• Att campa i skogen är en otrolig del av friluftslivet

  Skogsvandrarens lilla baskitt

  Du lägger ut dom torra näverbitarna och staplar den tunna veden du nyss delade upp med kniven, tändstickan fräser till och du har uppfunnit elden, igen. 

  Att bara gå ut och gå i naturen eller bara att sitta tyst och lyssna när skogen talar sitt eget språk är en frihet i sig, men att lägga till något moment kan vara det där lilla extra som ger upplevelsen ytterligare en stjärna i kanten.

  Jag gillar att göra saker enkelt, jag packar min ryggsäck och sedan går jag oftast spontant rakt ut i skogen tills jag hittar en trevlig plats att slå mig ner på. Där brukar jag tända mig en liten brasa och koka mig lite kaffe och bara njuta av stunden. Brasan är det där lilla extra som skapar lite mysfaktor eller värmer en kall vinter dag. Den karaktäristiska lukten från elden skapar en speciell atmosfär och tillfredställelse.

  Både tändstickor och tändare är användbara för friluftslivet
  Ivung, Thomas. Smakar bäst ute. 2018.

  I bland behöver man fixa till ett enkelt vindskydd eller göra i ordning runt sin tillfälliga viloplats för att laga mat eller utföra liknande aktivitet. Eftersom mina förutsättningar ser olika ut beroendes på vart jag slår mig till ro så har jag ett litet baskitt i ryggsäcken som jag vet att jag klarar mig på när jag är ute, och det tänkte jag nu dela med mig av till er.

  Tändstickor: Tändstickor föredrar jag framför tändare då tändare inte är pålitliga. Jag vill snabbt kunna göra mig en brasa och då är tändstickan bra.

  Tändkuber/påsar: Som sagt så vill jag inte krångla utan vill snabbt kunna göra en eld för värme och komfort. Tändkuber som man oftast har till eldstaden hemma är perfekta och har lång brinntid så du får fart på bränslet. Det är inte fusk att vara effektiv.

  Tändstål: Har jag alltid som reserv och nödlösning om krisen är framme. Tändstål är pålitligt och funkar i alla väder, tändstålet kräver dock lite övning innan man får in rätta snittsen. Här kan du se en instruktionsvideo på hur principen med tändstål fungerar.

  Tändstål eller eldstål är ett av de säkraste alternativen i naturen
  Ivung, Thomas. Värmande hand. 2018.

  Kniv: Kniven är viktig i många aspekter, den är ett verktyg som jag kan använda för att laga trasiga saker eller för att spänta upp tändmaterial med.

  Kniven är ett av de viktigaste verktygen i skogen
  Ivung, Thomas. 2018.

  Första hjälpen kit: För att jag ska kunna vårda mig själv och andra är ett första hjälpen kit nödvändigt att ha. Se till att ha bra koll på vad den innehåller och hur materialen ska användas om olyckan är framme.

  En liten såg eller yxa: Med en liten såg eller yxa kan jag lätt samla ihop ved till brasan men också bygga mig ett tillfälligt skydd om behov eller nödsituation skulle uppstå.

  Kaffekanna: Den kan jag i huvudsak göra mitt kaffe i men också koka vatten till mat.

  Vattenfilter: Koka vatten så det blir rent i all ära men som jag tidigare nämnde vill jag göra saker enkelt och då är vattenfilter smidigt. På så sätt kan jag ta vatten vart jag vill utan att behöva oroa mig för bakterier.

  Sedan får man så klart komplettera med dom tillbehör man anser sig behöva för tillfället, kaffe, te, mat och så vidare. Med detta grund kitt klarar jag mig bra i skogen under en vänlig dagstur, men självklart är det helt upp till dig att välja vad du ska ha i ryggsäcken.

  En kaffekanna kan användas för att laga mat, dryck och rena vatten
  Ivung, Thomas. Lost in fire. 2018.

  Några andra produkter som kanske inte är nödvändiga utan mer roligt att ha med sig som höjer upplevelsen är en bra kikare så du kan studera djurlivet på avstånd och en kamera så du kan dokumentera utfärden. Det är underskattat att kunna sitta hemma i slösoffan och gå igenom bilder från sina turer. Den dagen du står där med tre grävlingar samt en älg som jonglerar med en kaktus så kommer du ångra att du inte hade kameran med dig. 🙂

  Nu är det bara att packa ryggsäcken och ge dig ut.

  Vi ses där ute!

  Omslagsbild: Ivung, Thomas. Stärkande strålar. 2017.