• svart huggorm

  Svart huggorm. Vad är det?

  Huggormen, Vipera berus är en ganska vanlig syn på flera håll i sverige. Men vad är då en svart huggorm som så många talar om? Det tänkte vi reda ut!

  Huggormen är en av våra enda tre ormarter i sverige. Vi har faktiskt inte fler än så. Huggorm, “Vanlig” snok och Hasselsnok. Huggormen blir kring 60 cm lång och det skiljer lite mellan könen då honan snittar ca 10cm längre än hanen. Huggormens pupill är vertikal och svart, ungefär som hos en katt. Resten av ögat kan varierar från röd till bärnstensfärgat. Huggormens täckning utgörs av det välkända sicksack-mönstret längs ryggen. Grundfärgen är oftast ganska ljus. Men vad är då en svart huggorm?

  Svart huggorm. Egen art eller en variation?

  Flera gånger har vi sett att folk har talat om fenomenet svart huggorm som om det rör sig om en egen art. Det är det faktiskt inte. En svart huggorm är helt enkel en huggorm med melanism. En förhöjning av pigment som gör att den blir mörkare, eller helt svart i dessa fall. Ärftligheten för detta fenomen är inte helt kartlagd, men man vet att det är vanligare hos hanarna. Det finns även de normalt färgade som kan sakna sicksack-mönstret.

  Så nu vet ni sanningen kring detta “mysterium” med den svarta huggormen. En avvikelse hos den helt vanliga huggormen helt enkelt.

  Omslagsbild: Deichsel, Guntram. Adders (Vipera berus) after mating. 2000.