• Tre tips för friluftsliv under vintern

  Vintern är i antågande och fjällen är vita sedan en tid tillbaka. För mig är längtan efter snö på marken och ett kvicksilver som krupit långt ner på termometern alltid stark. För friluftsliv under vinter är någonting annat. Någonting mer. Den ställer högre krav, och även om naturen kan vara hänsynslös med sitt skiftande väder i fjällen under sommarhalvåret så ställs den än högre krav när kylan och snön är inblandad. 

  Förrförra vintern hade vi mer snö än på 30 år. Helt otroligt! Men även om snödjupet var större så var det också skillnader i hur all denna snö var. För det var bottenlöst. Ända sedan jag var liten så har en sväng med tö efter de första decimetrarna snö välkomnats då det har skapat en botten. Skoteråkandet underlättas samtidigt som det ger större möjligheter bara att gå i snön. Så var inte fallet under förra året. En sån vinter ställer, förutom att ha hänsyn till temperaturen, även den högre krav på friluftsutövaren. Om du inte förberett dig tillräckligt så kan du hamna i trubbel. Jag tänker att jag ska ge dig några tips på vägen för att du ska känna dig tryggare i att vistas ute mer under vinterhalvåret och belysa några viktiga aspekter av friluftssäkerhet. 

  Jag kommer hoppa rakt in och tar för givet att planering av tur, hänvisning till rutt lämnad till anhörig och andra förberedelser är gjorda enligt konstens alla regler för att nu ta dig vidare till mina goda råd på vägen.

  Frigid. A tent in the snow at Stevens Pass. 2016.

  1. Se till att du tar dig hem

  Nummer ett handlar om transportmedel. Oavsett hur du färdas så bör du se till att ha en backup. Det är lätt hänt att en bindning går i bitar eller en skoter går sönder. Detta är något som kan ställa allting på ända, speciellt ifall du befinner dig långt ut på fjället.

  I fjol hade det varit rent av omöjligt att gå tillbaka till fots en sådan gång. Under påskhelgen var jag ute och fiskade med snöskoter. Då vattnet jag skulle prova inte alltid är helt säkert så parkerade jag skotern i strandkanten för att gå ut en bit, provborra isen och kontrollera tjockleken för att sedan fortsätta ut mot tänkta fiskeplats. Jag kröp fram, med spaden i ena handen och isborren i den andra så använde jag dem för att sprida ut vikten så pass att jag inte sjönk ner för djupt i snön vilket hade gjort proceduren ännu jobbigare. Att föreställa mig att jag skulle ha tagit mig fram ett par kilometer på detta vis hade krävt otroligt mycket.

  Låt säga att jag istället hade befunnit mig en mil ut på fjället och behövt ta mig hem till fots. Det hade varit omöjligt. Om, i mitt fall, skotern hade gått sönder så hade det varit av yttersta vikt att ett par skidor är med. Det är en enkel livförsäkring när du är ute på egen hand med skoter. Skulle någonting gå snett så spänner du helt enkelt på dig skidorna och följer skoterspåret hem igen. Ingen skada skedd. 

  Detsamma gäller givetvis om du är ute med skidor men istället för att ha med dig ett extra par så packar du ner några reservdelar till bindningen för det är den del som är mest kritisk. Med dessa enkla medel så har du då en god försäkran om att du tar dig hem enkelt och slipper spendera en oplanerad natt ute. 

  Lidin, Viktor. På skidor över fjället. 2012.

  2. Vad händer om stormen kommer?

  Nummer två är en vindsäck. Den är en ren och skär livförsäkring. I första hand är den ett skydd mot vädrets makter. När stormen drar in och du är mitt på kalfjället under vintern så finns det lite eller ingenting att ta skydd under. Det är då vindsäcken åker fram. Skulle du vara ute på en vinterled så gräver du ned dig mitt på leden med vindsäcken som skydd. Fjällräddningen kommer då ha lätt att hitta dig istället för att du virrar dig bort från leden. En billig livförsäkring som du kan ha nytta av även om det inte är en nödsituation.

  3. Var förberedd för ett extra dygn

  Nummer tre är något som jag alltid har som regel, vinter eller inte, och det är att ha med extra mat. Det spelar ingen roll vilken årstid det är. Vädret kan slå om, någon kan skada sig eller något händer som gör att du måste stanna ute ett dygn extra. Då är det guld värt att ha med sig lite mer mat. Jag lovar att 99 gånger av 100 så kommer du ha släpat på onödigt vikt men den där enda gången som du har nytta av den extra maten kommer du vara glad att den ligger i ryggsäcken.

  Är det inte fråga om någon längre tid ute så kommer det inte per se att vara avgörande för att du överlever men det kan vara nog så viktigt. Beslutsfattandet under en gran mitt i vintern när du tvingats stanna för natten blir inte hjälpt av att du har slut på mat så packa ner lite extra.

  Följ dessa tips och njut av nästa vinter

  Tre enkla tips och det är inte svårare än att du i förväg har en genomtänkt plan för färdmedel, skydd och mat. Gör du det så kommer du ha korten till din favör om något händer när du är ute och njuter av naturen. Till sist vill jag också påminna dig om att alltid ha respekt för naturen och vädrets makter. För det kan slå om fort. Det gör det såklart även på sommaren men som jag inledningsvis sa så är vädret mer skoningslöst under vintern. Förhållandena är helt enkelt lite svårare men om du har mina råd i bakhuvudet och sedan planerar väl så finns det ingenting att bekymra sig för.

  Omslagsbild: Lidin, Viktor. 2018.