• Featured Video Play Icon

    Spjäla brutna kroppsdelar i naturen

    Att besöka naturen kan utsätta dig för olika typer av risker. Ibland större, ibland mindre. Självklart beroende på vilken typ av aktivitet du utövar. Oavsett aktivitet så bör du alltid ha kunskap inom första-hjälpen. En utav de värre skadorna du kan få men ofta kan hantera tillfälligt är brutna och stukade kroppsdelar. Därför ger vi dig nu en video om hur man spjälar till exempel brutna armar.

    För att spjäla en bruten kroppsdel kan du använda dig av en mängd olika material: pinnar, gåstavar, tältpinnar, skosnören, tejp och så vidare. Möjligheterna är oändliga, det enda som krävs är fantasin. Men trots att du har materialet behöver du såklart kunskapen!

    Grunden är att du ska stödja upp (spjäla) den brutna kroppsdel utan att böja tillbaka den. Om du skulle försöka göra det riskerar personen att få värre skador om du inte gör rätt. Det som kan ske är att kärl, senor, nerver och annan vävnad kan klämmas, skäras och punkteras av det brutna benet.

    Vi rekommenderar såklart att du ser på denna video med dina vänner och över på varandra. Och om du utsätter dig för sådana situationer oftast bör du även gå en ordentlig kurs som till exempel Lagerstedt Säkerhetsentreprenad erbjuder.