• Tips för fjällturen

  Alla har vi säkert några knep som är grymma att ta fram ur bakfickan för att förenkla fjällturen. Eller något att plocka fram när energin tryter och humöret börjar dala. Här kommer några av mina tips, och vi börjar med Varma Koppens Blåbär och Hallonsoppa.

  Tack Blå Band för denna fantastiska skapelse! Den här har jag alltid i topplocket på ryggsäcken. Och den har muntrat upp humöret på mer än en fjälltur när energin tryt och benen börjat kännas tunga. Vintertid är då jag gillar den allra bäst. Speciellt på toppturer när man skidar uppför med stighudar och sen knäpper fast hälen och kör ner på bråkdelen av den tid det tog att gå upp. Då är den en given stämningshöjare!

  Nackdelen är att den här rackaren har en tendens att kladda ner hela ryggsäcken när du ska packa ihop. Det är ju trots allt en fruktsoppa med massor av socker i och det blir som regel ganska kletigt. Tipset med varma koppen är därför som följer: Blanda i en flaska. Lika enkelt som självklart!

  Jag använder en halvlitersflaska med stor öppning för det gör det hela lättare. Det är bara att hälla i lämplig mängd hetvatten från termosen, i med påsens innehåll och skaka. Jag brukar ta liiite mindre hetvatten än det ska vara, blanda och sen pytsa i kallvatten (eller snö) tills den är precis lagom varm. Hur smidigt som helst! Det bästa är att när du sedan ska packa ihop och ta dig vidare så är det bara att skruva på locket och kasta ner flaskan i ryggsäcken. Disken tar vi senare.

  Socker på fjällturen kan vara väldigt gott, men ta inte för mycket!
  Lidin, Viktor. Hallon & blåbär. 2019.

  Vispgrädde

  Jag ska erkänna direkt. Jag är en “sucker” för sötsaker! Speciellt till fjälls. För den finns få saker som klår en kåsa full med blåbär och hjortron som toppas med vispgrädde. Och just ja, givetvis med en magisk solnedgång över fjällen som bakgrund. Här kommer vispgrädden till sin rätt och förgyller verkligen fjällturen!

  Det kan ju vara lite besvärligt att ha med färsk grädde på fjälltur men om du har plats i ryggsäcken så ta med det till första eller andra kvällen. Det är värt det! Grädden (tycker jag) är ju som godast när den är vispad. Och även om jag brukar ta med en “femma” grädde på fjället så är jag inte så tokig att ballongvispen och en bunke åker med i packningen. Lösningen är superenkel. Ta med en plastpåse, häll i grädde, blås upp påsen, knyt igen och börja skaka. Men var försiktig. Det går snabbare än du tror och du vill inte sitta där med en påse smör i handen. Sen är det finurliga att om du vill trixa lite med ett snyggt upplägg så har du visp och spritspåse i ett. Skär av ett hörn på påsen och spritsa över efterrätten, sen är det bara att njuta till fullo!

  Torra sockar

  Det här är något som jag slarvat med i så många år men min fru har till slut fått mig att inse värdet av torra sockar och torra fötter. Det är sååå skönt! Att ha gått eller skidat en hel dag på fjället gör att åtminstone mina fötter blir fuktiga eller ibland rentav blöta. Då är det en obeskrivlig lyx att byta sockar till ett par helt snustorra rackare och vips så känns fötterna som nya.

  Det är egentligen en ganska banal grej men det gör så stor skillnad. Tänk dig själv: Du kommer fram till platsen ni valt som läger för kvällen, tar av dig den tunga ryggsäcken, slår upp tältet och tänder en eld. Sen sätter du dig där, snörar av de fuktiga kängorna för att byta ut de lika fuktiga sockarna till njutarparet. Det där paret som legat helt torra och skyddade i ryggsäcken hela dagen bara för att du och dina fötter ska få njuta framför lägerelden när dagen skymmer efter en lång dags fjällvandring.

  Det här har jag slarvat och struntat i alldeles för länge och det är inte längre något jag tummar med utan tvärtom ser fram emot under dagen. Gör inte samma misstag som jag och strunta i det här på fjällturen. Gör som min fru istället. Och du förresten: Måste jag påminna om att sockarna ska vara i ull?

  Med ett par extra sockar blir fjällturen plötsligt skönare.
  Lidin, Viktor. Sockbyte. 2019.

  Förströelse

  Bredvid påsen med mina varma koppen så ligger alltid en kortlek. Det är sällan den ser dagens ljus men när den behövs då är jag glad att den finns där! Vädret kan ibland vara lynnigt och när det väl händer att du sitter insnöad, stormen sliter i tältduken eller regnet piskar ner, det är då kortleken åker fram. Det behöver såklart inte vara just en kortlek utan ta något som du gillar, är lättpackat och kan skänka några timmars förströelse på fjällturen.

  Jag har fortfarande en tur som är ganska stark i minnet. Jag och en kompis begav oss upp i Skäckerfjällen i nordvästra Jämtland. Det var skärtorsdag och väderprognosen såg lovande ut. Men det var uselt väder när vi klistrade på stighudarna och begav oss iväg. Det var en riktig karta-och-kompassdag för uppe på fjället såg vi bara strax framför skidspetsarna. Vi navigerade oss fram till lägerplatsen bara för att se oss besegrade av vädret. Tyvärr var det för farligt att ge sig ut på topptur med näst intill noll sikt så istället drog vi fram alla godsaker vi packat med oss och sen spelade vi kort. Så satt vi där i ungefär sju timmar innan vi la oss, bara för att vakna upp till en blå himmel och nysnö!

  Att vakna till ett fantastiskt väder är en ynnest. Men poängen är att jag minns den dagen som vädret höll oss i schack med samma glädje. Hoppas på finväder men planera för busväder! Då kommer du alltid ha fina turer i minnet.

  Ta med en kortlek när du ska fjällvandra, den kan roa dig länge.
  Lidin, Viktor. Tältförströelse. 2019.

  Slutord

  Det här är några av mina tips för att förgylla mina turer och förmodligen har även du dina egna tips till fjällturen. Dela gärna med dig i kommentarsfältet om det är något som du känner kan vara till glädje för andra. Ha det gott så kanske vi ses där ute över en rykande kåsa kaffe!

  Omslagsbild: Lidin, Viktor. Det viktigaste. 2019.