• Featured Video Play Icon

  Recension av Morakniv Companion Spark

  Morakniv är välkända för att leverera högkvalitativa knivar för olika syften och inom ett brett prisspann. Men som vanligt när företag försöker bryta ny mark går det inte alltid som planerat. Däribland friluftskniven Companion Spark som jag nyligen har testat och recenserat. Är det en revolutionerande kniv, eller bara utfyllnad i Moraknivs sortiment? Svaret på detta finner du om du läser vidare!

  Jag har nu under en längre testat friluftskniven Morakniv Companion Spark på en mängd olika vis. Mitt exemplar har fått slita som ett djur för att skapa eld, barka av mindre träd och till och med utföra lite enkel batonering (vedklyvning med kniv). Redan nu vill jag påpeka att det arbete jag utsatt denna kniv för har – enligt mig – varit lite för hårt för den. Men det har gett mitt ett bra perspektiv på vad Companion Spark klarar av och bör användas för.

  Precis som i videon Friluftskanalen har publicerat om denna kniv tänker jag börja med att gå igenom specifikationer. Detta för att du som läsare ska veta så tidigt som möjligt vad för kniv det faktiskt handlar om!

  Specifikationer

  • Badlängd: 104 mm
  • Total längd: 238 mm
  • Bladtjocklek: 2,5 mm
  • Längd på tändstål: 40 mm
  • Vikt: 126 g
  • Stål: Rostfritt (12C27)
  • Tånge: Sticktånge
  • Slipning: Scandi grind
  • Pris: cirka 300 kr

  Fridh, Andreas. 2019.

  Revolutionerande konstruktion. Eller?

  Att kombinera en kniv med ett eldstål är ingenting nytt. Både Morakniv och andra företag har tidigare sålt knivar tillsammans med eldstål. Både i och utanför själva knivens konstruktion. Om du tycker att Companion Spark är lik en annan kniv har du mest troligt den tidigare kniven ”Fireknife” från Light My Fire som Morakniv faktiskt producerar.

  En populär lösning jag har sett när det kommer till kombination av kniv och eldstål – och föredrar – är att ha ett fäste för eldstålet på själva slidan. Detta ger en möjligheten att välja vilket eldstål man tar med sig samt underlättar inköp av nya när det gamla tagit slut, eller tappats bort.

  MEN, idén att ha ett eldstål som är en del av knivens konstruktion har även sina fördelar. Detta märker man främst när man tar sig ut på spontana besök i naturen och i sista minuten, när man sitter ute i kylan, upptäcker att man glömt all vanlig utrustning för att göra upp eld. Tyvärr är det någonting som nyligen hänt både mig och min bror Andreas. Jag hade lyckats få med ut den mindre skogsvana delen av familjen på en kvällstur. Jag planerade att baka bröd och koka te på mitt vedgaskök. Allt va redo; bränslet va samlat, te va blandat, och svampen va plockad. Det slutade med ett misslyckat försök att göra upp friktionseld. Pinsamt nog så upptäckte jag när jag kom hem att jag hade med mig min Companion Spark och att problemet egentligen aldrig existerade.

  Problem…

  Det är tyvärr vad denna lösning kan leda till. Om man är fumlig eller bara har otur kan eldstålet lossna och försvinna. Och om eldstålet saknas på Companion Spark saknas även en del av handtaget. Detta gör att kniven blir näst intill obrukbar. Tyvärr hände detta en vän till oss när han va ute och fiskade. Han fick se sitt eldstål sjunka botten av en sjö och känna hoppet försvinna med det. Kniven är än idag obrukbar.

  Morakniv har själva sagt till oss att man i framtiden kommer kunna köpa nya eldstål, men har inte bestämt när. Detta är enligt mig väldigt dumt att vänta med. De stackarna som redan saknar sina eldstål sitter på knivar som inte ens duger som brevpressar.

  Fridh, William. 2019.

  Kniven är ett verktyg

  Många tänker att kniven bara är ett verktyg. Men som de flesta friluftsfantaster känner till är det mycket mer än så. Det är en följeslagare som man ska kunna lite på och väljer med stor omsorg. Och därför tror jag tyvärr att den här kniven inte kommer passa allt för många, men att den självklart – trots sina lösningar – har en publik som älskar den.

  Kniven i sig är toppen, men det tunna bladet gör att denna kniv inte är särskilt bra för hårt arbete, då det för det första är litet men kan även gå av i värsta fall. Att detta blad går av är ingenting jag har hört eller läst någonting om. Morakniv har uppenbarligen fått till sina knivar med sticktånge mycket bra. Men om olyckan är framme när man är på en svåråtkomlig plats kan det i värsta fall sluta väldigt tråkigt. Så välj alltid en robust kniv om du ska utföra hårt arbete med den. Här finner du en video om att välja kniv.

  Ett väldigt litet eldstål

  Men utöver att knivens styrka inte räcker för allt faller kniven även på eldstålet. Eldstålet är tyvärr väldigt litet både på diametern och på längden. Med en total längd på 40mm kan det ibland bli svårt att få till gnistorna beroenden på väder och teknik. På detta ska eldstålets handtag vara ergonomiskt (åtminstone så som det ser ut), men även här så blir det ingen vinst för Morakniv. Handtaget är för litet och detta gör att man inte får ett skönt grepp.

  Om man vrider och vänder på det faktum att eldstålet är litet kan man tänka sig att det kan användas folk med mindre händer. Främst barn då. Men eftersom kniven knappt har ett slintskydd är detta inte att rekommendera då barn inte klarar av att hålla knivar lika hårt som vuxna och är mer sannolika att göra misstag med detta vassa verktyg. Det här i kombination med att kniven är av det mindre slaget och inte skapad för tungt arbete gör att den ej är lämpad som en instegskniv. Utan snarare som en backupkniv.

  Kniven har sina fördelar

  Som jag nämnde tidigare i denna text har jag använt den här kniven en hel del för att barka av mindre träd och pinnar med. Och jag säger med glädje att det är en galet bra kniv för att barka av med! Jag har många gånger burit med mig denna kniv för enbart detta syfte. Ett syfte där jag inte ens brukar varken bladets egg eller eldstålet som sitter i handtaget.

  Tack vare att kniven har en scandi grind slipning, ett smalt blad och ett väl utformat handtag fungerar det väldigt bra att tälja med. Men eftersom bladets rygg är slipad 90 grader så får man inget behändigt stöd för tummen. Därför använder jag bara den här kniven för lite grövre täljning. Till exempel när jag sa ta bort kvistar, skära av små grenar eller skapa korvpinnar.

  Vad är kniven gjord för?

  Designad att tända gnistan på ditt friluftsäventyr är Companion Spark den hetaste kniv som vi någonsin gjort.

  ”Companion Spark”, Morakniv, morakniv.se, 17.09.2019

  Det är uppenbart att kniven är skapad för ett huvudsyfte inom friluftsliv: att göra upp eld. Men när man gör upp eld kan det ibland krävas att man batonerar ved först. Därmed räcker inte den här kniven hela vägen i många fall. För att ändra detta skulle Morakniv behövs göra ett lite längre och tjockare blad samt kanske även förlänga sticktången.

  Sammanfattning av Companion Spark

  Om man väger alla för- och nackdelar med Companion Spark väljer jag tyvärr att inte ge denna något certifikat. Under en tid jag testade kniven kände jag att det lutade mot certifikatet ”Prisvärd”. Men på grund av att eldstålet inte va tillräckligt kunde jag inte ge den detta.

  Fördelar

  • Relativt billig.
  • Bra täljare, men inte för detaljer.
  • Bra för att barka av med.
  • Eldstål man aldrig glömmer.
  • Skönt handtag.

  Nackdelar

  • För kort eldstål.
  • För litet handtag på eldstålet.
  • Om eldstålet försvinner blir kniven nästintill obrukbar.

  Morakniv Companion spark är en kniv jag kan rekommendera för den som är ny inom friluftslivet men som inte är helt främmande med eldstål. Däremot bör du komplettera denna kniv med en större kniv eller en yxa för att kunna klyva ved. Jag kan även rekommendera den för de som gärna bär med sig flera knivar och söker ett verktyg att skära av grenar och barka av kvistar med. Och eftersom kniven nästan saknar slintskydd helt är det inte en kniv jag rekommenderar för de minsta barnen.

  Morakniv Companion Spark, prisvärd kniv, otillräckligt eldstål.

  Fridh, William, ”Recension av Morakniv Companion Spark | Recension #16”, YouTube, youtube.com, 16.09.2019