• omnia ugn

  Recension av Omnia – En portabel ugn

  Vi har under hösten och vintern provkört en portabel ugn från Omnia. En produkt som ger utefolk möjligheten att baka väldigt ambitiöst bröd till frukost, eller kanske en potatisgratäng till kvällens köttbit vid lägerelden. Hur är den att använda, och vem vinner på att bära med sig denna ut i skogen? Det ska vi prata om i den här recensionen.

  Ugnen från Omnia är en konstruktion av aluminium och stålplåt. Den är som synes rund till formen och de flesta delarna går att packa i själva ugnen. Ugnen levereras med en smidig förvaringspåse, ett utmärkt sätt att hålla ihop den i packningen. Hela konstruktionen känns härligt retro, allt från färgvalet till den lilla knoppen på locket.

  Fritidsugnen Omnia får värmen från spisen. Det är en väl beprövad konstruktion med tre delar som ger både över- och undervärme.
  Bakformen är en specialdesignad rund sockerkaksform med hål i mitten. Den står på ett skålformat underrede av rostfritt stål som också har ett hål i mitten. Skålformen leder varmluft längs bakformens undersida och ger undervärme. Hål i underrede och bakform gör att spisvärmen går upp, träffar locket och ger övervärme. Locket har ventilationshål.

  ”Enkel och robust konstruktion”, Omnia, omniasweden.com, 2019-12-28

  Delarna som utgör grunden för ugnen väger ungefär 0.5kg, men detta ökar beroende på vilka tillbehör du väljer att komplettera din ugn med. Det tillbehör vi har testat är en silikonform, samt ett ugnsgaller. Silikonformen visade sig vara ett självklart val då den markant ökar lättheten att hålla ugnen ren under utfärden. Det finns även en speciell silikonform för muffins! Rykande heta muffins efter en hård vandring låter inte helt dumt!

  ”Enkel och robust konstruktion”, Omnia, omniasweden.com, 2019-12-28

  Vem är ugnen från Omnia lämplig för?

  Vi är ofta ute på dags- och dygnsturer, och då kan man lyxa till det med lite tyngre packning i form av mat och utrustning. Under dessa kortare utfärder så händer det dessutom att vi har med oss mer oerfarna vandrare i sällskapet. Då är det till fördel om man kan få dem att känna sig lite mer bekväma i lägerlivet. Där glänser denna ugn. Tänk er nybakat bröd, potatisgratäng eller kanske en sockerkaka till kvällsfikat!

  Vi bedömer dock att denna ugn tyvärr inte faller i kategorin för utrustning som är lämplig för längre vandringar där kravet på vikt och utrymme är högt. Men för glampern, dygnsvandraren eller familjen som gärna tillbringar en heldag i skogen har mycket glädje att hämta från denna ugn.

  Fridh, Andreas. Nybakad sockerkaka. 2019

  Att laga mat på Omnia’s ugn

  Alltså, det är egentligen inte så mycket att skriva här. Ugnen från Omnia är väldigt lik en vanlig ugn på många vis, så överraskningarna är få. Du kan värma saker, baka bröd, laga ugnsrätter som fläskfilé och massa annat gott, precis som hemma. För med korrekt vald värme så är tillagningstiden densamma som i din vanliga ugn. Möjligen marginellt längre de gånger vi testat, men vi har dumt nog använt vanlig gas vid kallare väderlek. Och på tal om gas: Visst går det åt en del gas för att laga till exempel en potatisgratäng, men glampar man så glampar man! Förbrukningen är ej heller av den magnituden att den skulle utgöra ett problem för de användare vi har pratat om tidigare.

  Något vi däremot vill påpeka är följande. När man använder ugnen på ett Trangiakök så är den inte helt stabil. Botten på ugnen är nämligen inte direkt anpassad för att stå ovanpå det. Detta är inget som omöjliggör användandet, men det bör lyftas fram. Man lär sig snabbt hur man skall göra för att få ugnen att vila bra ovanpå köket, men hanteringen kräver lite försiktighet.

  Ugnen packas upp och ned med lätthet och hålls samlad i ryggsäcken tack vare den medföljande påsen. Vi har dessutom vid flera utfärder kunna packa ingredienser till maten i ugnen! Hur bra är inte det?! Varje sak man kan packa i något annat är en vinst.

  Fridh, Andreas. Packa smart. 2019

  Pålitlig kvalitet och bra resultat

  Kvalitén på Ugnen från Omnia vill vi säga är mycket god, så vi betvivlar starkt att den skulle fallera på egen hand. Men det är ju en ganska simpel produkt, så vi vore förvånade om det visade sig vara något annat än så. Att den dessutom är lätt att använda och levererar fantastiskt bra resultat bidrar ytterligare till att den för oss blivit en uppskattad pryl i skogen. Vi har provat allt från att baka frukostbröd till potatisgratäng och även fläskfilé i ugnen. Den har klarat allt med bravur!

  Sammanfattning

  Allt som allt anser vi absolut att denna ugn har en plats hos många friluftsutövare. Men den är inte för de som är ute veckor i streck, utan för den som är ute en till två dagar och inte behöver ställa krav på packningens vikt och utrymme. Bäst hör den kanske hemma hos ett frilufsande par som älskar mysiga dagsturer med skogsmat utöver det vanliga (som denna recensent). Vidare så hoppas vi på en lösning för att bättra på kompatibiliteten med Trangia i framtiden, men vi vill inte påstå att det är något man ska skrämmas av.

  Omslagsbild: Fridh, Andreas. Lyxmat i skogen. 2019.