• välja storlek på powerbank

  Sanningen om din powerbank´s kapacitet

  Undrar du varför din powerbank på 4,000mAh inte kan ladda din Iphone 8 med ett batteri på 1821mAh fullt två gånger? I teorin ska det väl fungera?

  Kapaciteten hos batterier benämns vanligen med milliamperetimmar (förkortat mAh). Man skulle därför kunna tro att 4000mAh hos en powerbank då ska motsvara 4000 överförda mAh till en mobiltelefon. Men så enkelt är det tyvärr inte. Vi ska nu förklara varför.

  Den verkliga kapaciteten hos din powerbank

  Sanningen är nämligen att din powerbank kräver energi för driva sina kretsar som övervakar laddningen. Men en del går även till spillo för att förändra spänningen från sitt batteri till att matcha din mobiltelefons. Denna spänning som utgör skillnaden mellan batterierna omvandlas medvetet till värme via en voltregulator eller liknande komponent. Man brukar därför säga att man för säkerhets skull ska räkna bort 25-30% av powerbankens batterikapacitet. Det skiljer sig självklart mycket mellan olika modeller. Men på detta vis kan man vara säker på att den powerbank man köper lever upp till förväntningarna.

  Genom att använda dig av följande formel så kan du räkna ut den lägsta kapaciteten du behöver för att kunna ladda din mobiltelefon en gång. Mobilens batteri / 0,7 = kravet på powerbanken. Enkelt va? Så ha nu dessa 25-30% i åtanke nästa gång du köper en powerbank, för att vara på den säkra sidan. Då kan du slippa tråkiga överraskningar när du bara kan ladda telefonen 2 av de kanske 3-4 utlovade gångerna. Självklart finns det tillverkare som är mer korrekta med sina produkters prestanda. Men det det är svårt att avgöra. Så chansa inte.

  Nedan kan ni se en grov uppskattning av antalet laddningar kontra powerbankens kapacitet. Men tänk även på att om telefonen är påslagen och används under laddningen så påverkar även detta hur mycket du får i batteriet.

  mAh hos din
  powerbank
  Laddningar av
  mobiltelefonen
  (Uppskattat)
  26000-1
  30000-1
  50001-2
  100002-4
  120003-5
  Omslagsbild: Fridh, Andreas. Powerbank. 2019.