• Stugvandring under din första fjällvandring

  Svetten rinner ner för pannan, solen står som högst och har tryckt upp temperaturen till 30 graders-strecket på termometern. Stugvärden hälsar oss välkomna och sträcker över ett glas kall jordgubbssaft

  Visst sitter du där hemma i soffan och drömmer i bland om att ge dig ut på fjällvandring, klart du ska göra det! Att vandra i fjällen för mig innebär så mycket bra saker. Du utmanar dig själv och kroppen, laddar batterierna i huvudet och hjärnan får samla in så mycket episka bilder att man i bland får gåshud.

  Men om man inte känner till denna fjällvärld kan det kanske vara lite skrämmande i tanken. Du tänker att du kanske inte klarar det där i brist på kunskap eller att det är riskabelt? Men fjällvandring är inte vare sig farligt eller svårt… Om man har lite förkunskap och väljer ett sätt i början som introducerar dig i miljön utan att ställa för höga krav på dig som person.

  Jag tänkte här gå igenom ett sätt att vandra som jag skulle rekommendera för ett första besök i fjällen: Stugvandring!

  Ivung, Thomas. Vägval. 2017.

  Stugvandring

  Svenska turistföreningen har i den svenska fjällvärlden små fjällstugor utplacerade utmed välmarkerade leder där man mot betalning får utnyttja dessa stugor. Stugorna ligger oftast med sådan distans till varandra att du klarar att gå från stuga till stuga under en dags vandring. 

  Att vandra mellan stugor är ett perfekt sätt att lära känna fjällmiljön och framförallt dig själv. För en stugvandrare så krävs inte alls lika mycket packning då du tar bort alla större otympliga saker. Så som tält, sovsäck, liggunderlag och så vidare. 

  Att stugvandra är ett bekvämt sätt att även lära sig hur vädret till fjälls är. Under en dags vandring kan du ha alla årstider och lite till som du inte trodde fanns.  Du kommer bli blöt, lite frusen, gå i stormig motvind eller svettas som aldrig förr. Men när du stugvandrar vet du också att du kommer ha tak över huvudet när kvällen kommer. Du kommer kunna torka dina kläder och laga din mat i ett kök. Detta hade vart en helt annan sak om du tältat.

  En annan aspekt i stugvandring är att du kommer i kontakt på ett annat socialt vis med andra vandrare som gärna delar med sig av erfarenhet och tips. I stugorna delar man på allt ansvar under den korta period man är i varje stuga.

  Man hämtar vatten, diskar sitt eget, men erbjuder gärna att ta någon annans också medan den personen i stället tömmer slaskhinken och så vidare. Redan där börjar en kontakt skapas och sedan sitter du där helt plötsligt med andra vandrare från hela världen och spelar ett parti Yatzy.

  Ivung.Thomas 2018 Evigheten
  Ivung, Thomas. Evigheten. 2018.

  Så här funkar det i stugorna

  När du kommer till en stuga så tar man kontakt med stugvärden. Alla STF stugor har en stugvärd, denna kommer hälsa dig välkommen, tala om vart du hittar allt och hur det funkar (om du inte redan vet), sedan blir du tilldelad en sovplats.

  Standard hur stugorna är uppbyggda är: en sovsal, ett par enskilda rum med sängar, ett utedass och en vedbod. Utöver det kan vissa stugor ha bastu och rätt många stugor har även en liten kiosk där man kan inhandla diverse produkter som kan göra nytta eller förhöja moralen. Har stugan bastu så får man hugga veden själv.

  I kiosken handlar du genom att ta det du behagar och sedan skriver du på en lapp vad du köpt och vad det kostar. På kvällen tar stugvärden betalt av alla boenden samtidigt. Vandrare är ärliga människor och därför fungerar detta system.

  Hörland, Veronica. kiosken. 2018.
  Hörland, Veronica. Matsal. 2018.

  I stugorna finns inget rinnande vatten eller el, så när maten ska lagas och porslinet diskas så hämtar man vatten ur sjö eller fors, man tömmer diskvatten och städar. Detta låter kanske jobbigt men det är faktum ganska skönt att göra dessa sysslor då man känner sig som att man är med om en tidsresa bakåt i tiden och man drar sitt strå till stacken.

  Köket drivs på gas och tända ljus utgör mysighetsfaktor en härlig kväll med fjäll utsikt genom köksfönstret.

  Ivung, Thomas. Äntligen framme. 2018.

  Första gången jag sov i stuga förväntade jag mig knarriga IKEA sängar men faktum är att sängarna är riktigt bekväma och väl tilltagna så man kan breda ut sig lite. Täcke och kudde finns på plats så du behöver bara ha med dig sängkläder av valfri sort.

  Ivung, Thomas. Kvalitets kök. 2018.

  Vart ska man börja?

  Några sträckor man kan börja vandra som är lättnavigerade men fortfarande ger den där vildmarks känslan är följande:

  Svenska turistföreningen. Januari 2019.

  Ammarnäs – Hemavan (Kungsleden , Bitvis krävande) 

  Denna sträcka går du på välmarkerade kungsleden och det är en vandring med väldigt varierande miljö och sträckan är på totalt 78 km och tar 5-6 dagar att gå.

  Svenska turistföreningen. Januari 2019.

  Nikkaluokta – Abisko (delvis Kungsleden , Medel svår ) 

  Mellan Nikkaluokta och stugan i Singi går du på Dag Hammarskjölds led, sedan kliver man på Kungsleden för att fortsätta mot Abisko nationalpark. Då kommer gå förbi Kebnekaise och har då även möjlighet att planera in en toppbestigning om man så vill. 

  Denna sträcka är nog den mest trafikerade delen i fjällvärlden så här kommer du träffa mycket vandrare! Sträckan är på totalt 110 km och tar 5-7 dagar att gå.

  Karta över Sonfjällets nationalpark.
  Okänd källa.

  Sonfjället (Härjedalen ,Lättvandrat ,ej STF)

  I Sonfjällets nationalpark finns inga övernattningsstugor utan bara en rast stuga, men runt Sonfjället finns det dock gott om stugor att hyra. Att vandra genom eller runt detta fjäll tar bara en dag så här rekommenderas fina dagsvandringar och njutbara kvällar med lyx i stugan.

  Sonfjället erbjuder mycket varierande landskap och miljöer där möjligheten att få se brun björn är väldigt stor. Här kommer du sannolikt inte träffa på så mycket vandrare utan till stor del har du lederna för dig själv.

  Hörland, Veronica. Väglöst. 2018.

  Sista tips

  Planera din vandring i god tid och tänk på att din första vandring i fjällmiljö ska vara något positivt. Titta gärna på Viktor Lidins inlägg “Ultralätt eller Ultramysigt?” för att bli motiverad hur du får till lite lyx i din vandring. Stugvandring ger dig möjligheten att lyxa till det lite extra… Bag in box, lufttorkad skinka, godis… Ja ni fattar! 🙂

  Vi ses där ute!

  Omslagsbild: Ivung, Thomas. 2018.