• Utehelg 2019

  Som dom friluftspersoner vi är, så tycker vi att det är ofantligt roligt att testa nya aktiviteter. Därför är det tur att det finns event med just det som grundpelare! Och därmed funderade vi inte två gånger när vi fick möjligheten att besöka Utehelg 2019.

  Utehelg är ett event för friluftsintresserade som anordnas av Utemagasinet. Dom strävar tillsammans med sina partners att skapa ett återkommande event för alla. Nybörjare som rutinerad äventyrare, bushcrafter och paddlare. Alla ska kunna känna sig välkomna på Utehelg, oavsett vilken gren inom friluftslivet man sitter på. Och detta är något som arrangören har lyckats mycket väl med.

  Utehelg + Skeviks gård = Magi

  Den plats som valdes för eventet va Skeviks gård. En underbar blandning av vatten, grönska och gårdsliv. Här tältar man i fruktträdgården, väcks av gårdens tupp och ackompanjeras i sina samtal av surret av bin. Dessutom ligger det bara 25 minuter från Stockholm.

  Denna närhet är både positiv och negativ. Närheten till storstaden ger många stadsbor möjligheten att testa mycket nya friluftsaktiviteter på ett enkelt vis. Medans det samtidigt kan vara lockande för besökarna att sova hemma. Men gör man det så går man miste om den andra sidan av Utehelg. Den som vaknar till liv efter sista föreläsningen. Mer om detta senare…

  Friluftskanalen testar att göra eld med en Morakniv Eldris.
  Fridh, William. Eldris. 2019.

  Handplockad kompetens

  För att ett event av denna typ skall bli lyckad så krävs bra innehåll. Och vad önskar man då att en helg i friluftslivets tecken ska innehålla? Intressanta workshops, utrustning, möjlighet att testa nya friluftsaktiviteter, och en familjär stämning.

  Och vet ni vad…. Vi anser att Utehelg prickar in samtliga, även om vissa punkter var bättre än andra . Men det område som stack ut som extra positivt var alla workshops. Vi upplevde där att man med bra fingertoppskänsla hade handplockat personer med en mycket hög grad av kompetens och förmåga att förmedla denna till deltagarna. Speciellt kände vi att Adventure Medicines lektion i Vildmarksmedicin va riktigt givande. Detta då vi anser att just första hjälpen är ett område allt för få personer har grundläggande kännedom om. Så det var ett mycket bra inslag!

  För att nämna lite mer kunskapsfyllda workshops så fanns det Bushcraft med Nordic Bushcraft, Utemat med Eric Tornblad, Täljskola med Morakniv, Karta & Kompass med Tomas Lissåker och Utematlagning med Elles Utemat. Detta är ju självklart inte allt. Men ni förstår grejen: Att det skulle finnas kunskap för alla. Från äventyrsfamiljer till den nyfikne som kanske inte vågat ta steget.

  Friluftskanalen testar första hjälpen med adventure academy under utehelg.
  Fridh, Andreas. Första hjälpen. 2019.

  Aktiviteter för alla

  Men allt handlar inte om kunskap. Därför fanns det en hel drös med aktiviteter att prova under Utehelg. Mountainbike, paddling och swimrun för att nämna bara några få. Det sistnämnda blev vi på något vis övertalade till att prova på. Vi är fortfarande osäkra på hur det gick till, men helt plötsligt så stod vi i våtdräkter med flytpuffar på ryggen. När vi sedan fick höra att det var cirka 7 grader i vattnet så började vi på allvar ifrågasätta vad vi gått med på.

  Det var Wolff-wear som höll i detta workshop. Och jag måste väl erkänna att det hela gick ganska bra ändå, trots starka badkrukegener och total avsaknad av underhudsfett. Det var absolut kallt, men tack vare joggingen på land så höll man värmen långt över förväntan. Detta är i våra ögon en ganska udda sport. Men vi förstår absolut att folk kan fatta tycke för den!

  Vi provade även på att paddla. Något som vi tidigare mestadels har gjort i kanadensare. Vi testade kajaker från både Melkeroch Point65. Bägge tillhandahöll väldigt trevliga produkter för besökarna att prova och arrangerade även guidade turer samt räddningskurser. Onekligen givande för besökaren som ämnar ge sig ut på vattnet.

  Friluftskanalen testar swimrun på utehelg. Det var kallt.
  Köldskador. 2019.

  Den stora tentipin

  Hela Utehelg kretsade lite kring den stora Tentipin vid strandkanten. Här kunde man köpa en bit mat, samtala med likasinnade samt lyssna på föreläsningar. Maten var tyvärr ganska dyr. En hamburgare med bakpotatis kostade närmare 200kr med dricka, medans en wrap låg snäppet bättre till vid cirka 120kr. Ville man komma undan biligare så var därför det bästa alternativet att laga egen mat vid sitt tält.

  Bredden på föreläsningarna var även den välbalanserad. Från hur man kan utvecklas som naturfotograf till Emma Svensson som berättar som sitt äventyr. Ett äventyr som tog henne till de 49 högsta bergstopparna i Europa. Under ett år! Crazy!

  Men det var även här som Utehelg levde upp på kvällen. Två härliga brasor, levande musik och en riktig feststämning! Det var underbart att se en viss projektledare släppa dagens spring för att kunna umgås med övriga på festivalen. Under kvällen så fick vi lyssna på Emil Eklöf, en gläldjesprudlande musiker som kallar sig själv Kåda. Vi trodde inte att man kunde åstadkomma ett sådant gung med bara en ukulele. Vi hade fel…

  Senare under kvällen så klev Lindman & Söderberg på scenen i tältet. Då varvades hits ända från 50-talet fram till nu. I och med detta så förvandlades tentipin till ett dansgolv! Livemusiken pågick fram till tovlsaget följt av att det övergick till ett mysigt häng kring eldarna som sedan fortlöpte långt in på natten.

  Den stora tentipin på utehelg
  Fridh, Andreas. Tentipin. 2019.

  Utehelg trotsade vädret

  Det finns självklart vissa saker som kan förbättras. Men det kommer man inte undan ens på det mest finslipade eventet. Som vi nämnde var maten lite dyr. Men det gick ju att kringå. Vidare så hade vi gärna sett lite fler utställare av utrustning. Men som ni själva säkert har utläst så var detta bagateller sett till helheten som uppnåtts.

  Faktum är att Utehelg var så bra så inte ens ihållande regn den tredje dagen påverkade vare sig deltagarna eller utställarna. Då har man verkligen uppnått en stämning i högsta klass. Vi är därför helt klart mycket nöjda med vårt besök på Utehelg 2019 och tvekar inte en sekund att komma tillbaka nästa år. Då med eget tält under hela helgen. För det behövs om man vill kunna åtnjuta denna festival till fullo.

  Så är du nyfiken på att testa massa roliga friluftsaktiviteter och kanske öka på kunskapsförrådet? Då rekommenderar vi dig att dyka upp nästa år! Du lär inte bli missnöjd.

  Omslagsbild: Fridh, Andreas. Utehelg. 2019.