• Recension av Revolution Race GPx Pro Jacket

  Byxan har nu fått en överdel! Nyligen lanserades jackan som kompletterar byxan som jag testat tidigare. Och jag har hunnit med att testa även denna. GPx Pro Jacket marknadsförs som en slitstark vandringsjacka med goda möjligheter till ventilation. Vilket jag inte har invändningar mot.

  När jag packar upp den och håller den i händerna för första gången så ger den intrycket att vara ganska rejäl med partier av stretch och ventilationsdragkedjor längs sidorna. Jag måste dock medge att det första intrycket gjorde mig lite skeptisk. Jag upplevde jackan som ganska bylsig med en lite bredare passform. Ni som läst min byxrecension kanske har färskt i minnet att jag själv är modell smalare. Med 73 kg fördelat över 186 cm, blir därför ibland L aningen stor. Kanske skulle storlek medium passa bättre. Men eftersom jag är begåvad med ett par armar liknande en orangutang blir det storlek L för att ärmarna ska räcka till. Så för er som har en bröstmuskulatur som som matchar längden på era armar lite bättre så sitter den förmodligen perfekt!

  Lidin, Viktor. Sol över fjällen. 2019.

  Praktiska fickor

  På plussidan däremot så har den en rymlig luva som det går att dra över exempelvis en skidhjälm. Det här gillar jag! Under alpina turer med klätterhjälm eller under användning i slalombacken så går det att dra över luvan om vinden friskar i och det är bekvämt! Det finns en mängd fickor och även där så tycker jag att de är praktiskt placerade, rymliga och fyller sin funktion. Jag gillar att ha flera fickor för att kunna sprida ut grejorna så det inte blir knöligt eller onödigt mycket på ett och samma ställe.

  Utöver det så har den en viktig men ibland kanske lite bortglömd detalj på en jacka som är för friluftsbruk. Det är det veck av tyg som täcker dragkedjan och fästs med knappar eller kardborre. Det här är viktigt för att om du befinner dig på fjället i dåligt väder så kan du ge dig tusan på att saker börjar krångla. Om då dragkedjan ger upp och du inte har någon möjlighet att stänga jackan så kan det bli problem. Det slipper du när du kan knäppa över dragkedjan för att streta vidare över fjället oavsett väder.

  Lidin. Viktor. Kaffekok. 2019.

  God ventilation

  GPx Pro Jacket har växt på mig, ju mer jag använt den desto mer har jag gillat den. Att den, på mig, är lite bylsig gör ju faktiskt att jag får in en förstärkningsjacka under utan att det blir knöligt. Och det rejäla tyget gör att jag törs slita på den hårt utan att vara rädd för att få en reva. Men… Som jacka för lite längre turer eller turer i krävande miljö, som exempelvis kalfjäll, så skulle jag istället välja en membranjacka modell rejälare för att bättre klara alla typer av väder.

  Det här är istället en jacka som du kan ha till allt möjligt. Jag har exempelvis haft den som skidjacka under en vecka i Idrefjäll, skoterturer i Jämtlandsfjällen och lite kortare grill- och fisketurer med familjen. Det klarar den med bravur! Den ventilerar väldigt bra och jag som vanligtvis blir väldigt svettig under en dag i skidbacken upplevde att den här jackan gjorde att jag höll en jämnare temperatur med ett torrare underställ som följd.

  Lidin, Viktor. Kaffe. 2019.

  Ärmslutet är också rymligt vilket gör att du kan välja att dra den utanpå de flesta typer av handskar för att sedan spänna åt den enkelt med kardborre. Alla fickor med dragkedja är försedda med en snodd som är enkel att greppa även med handskar på. Vilket också är en viktig detalj för att slippa ta av sig handskarna då man ska in i fickorna.

  Slutord om Revolution Race GPx Pro Jacket

  Så vad är GPx Pro Jacket för jacka då? Det här är en perfekt jacka för alla typer av runt-knuten-äventyr! Jag har ryckt med den av bara farten när vi hoppat in i bilen och farit iväg på lite turer med barnen och jag tycker det är en prisvärd jacka. Den har växt på mig ju mer jag använt den och det har varit kul att testa den. Årstiderna jag tycker att den passar bäst i är höst-vinter-vår. På sommaren, även fast jag bor i Jämtland, så upplever jag att den skulle bli för varm då den är ganska rejäl.

  Fördelar

  • Rejäl.
  • God ventilation.
  • Genomtänkta detaljer.
  • Rymlig.

  Nackdelar

  • Kan vara för luftig.
  • Ganska tung.
  Omslagsbild: Lidin, Viktor. Aprilväder. 2019.