• Skördetid

  Nu är den här. Hösten! Älskade årstid. Nu ska vi ut i skogen för att fylla skafferi och frys. Alla årstider har sin tjusning men efter en svamptur i skogen eller bärplockning på en fjällkant så känner jag mig rik. Ut och ta tillvara på allt det goda som finns runtomkring oss!

  Det är med glädje jag vänder blad i kalendern till september och kvicksilvret i termometern börjar krypa något längre ner. Helgerna framöver kommer vara fyllda av bärplockning, jakt och sökande efter svamp. Det är nu förråden ska fyllas för att räcka över vintern och samlaren i oss vaknar till liv. Jag hoppas att du också vill ge dig ut i skog och mark för att njuta av någon av alla de fina råvaror som växer i skogarna.

  Svamp. Smaksättare och lyx på varma mackor!

  Visst. Det kan kännas lite läskigt med svamp. Jag håller med. Men håll det enkelt! Lär dig några sorter som du är bombsäker på och sen kan du njuta av frukterna från naturens skafferi. Köp en bra svampbok och sen tar du det därifrån.

  Vi har en klar favoritsvamp som vi varje år försöker att plocka så mycket vi kan av. Det är rödgul trumpetsvamp. En fantastiskt god svamp som gör sig otroligt bra både i en svampstuvning på varma mackor eller i soppa. Det fina med den här svampen är att den dessutom passar utmärkt att torka för att sen ta fram närhelst du är sugen på den. Den här svampen är lätt att känna igen men desto svårare att hitta. Hemma i Jämtland hittar vi den i myrkanter, ofta bland enris och sly. Det luriga är att här kommer den oftast upp i samband med att löven börjar falla och hatten på svampen har exakt samma färg! Det fina är däremot att där den växer så går det ofta hitta den år efter år så länge det är ett gott svampår.

  Huruvida det blir ett bra eller dåligt svampår i år återstår att se och kan säkert skilja sig en hel del beroende på var i landet just du håller hus. Jag har i alla fall fyllts av förhoppning sen det började komma lite regn och det blivit fuktigare ute. Nog ska vi kunna fylla på förråden lite i år också!

  svamp
  Lidin, Viktor. Rödgul trumpetsvamp. 2017

  Bär.

  Om svamp hör lyxen och flärden till så är bär definitivt något av en basföda. Åtminstone hemma hos oss. Bärens bär, Lingon, är något som bara måste finnas i frysen och vi använder det både till mat och frukostar. Vet du att det också kan göra sig riktigt bra i en efterrätt? Släng ihop en snabb lingonparfait och du kommer förstå vad jag menar.

  Sen får vi inte glömma bort resten av alla goda bär som finns i våra skogar och på våra fjäll. Fyll frysen med dessa godsaker så är du rustad för både sylt till filen och godsaker till både tårtor och pajer.

  bär och svamp
  Lidin, Viktor. Fjällets guld. 2019

  Det finns ju i hyllan på affären?

  Visst är det ju förenat med lite möda att plocka de här svamparna och bären. Och visst, det är säkert många gånger enklare och kanske också billigare att åka på affären istället för skogen. Men ärligt talat, hur kul är det att åka till affären en tisdagseftermiddag? Är det inte roligare att göra en utflykt till skogen?

  För oss är det enkelt. Och kanske låter det lite banalt. Men såhär ligger det till. När vi har frysen full med bär, massa burkar med torkad svamp och vedboden full med torr björkved, då känner vi oss rika. Enkelt va? Det finns en glädje och stolthet i att ha plockat bären i sylten själva. Inte bara det, vi har ju samtidigt gjort en skogstur, fikat lite, kokat kaffe och barnen har fått uppleva detsamma som vi gjorde när vi var små. Upplevt tillfredsställelsen av att klara sig lite själv. Hur häftigt är det inte om barnen kan säga på sitt födelsedagskalas att de här bären har de plockat själva!?

  Jag hoppas att du, som jag själv, redan är frälst på hösten, skördetiden. Om du däremot ser på hösten med rynkade ögonbryn för att mörkret och kylan är i antågande så vill jag uppmana dig att sticka ut i skogens skafferi för att fylla på ditt eget inför vintern. Packa en ryggsäck med svampbok, fika, kaffe och en hink med tillhörande bärplockare. Sen är du redo att bli en samlare igen.

  Vi kanske ses där ute i svampskogen, i så fall bjuder jag på kaffe.

  Omslagsbild: Lidin, Viktor. Svampjakt. 2018.