• Featured Video Play Icon

  Recension av Morakniv Garberg

  Friluftsknivar ligger oss varmt om hjärtat. Speciellt sådana som har någonting med Sverige att göra. Det kan handla om stålet, designern eller kanske kniven i sin helhet. Självklart blev vi därför väldigt glada när Knivshop meddelade oss att de kunde skicka en Morakniv Garberg för recension.

  Knivshop är en svensk butik med ett ovanligt brett utbud. Utöver knivar säljer dom även yxor, ett annat ypperligt verktyg för friluftslivet. Med över 145 varumärken så är det lätt att fastna i klickandet på deras hemsida. Men ett av dessa varumärken får dom flesta svenskars hjärta att klappa lite snabbare. Vi talar såklart om tidigare nämnda Morakniv.

  I Mora finns en lång tradition av knivmakeri. I över 400 år har vi skapat vassa knivar till resten av världen. Resan för Morakniv börjar 1891 när Frost-Erik Erson återvände hem till byn Östnor i Mora efter fyra år i Nordamerika. När han startade sin åkdonsfabrik såddes det första fröet till det som så småningom skulle bli företaget och varumärket Morakniv som vi känner det idag.

  Morakniv, morakniv.se, 20.06.2019
  Morakniv Gaberg. En riktigt bra Friluftskniv.
  Fridh, Andreas. En kniv för folket. 2019.

  En friluftskniv för folket

  De allra flesta har någon gång i sitt liv antagligen hanterat en Morakniv. En stor andel av befolkningen äger dessutom säkerligen en eller ett par stycken. Anledningen till detta är nog för att Morakniv ligger i absolut framkant när det kommer till ”bang for the buck”. Det finns liksom ytterst få knivtillverkade som är kapabla att producera en fullgod kniv som kostar runt 100 kr (se Morakniv Robust).

  Morakniv Garberg däremot, kostar en ansenlig summa till. Men vi ska tidigt poängtera att knivens prislapp sätter en ordentlig press på många andra tillverkare. Med sina 1099 kr som den kostar hos Knivshop så vill man ha en kniv som levererar i paritet med prislappen. Och om den gör!

  Morakniv Garberg har något för alla

  Garberg är vad vi anser Morakniv’s mest ambitiösa friluftskniv hittills. Den erbjuder funktioner för att tilltala en bred krets friluftsutövare. Fulltånge för den som stressar sin kniv med batonering, kolstålsvariant för bushcraftern, scandigrind för täljaren och ett galet genomtänkt bärsystem. Men dessa är bara några av de positiva saker som sticker ut extra mycket. Den funkar självklart även för korvgrillaren som mestadels täljer grillpinnar. Även om priset i det fallet kan ses som omotiverat.

  Vi har testat kniven på olika sätt inom friluftslivet. Allt från att klyva ved och tälja pinnar för tarpen till att slå eld med flinta. På ingen av punkterna har den svikit. Det finns självklart utrymme för önskemål hos användaren. Till exempel så hade vi gärna sett en slipning som gick närmare handtaget för att underlätta täljning. Men detta får ej ses som någon deal-breaker. Vidare så är bladet lite för kort för att effektivt kunna klyva grövre bitar ved. Så vårt förslag är att denna kniv ska arbeta i par med en friluftsyxa. Längden är däremot perfekt för att ordna bränsle åt t.ex ett litet vedkök!

  Ergonomin är mycket god. Ett ganska spolformat handtag som inte bjuder på några överraskningar (förrutom att det sägs vara okrossbart). Det är gjort i polyamid och ger ett rätt gott grepp både med och utan handskar. Vi hade däremot sett ett lite mer utmarkerat fingerskydd.

  Allt som allt så vill vi nog påstå att detta är ett väldigt säkert val av kniv om du inte är säker på hur du kommer att utveckla ditt friluftsliv. Detta då den täcker upp en ordentlig bredd tack vare sin mångsidiga design. Vi vet till exempel ett par jägare som använder den och är väldigt nöjda med dess egenskaper.

  Morakniv Gaberg. En riktigt bra Friluftskniv.
  Fridh, Andreas. En vass täljare. 2019.

  Multi-Mount-System

  Den här kniven går att köpa med ett system som möjliggör bärande på flera olika vis. Man kan bland annat fästa den på MOLLE eller hänga den i bältet, vilket är någonting som vi uppskattar. Men det finns givetvis flera sätt än så. Det är bara fantasin som sätter gränsen!

  Systemet i sig är väldigt enkelt. Det kretsar kring själva slidan. Den går att förse med antingen en dangler, eller monteras i en hållare som går att spänna fast med remmar kring saker eller i MOLLE. Slidan och övriga bitar är gjorda i någon slags plast och visar inga tecken på att gnälla över lite tuffa tag.

  För den som uppskattar det lite mer klassiska så går det faktiskt att köpa kniven med ett läderfodral. Det skapar en annan känsla kring bärandet, men är inte alls lika flexibelt.

  Morakniv Gaberg. En riktigt bra Friluftskniv.
  Fridh, Andreas. Innovativt system. 2019.

  Enkla men pålitliga material

  Ibland behöver det inte vara så avancerat. Man ser ofta knivtillverkare nyttja supermoderna pulverstål, kolfiber och titan. Här har Morakniv istället gått på med beprövade material som dom vet hur dom ska arbeta med. Detta borgar för en jämn kvalitet på tillverkningen av dessa knivar.

  Vi skulle kunna prata metallurgi nu. Men det ska vi inte göra. Den här kniven går att köpa med två olika ståltyper. Dels Sandvik 14C28N som är ett rostfritt stål. Det är lämpligt om du planerar att använda kniven i fuktiga miljöer. Det kan vara lite svårare att slipa (marginellt) men du slipper hålla på att olja in bladet.

  Om du vill kunna slå eld med flinta och ha ett stål som är marginellt lättare att skärpa så ska du satsa på Garberg i kolstål. Då får du ett svart blad med ett ofantligt bra bett i eggen. Värt att nämna är att bägge ståltyperna går att använda med moderna eldstål!

  Byggkvaliteten är på topp och designen gör denna kniv till en slitvarg. Tack vare fulltången (stålet går hela vägen genom handtaget) så har Morakniv byggt en kniv som kan ta stryk!

  Morakniv Gaberg. En riktigt bra Friluftskniv.
  Fridh, Andreas. Tvillingar. 2019.

  Sammanfattning

  Morakniv Garberg är en riktig slitvarg byggd av beprövade material. Med fulltånge, skarpslipad rygg, och ett innovativt bärsystem så plockar den här kniven många poäng. Dessutom är dess enkla men mycket god ergonomi en klart plus. Möjligen lite kort blad, så den kan behöva kombineras med en yxa för de tyngsta uppgifterna. Men i sin helhet en kniv som knäpper dubbelt så dyra sådana på fingrarna på väldigt många punkter. Så om du velar kring valet av friluftskniv så anser vi denna som ett säkert kort.

  Fakta om Morakniv Garberg

  • Kolstål eller Sandvik 14C28N
  • Handtag i Polyamid
  • Vikt: 169gr
  • Total längd: 229mm
  • Bladlängd: 109mm
  • Bladtjocklek: 3,2mm
  • Pris hos Knivshop: 1099kr