brinner i alla väder.
  • Lätt att antända.
  • Fungerar som handdesinfektion.
  • Giftfritt och luktar inte.
  • Miljövänligt och brinner med väldigt lite sot.
  • Låg vikt och volym vilket lämpar sig för dagsturer med minimal packning.
  • Fungerar utmärkt som braständare.
  Ivung.Thomas 2019 Koktid

  Jag skulle rekommendera BCB Firedragon Multi-Fuel Cooker med tillhörande bränsle om man gör en kortare dagstur, där man bara behöver vatten till kaffe eller nudlar mm. Jag har testat liknande kök och då använt ved i form av små pinnar och kottar vilket jag säga är en mer effektiv metod om man vill ha en längre brinntid och kunna reglera värmen. Detta sättet kräver då dock att man hela tiden matar köket med ved.

  Köket som väger extremt lite och tar ingen plats passar också perfekt i ett överlevnadskitt som du så klart har i din bil eller ryggsäck när du är ute och far omkring. 

  kaffe i skogen
  Ivung.Thomas 2019 Köffe

  Efter min påtår så är det dax att vandra vidare, köket har då svalnat och kan packas ner i ryggsäcken igen. Jag kommer absolut använda köket och bränslet igen men inte till mina mer krävande turer. Utan mer så här när man har några timmar utetid och vill ha lite enkelt surt kaffe av frystorkat fabrikat (gud förbjude). Vill ni veta hur riktigt kaffe ska kokas och förtäras så kolla in Viktors ”kaffe guide”. 

  Vi ses där ute.

  Omslagsbild: Ivung, Thomas. BCB. 2019.