• Att tälta ensam

  Jag ser mig själv som lite av en ensamvarg, men ändå uppskattar jag sällskap. Framförallt när dagen blir till natt och jag sitter där själv uppe på fjället. Samtidigt som jag njuter av ensamheten finns det en del av mig som letar efter en anledning att gå hem igen. Men. Jag vet att jag aldrig ångrar en natt ute. Så var det även denna gång.

  Förhoppningsvis kan jag inspirera dig till att prova att tälta själv. Eller att ta dig ut i den tidslucka du kan hitta i din annars så hektiska vardag. För det här handlar om just det. Att utmana sig själv att ta vara på den tid som ges. För det kommer sällan lättvindigt och för mig så lockar ofta soffan med sina mjuka kuddar och ett digert Netflix-utbud på tvn. Men genom att utmana dig själv lite, ta dig i kragen och utnyttja tiden så kommer du förhoppningsvis få uppleva nya spännande och vackra saker.

  Lidin, Viktor. 2019. Vackerhet.

  Ha en backup-plan

  Så här gjorde jag innan sommarsemestern. Jag jobbar som hantverkare i Östersund med omnejd och just då så höll jag på med några hus uppe i Oviksfjällen. Ett skidområde vintertid men ett vandrings- och fiskeområde sommartid. Helt perfekt tänkte jag. Då kanske jag kan fiska lite efter jobbet någon dag! Sen föll det sig så att barnen ville sova hos sin farmor mitt i veckan och jag tog snabbt beslutet att slänga med sovsäcken och flugspöet för att bege mig ut på fjället efter arbetsdagen. Jag bestämde mig lite i all hast. Det kändes lättast så och jag hade hela tiden i bakhuvudet att jag kan ju alltid fiska ett tag och sen åka hem. Ifall det känns bättre.

  Sagt och gjort, jag jobbade över någon timme och vid 18-tiden så bytte jag om vid bilen och vandrade iväg mot den tänkta fiskeplatsen. Ån jag skulle fiska vid var ny för mig och jag möttes av en magiskt vacker plats. Här i Jämtland är vi inte bortskämda med outbyggda vattendrag då nästan samtliga är använda för vattenkraften. Den här ån tillhör ett av undantagen. Makalöst vacker slingrar den sig ner från fjället och jag stod ett tag och bara tittade ut över området. Med mig hade jag vår bästa turkompis, vår Finska lapphund Dimma och jag tror att hon njöt minst lika mycket som jag.

  Lidin, Viktor. 2019. Tursällskap.

  Där och då var jag på rätt ställe. Det var så det kändes. Det där lugnet jag får av att vara ute infann sig direkt och det var så skönt! Men jag kunde inte riktigt släppa tanken på att åka hem efter att jag fiskat färdigt. Det var ju ändå VÄLDIGT mycket mygg. Ingen skulle ju klandra mig för att jag åkte hem. Jag hade ju inte ens med mig ett tält! Jag brottades med den tanken ett tag medan jag fiskade och sen fortsatte jag en bit uppströms ån, tills jag hittade lägerplatsen.

  “Här är det” tänkte jag. Här ska jag sova inatt. Klockan hade börjat bli sent och jag hade hittat en magiskt vacker plats, en liten höjd invid ån och bara att komma upp lite gör att åtminstone jag känner mig tryggare. För så är det. Jag skulle inte påstå att jag är särskild mörkrädd och jag är bekväm i skogen och på fjället, men för mig är det är ändå förenat med lite tvivel att sova ensam. Jag gillar ju att ha koll och det är ju som bekant svårt att ha när man sover. Men nu hade jag bestämt mig. Och kommer ni ihåg det jag skrev i inledningen? För det var det jag tänkte på då, jag ångrar aldrig en natt ute.

  Nu kanske du redan är bekväm med att sova ute själv och då kan ju du det här. Men jag har hört mig för lite. och jag lovar dig, känner du tvivel för att sova ute ensam så är du inte själv om det. Vi är iaf minst två 🙂

  Lidin, Viktor. 2019. Bästa lägerplatsen.

  Då blev det så att jag rullade ut sovsäcken, sa godnatt till Dimma och drog ihop huvan på säcken så jag hade ett litet, litet andningshål. För myggen gillade också beslutet med att jag stannade över natten. Visst, jag vaknade några gånger, kollade till Dimma, svor lite över myggen, men jag njöt. Inte exakt hela tiden men känslan när jag vaknade var god. Jag har sovit ute själv förr så det var egentligen inget nytt men ändå känns det som att det var lite av en milstolpe. Något med den här turen gjorde att jag gick hem med en känsla av längtan till nästa gång och det var härligt!

  Lidin, Viktor. 2019. Morgonkaffe.

  Utnyttja den tid du har

  Efter ett uppkok morgonkaffe, ett snabbt dopp i ån och några mackor i magen så rafsade jag ihop grejorna och knatade tillbaka till bilen för att, Jobba? Det kändes lite konstigt men ändå så himla självklart. 07:00 var jag tillbaka vid bilen igen och drog på mig arbetskläderna för ännu en dag på jobbet. Så sjukt värt! Jag fick en helgdag mitt i veckan. Eller ja, egentligen inte men det var precis så det kändes och det är lärdomen jag vill dela med mig av.

  Det är ont om tid. Så är det för oss alla. Det är så mycket som ska hinnas med och det är lätt att säga; “jag skulle vilja xxx men jag har inte tid”. Men vet du, min gamla klassmentor på gymnasiet sa en gång till mig; ” Viktor, tid är allt man har.” Det där har jag haft med mig sen den dagen. Det är upp till oss själva att välja vad vi vill göra av den tiden.

  Så leta efter luckorna i schemat. Bestäm dig i en hast eller planera noga. För alla är vi olika. Men se till att utnyttja den tiden du har till att göra något upplyftande för dig själv eller andra! Ibland kanske det är just att kolla på en ny serie på Netflix, men ibland kan det säkert vara att prova på ensamtältning!

  Ha det gott nu så kanske vi ses där ute över en rykande kåsa kaffe!