• Featured Video Play Icon

  Recension av pannlampan Lumonite Pixel

  För en månad sedan fick vi en Lumonite Pixel skickad till oss av butiken Valostore för utvärdering. Det var då cirka en månad innan den hade släpptes till försäljning här i Sverige. Under den här tiden har jag hunnit testa pannlampan inom ett flertal områden och aktiviteter. Den har både fått arbeta mjukt under vandring och fått slita som ett djur under grottkrypning och navigering i tät skog på natten.

  Man kan enkelt tro att Lumonite Pixel är en ersättare till lampan Lumonite Compass Mini (och Mini R). Men så är inte fallet. Lumonite Pixel är snarare en utökning av Lumonites sortiment. Det handlar om andra finesser och annan prestanda, och då för en annan publik. I den här recensionen kommer jag dela med mig av mina tankar och min slutsats kring denna pannlampa. Jag kommer gå igenom bland annat vad det är för lampa, hur dess kvalitén är, vad den passar att användas till och vilken typ av användare som kan tänkas trivas med den lilla lampan. För tro mig, den är verkligen liten!

  Innan vi dyker in i recensionen kan det vara bra för dig att ha koll på vad det handlar om för lampa. Under detta stycke finner specifikationerna. Men du som inte är helt insatt på vad allt som står i rutan betyder: Oroa dig inte. Allt du kan tänkas behöva veta – så länge du inte är en extrem användare – står skrivet i texten som kommer efter rutan.

  Specifikationer

  • Batterityp: inbyggt lion-batteri
  • Batterikapacitet: 850mAh
  • Laddtid (0 till 100%): 2 timmar
  • Kapslingsklass: IPX8
  • Stötbeständig: 1,5 m fall
  • Vikt: 62 g
  • Ljuskägla: kombination
  • Max ljusstyrka: 250 Lumen

  Pixelns Prestanda

  Lumonite Pixel må inte vara den starkaste lampan i Lumonites sortiment. Men det betyder inte att den lyser svagt. Med tanke på lampan är väldigt liten och bara väger 62 gram är ljusstyrkan väldigt bra. Den räcker för väldigt mycket, men inte för allt (exempel finner du i slutsatsen). Nedan finner du en tabell med de fyra olika lägena lampan kan lysa i, samt respektive lägens lumen, distans och möjlig lystid. Men ha i åtanke att om du till exempel har lampan på läget “High” kommer den inte lysa i det läget ända tills den fått slut på batteri. Istället så (som majoriteten av dagens ficklampor) stiger den ner till ett svagare läge.

  LägeLumenDistansTid
  High25080 m1:55 tim
  Medium9045 m6:15 min
  Low2525 m19:00 tim
  Moon1,5okänt 15 dagar

  Den lumen den här lampan kan lysa må i vissa ögon inte verka så mycket. Och så är det också, åtminstone om man jämför de större lamporna som säljs idag. Jag har upplevt att det börjar bli vanligare att folk har med sig lampor som lyser upp mot 1000 lumen, nu när prestandan går att få för rimliga pengar. I ett sådant sällskap blir tyvärr Pixelns 250 lumen bländade.

  Men 250 lumen räcker ändå en bra bit för många! Utifrån min egen erfarenhet anser jag att 250 lumen räcker utmärkt om man vandrar på lättare leder, spenderar mycket tid i lägret på kvällarna eller ska vara ute och springa i mörker. När man använder Lumonite Pixeln ligger jag vanligtvis på läget “medium” där den lyser 80 lumen. Det räcker väldigt bra för mig på kvällen när jag sätter upp min hammock och tarp samt samlar lite bränsle till mitt vedgaskök.

  VALOSTORE, VALOSTORE.SE, 17-09-2019.

  Balans och ljuskägla

  Som tidigare nämnt är Lumonite Pixel och Compass Mini olika på flera vis. Det som skiljer dem åt mest är balansen i prestanda. Om du tittar på diagrammet ovan så ser hur Pixeln presterar i lägena “medium” och “high”. Man ser snabbt att det inte händer så mycket i diagrammet. Om man kör lampan på läger “high” respektive “medium” så lyser lampan den lumen som är sagt nästan ut i det sista. Hoppet lampan gör på diagrammet är ner till läget “low” och sedan “moon”.

  Någon som är värt att ha i åtanke är att pannlampan har ljuskägla av kombinationstyp. Alltså är ljuset ganska spritt men med en liten hotspot i mitten. Men ju bredare en lampa lyser, desto kortare och mindre intensivt blir ljuset. Detta är anledningen till den korta distansen Pixeln kan lysa. Men att pannlampor har bred ljuskäglor är väldigt vanligt då det är den optimala typen av ljus att använda när man arbetar med saker inom nära avstånd.

  Robust byggkvalité

  Pannlampan Lumonite Pixel är byggd i ett enda stycke. Det innebär att den saknar rörliga delar helt. Och det kommer med både för- och nackdelar. De klara fördelarna är att lampan självklart blir tåligare. Eftersom den bland annat saknar zoom-funktion för ljuset och öppning för batteriet är dessa två potentiellt skadade delar uteslutna. Dessutom medför det att lampan blir vattentåligare. Med kapslingsklassen IPX8 är Pixeln helt vattentät ned till två meters djup och kan därför klara av allt regn du kan tänka dig!

  Det jag har utsatt lampan för hittills där dess byggkvalité varit som mest kritisk är framför allt grottkrypning. Våran runda i grottorna vi besökte bjöd på mängder med slag och skrap mot lampan. Men utöver detta äventyr har den även blivit tappad, blöt och riktigt smutsig. Ingenting har hittills lyckats göra pannlampan någon skada. Ett gott tecken på kvalité!

  Denna konstruktions på lampa medför även en väldigt kvalitativ känsla. När man håller i den känns den som man håller i en helt solid och tät enhet. En väldigt lik känsla som de andra Lumonitelamporna ger, men kanske till och med lite bättre.

  Ett skönt pannband

  När man köper en Lumonite Pixel får man med ett pannband med knäppe då det ändå är en pannlampa. Pannbandet är i mycket god kvalité och har ordentliga plastdetaljer som inte ger vika (mer om det senare) och håller lampan på plats i det läge som du vrider den till. Det är väldigt brett och enkelt att spänna. Jag kan med säkerhet säga att det definitivt är det skönaste pannbandet jag har använt. Det sitter stumt på huvudet och har en skön stretchfunktion som är lagom hård.

  En tid efter att vi hade filmat recensionen av lampan gick knäppet sönder när jag skulle sätta lampan på plats. Det hade visserligen blivit extremt väl använt, men ett knäppe ska ändå hålla längre än det gjorde. Jag tog tag i detta och pratade med personalen på Valostore som aldrig hört om något liknande. Även dem tog detta vidare och pratade med produktutvecklarna i Finland. De hävdade att det exemplar vi fick skickat inte va den slutgiltiga produkten och därmed va tillverkad i fel plast. Självklart skickade Valostore ett nytt pannband så fort de fick veta om händelsen och den anlände redan tre dagar senare!

  Fridh, William. 2019.

  Perfekt metod för laddning

  Med lampan får man även med en sladd för laddning. Även den – precis som pannbandet – är i väldigt god kvalité (om man bortser från måndagsexemplar såklart). Den är utformad för att trassla mindre och är lagom lång. Den är lång nog för att man ska kunna lampan lite smidigt under vanlig laddning, men för kort för att man ska kunna ha lampan inne i tältet kopplad till solceller man har utanför.

  Man ansluter lampan för laddning genom att låta laddaren snäppa sig själv på plats då den har magnet. Den starka magneten håller sig på plast när man laddar, men inte så pass hårt att den eller lampan kan skadas om man rycker loss den.

  Ett stort plus är att den ansluts via USB-A (vanlig USB). Det är den perfekta lösning när det kommer till friluftsaktiviteter då man kan kombinera det med powerbanks och solceller. Det gör att man mer eller mindre får obegränsad batteritid på ficklampan när man är ute i det vilda. Att välja en lampa med denna lösning är någonting jag starkt kan rekommendera!

  Ett grymt cykelfäste

  Till Lumonite Pixel finns det även blanda annat ett cykelfäste att köpa. Valostor skickade även ett sådant till oss för utvärdering. Hittills har det fästet fungera helt felfritt! Det har suttit både på cykelstyren och hjälmar. Med ett gummiband som kan töjas och spännas ordentligt rör den sig inte ur fläcken. Så se därför till att sätta fästet rakt på en gång, annars kommer du få kämpa för att justera det!

  Dessutom är knäppet för lampan roterbart. Om du behöver vrida den lite så går det utmärkt. Om och du ska sätta detta fäste permanent på till exempel din hjälm kan du klippa av allt överflödigt gummiband. Då slipper du ha extra gummi som hänger och fladdrar. Själv har jag inte gjort detta ännu då jag bara har ett och har testat det på olika vis. Men så snart denna text är skriven klipper av det överflödiga av bandet för att sedan låta fästet sitta permanent på min hjälm.

  Det enda som va klurigt med fästet va att jag behövde skruva fast knäppet på det innan fästet gick att använda. Men det gjordes enkelt med vanlig skruvmejsel och gav möjligheten att välja hur stumt knäppet skulle vara på bandet.

  Fridh, Andreas. 2019.

  Min slutsats

  Efter långa diskussioner med kollegor på Friluftskanalen har jag kommit till att Lumonite Pixel inte är bäst för allt, men bra för mycket. Däremot är det en utmärkt pannlampa för enklare vandring och övriga “mildare” fritidsaktiviteter.

  Om du ska vandra med den här lampan rekommenderar jag starkt att du eller någon annan i sällskapet tar med en startare lampa som även kan lysa en längre distans. Det vara en livräddare om ni tappar bort er i natten på fjäll eller om ni måste skicka nödsignaler om till exempel en i sällskapet skadat sig allvarligt och ni inte kan förflytta er.

  Certifikat

  Med en felfri och simple design kombinerat med enbart de viktigaste funktionerna väljer jag att tilldela Lumonite Pixel certifikatet “användarvänlig”. Jag kan med säkerhet säga att lampan kan användas av alla och att det inte kommer uppstår problem. Som bonus på detta är lampan väldigt kvalitativ och kommer hålla länge.