• fat bear leather care

  Recension av Läderfett från Fat bear leather care

  Att sköta om sina läderprodukter är nyckeln till att dom kan hålla länge. Och det är ju något man verkligen vill då, till exempel ett par bra kängor i läder kostar sina kronor. Ni som har sett vår senaste YouTube-video om hur man vårdar sina läderkängor har sett dessa produkter tidigare. Men vi ska här fokusera mer på läderfettet från Fat Bear Leather Care och mindre på mina smutsiga kängor.

  Produkterna i fråga är två typer av läderfett som tillverkas av 100% naturliga ingredienser. Bra va? Det tycker verkligen vi, och säkerligen många andra med. Det är dessutom svensktillverkat, vilket ytterliga tillför pluspoäng. Men det är inte bara bakgrunden och tillverkningen som vi tycker om, utan även dess egenskaper. Mer om detta längre ned.

  Ett par väl omhändertagna läderkängor klara utan problem ganska rejäla dopp i vattnet.
  Andreas Fridh. Kängor i sjön. 2019.

  100% naturliga ingredienser

  Namnet kommer gissningsvis från nyckelingrediensen i dessa produkter. Nämligen björnfett.
  Genom att kombinera ett gammalt familjerecept med lite modern teknisk magi så har Fat Bear Leather Care fått fram en riktigt trevlig produkt. -Björnfett?, tänker ni nu. -Varför inte? säger vi. Utan att vara allt för insatt i björnjakt så gör vi den gissningen att björnfettet är en produkt från björnen som normalt sett ej används. Detta kombinerat med att björnjakten ändå sker, men på grund av helt andra orsaker så anser vi att det är en bra sak att ta tillvara på dom resurser som i annat fall skulle kasseras.

  Om vi tittare på alternativen så är det ytterst svårt att finna attraktiva sådana. Det finns petroleumgelé, ett ämne som man får ut av råolja, vilket inte är bra att pumpa upp i dom mängder vi idag gör. Eller lanolin, som framställs via en kemisk process ur fårull. Så det bästa alternativet för både miljön och skorna torde vara björnfettet.

  Att sitta en kväll och vårda sin utrustning kan vara väldigt rogivande.
  Andreas Fridh. Vård av utrustning. 2019.

  Bra för sinnet. Och kängorna.

  Vetskapen om att man köpt en produkt från ett företag som tänker på miljön känns väldigt bra. När det dessutom är en produkt som är bra på det den är ämnad för så är det ännu bättre. I detta fall handlar det ju ändå i grund och botten om att produkten ska ha goda vårdande egenskaper när det kommer till läder. Vi har sedan vi fick hem produktproverna i somras testat dem på flertalet olika typer av utrustning så som handskar, kängor med mera. Med genomgående gott resultat.

  Dock är det ju självklart svårt att avgöra huruvida kängorna blir mer eller mindre vattenavvisande med produkter från Fat Bear Leather Care kontra något lanolin eller petroleumbaserat. Men ni ska veta att vi är dock inte ett dugg besvikna på resultatet. Torrskodda har vi klafsat oss igenom både den ena efter den andra pölen, äntrat kanadensare från strandkanten, pulsat genom snö, slask och mycket annat som med största sannolikhet skulle påvisa brister hos produktens vattenavvisande egenskaper. Detta baserar vi vårt betyg på. Faktisk användning i vår vardag. Uppgifter som ni läsare antagligen själva utsätter era läderprodukter för.

  Kladda med fingrarna

  Det är nu dags att lägga bort den gamla tvättsvampen, trasan eller vad ni applicerat era tidigare produkter med. Detta för att de här produkterna bäst appliceras med fingrarna. -Varför då? undrar kanske ni. Det är nämligen som så att när vi ändå hanterar en produkt som ej innehåller massa otäcka kemikalier så kan vi dra nytta av vår kropps värme till att mjuka upp vaxet som finns i dessa produkter.
  Det gör att det lättare tränger in djupare i lädret och ytterligare bidrar till vård på djupet och vattenresistens. Den metoden är jag INTE sugen på att göra på regelbunden basis med en produkt baserad på råolja!

  Applicera fettet med fingrarna. På så vis drar vi nytta av kroppens värme för att ingredienserna ska tränga in bättre i lädret.
  Andreas Fridh. Fett på bänk. 2019.

  Black or white

  Ni kanske har sett att Fat Bear Leather Care tillverkar två olika typer av läderfett ett ”vanligt” och ett svart. Anledningen är enkel, och bjuder dessutom på en fördelaktig möjlighet. Det är nämligen så att den svarta varianten innehåller trätjära, en ingrediens som tillsammans med björnfettet ger kängorna en ännu bättre förmåga att hantera väta! Bra va?

  Värt att nämna är dock att den svarta varianten gör lädret mörkare. Så det är ej lämpligt för dina ljusa gåbort-skor. Men för dina jaktkängor, vandrarkängor eller liknande så kan det vara värt att välja den svarta varianten istället för den vanliga om du vill dra nytta av tjärans egenskaper.

  Slutord

  Vi är riktigt nöjda med hur denna produkt presterar i vårt verkliga nyttjande i friluftslivet. Trots otaliga besegrade gyttjepölar så har vi förblivit torrskodda. Lädret upplevs som mjukt och följsamt och verkar klara sig väldigt länge innan det är dags att fetta på nytt.

  Att man sedan kan köpa produkter från Fat Bear Leather Care med gott samvete sett till naturen belönar vi med vår rekommendation. Det här fettet är lite dyrare än flera andra märken, men det håller samtidigt en väldigt hög klass sett till ingredienser samt egenskaper och är därför väl värt pengarna!

  Nyfiken på hur du vårdar dina vandringskängor? Kolla vår video!

  Denna artikel är basera på produktprovet vi har fått från Fat Bear Leather Care.
  Ni kan läsa mer om detta i vår policy som ni hittar genom att trycka här.

  Omslagsbild: Fridh, Andreas. Skofett i skogen. 2019.