• Recension av fällkniven Spyderco Ladybug

  Recension av Spyderco Ladybug

  Jag minns när min sambo visade mig en av Spyderco´s knivar för första gången. Jag skrattade åt, det jag då tyckte var en ful design. Aldrig hade jag trott att just en Spyderco Ladybug skulle komma att bli en av mina favoritknivar.

  Spyderco Ladybug är en av Spyderco´s mindre knivar. Den är 11cm lång och är en perfekt kniv att ta med sig ut på upptäcktsfärder i skog och mark eftersom den lätt ryms i fickan. Bladet är gjort av slitstarkt VG10-stål och klarar tuffa uppgifter utan att bli skadat. Vikten ligger på 17gram.

  Spyderco Ladybug har god ergonomi för dess storlek
  Kleberg, Malin. Ladybug. 2018.

  Ergonomin

  Eftersom det är en liten kniv får du självklart inte ett lika stadigt grepp om handtaget som med en större kniv. Men jag som har hyfsat små händer håller den utan problem med tre fingrar. Det finns även en stöttning för tummen på ovansidan av bladet. Det gör att den blir stadig nog för de uppdrag jag utsätter den för. Kniven har en lock back-låsning och hål för lanyard. Ett plus är att bladet går att fälla ut med enbart en hand tack vare Spyderco´s ”Spydie hole”.

  Handtaget är gjort av glasfiberförstärkt nylon (FRN) och har ett gjutet mönster som gör att man får ett bättre grepp. Du behöver inte använda speciellt mycket kraft med en Ladybug eftersom bladet är riktigt vasst direkt från fabrik. Svar ”Ja” på frågan om min Ladybug har smakat blod!

  Avslutningsvis om ergonomin kan jag bara säga att jag blev positivt överraskad över hur bra grepp man får trots knivens ringa storlek.

  Spyderco Ladybug har ett handtag av glasfiberförstärkt nylon
  Kleberg, Malin. Ladybug. 2018.

  Vad kan man ha en Spyderco Ladybug till?

  Jag använder framförallt min Ladybug till mina turer i skogen. Den är fantastisk att ha till hands när man ska plocka växter eller svamp. ”Riktiga” svampknivar kan slänga sig i väggen! Det finns ingen kniv som kan skala av en smörsopp eller en citronslemskivling deras hatthud som en Ladybug enligt mig. Men jag använder den även till andra dagliga uppgifter som till exempel att öppna kuvert, paket eller till och med att skära upp en och annan bullängd.

  Priset för en Spyderco Ladybug ligger runt 600kr.

  Slutsats

  Jag tycker att det är en fantastisk liten kniv som är helt perfekt till vardags-EDC och små exkursioner i naturen. Den är lätt att ha med sig och har riktigt bra kvalité.

  Omslagsbild: Kleberg, Malin. Ladybug. 2018.