• Recension av Real Steel Bushcraft Folder

  Recension av Real Steel Bushcraft Folder

  Vi skall idag avhandla något som tillverkaren säger sig vara en bushcraftkniv i fällknivsutförande.
  Så hur pass bushcraft är detta blad för 539kr?

  I min mening så är den absolut värdig sitt namn. Trevlig ergonomi, enormt robust byggd, scandigrind och bra bladform gör den till en kaxig utmanare inom bushcraft-segmentet.

  Det är en tung kniv, trots utfräsningar i handtagsstålet så väger den ändå in på 185gram. Detta är ca 35gram mer än t.ex Fällkniven F1 som är ungefär lika lång.
  Vikten kan vara avskräckande för gramjägare. Men för den som ser förbi vikten och fällknivsskräcken så gömmer sig här en riktigt kompetent kompanjon till den större kniven.

  Real Steel Bushcraft Folder har scandigrind har passar utmärkt för friluftslivet
  Fridh, Andreas. 2018.

  En fällkniv kan ju inte konkurrera på samma slagfält som en fastbladare. Vilket ofta är förstahandsvalet för skogsfolk.
  Men man får se till användandet. Där har bägge typerna sina fördelar och nackdelar.
  Fällknivar har ju starka fördelar som generös storlek i utfällt läge kontra nedpackad, smidiga att ha i innerfickan för enklare skogspromenader osv.
  Dock skulle man inte välja denna modell som enda kniv vid längre vistelser i skogen, för batonering osv.
  Men för enklare turer så är den guld värd, typ dagstur i skogen med korvgrillning, fisketurer och allmänt strosande i skogarna.

  Utformningen på handtaget är relativt tjockt. Jag som har lite kortare fingrar och allmänt små händer tycker nog att den skulle varit lite tunnare. Jag tror även att det hade varit en fördel om dom gjort en urfräsning även för långfingret, samt ändrat vinkeln lite på den befintliga för pekfingret.
  Även ett lite längre handtag hade varit fint då den slutar lite tvärt i handen vid vissa grepp, och trycker då mot insidan av handen.
  Detta stycke är självklart baserat på hur den ligger i just min hand. I någon annans skulle den lika gärna kunna ligga utmärkt. Alla är vi olika.

  Lagom grov jimping med ett avstånd från greppet som bådar gott för ergonomin vid täljning och lämnar god kraft i tagen.
  Inga glapp, enkel att flippa upp och lagom styrka i låsningen gör denna kniv till en trevlig kniv ur ren fällknivsbedömning.

  Real Steel Bushcraft Folder har bra låsning och är allmänt en bra fällkniv
  Fridh, Andreas. 2018.

  Känslan vid täljning påminner lite om vissa av moras knivar. Dock har dom ofta ett linjebryt på deras knivar, en höjdskillnad mellan bladet och greppet.
  Då jag har en skadad tumme så upplever jag den vinkel som smärtsam vid längre arbete med kniven, med tummen mot bladryggen.
  Denna har en rak linje som följer handtaget ända ut på bladet, vilket jag upplever som fördelaktigt då jag slipper sträcka min tumme onödigt långt för att nå bladryggen.

  Som slutsats så måste jag så säga att jag verkligen tycker om denna kniv.
  Den är trevlig att titta på med sina röda liners och grova blad.
  Den är skön att jobba med, har bra rygg för eldstålet och är allmänt välbyggd. Förutom mina åsikter om handtaget så har Real Steel åstadkommit en mycket trevlig kniv.

  Jag har använt den till grillpinnetäljning, anskaffning av bränsle till mitt woodgas-kök, tillverkat stödpinnar till min tarp, gjort upp eld (skraman stod för vedklyvning) samt till lite allt möjligt och är väldigt nöjd med hur den löser uppgifterna.
  Jag anser att den är en mycket bra kniv för den sporadiska skogsbesökaren som ej önskar bära fastbladskniv.
  Men för den inbitne skogsmullen är den nog och förblir ett komplement.
  Dock ett mycket bra sådant.

  Specifikationer

  • D2-stål
  • G10
  • 185 gram
  • 21cm utfälld
  • 539kr i butik.

  Omslagsbild: Fridh, Andreas. 2018.