• Våra 3 mest lästa artiklar från 2019

  2019 är sedan en dryg vecka till ända. Under året hann vi med att publicera totalt 69 sidor och artiklar här på friluftskanalen.se, vilket är många fler än vad vi gissade. Av alla dessa artiklar så är det tre stycken som har delats och lästs extra många gånger. Men sett till innehållet, räddningsaktioner, hårdvaruskandaler och varumärkesintåg så får man väl påstå att det kanske var väntat.

  Hade ni någon egen favoritartikel? Eller var den bästa läsningen kanske någon av våra sidor i kunskapsbanken? Skriv och diskutera i kommentarsfältet längre ned på sidan. Passa även på att skriv vad ni önskar läsa under det kommande året.

  Här kommer listan!

  1. Garphyttan. En ny aktör inom friluftskläder

  Ibland dyker det upp nya varumärken som verkar lite extra intressanta. I detta fall ett svenskt sådant. Nämligen Garphyttan.

  Bakom Garphyttan står Moraknivs ambassadör Johan Skullman. Med hans kunskap och erfarenhet från militären, friluftsliv, textil-utbildning och tidigare produktutveckling så tror vi att han är helt rätt man att axla ett projekt som detta. Han har bland annat varit direkt involverad i utvecklingen av mångas favorit, Morakniv Eldris.

  Garphyttan erbjuder i dagsläget allt från olika typer av jackor och byxor till fleecetröjor och skjortor. Dessutom till en fullt rimliga priser. Personligen så tycker jag att deras smock verkar vara helt i linje med vad jag väljer som ytterplagg för många av mina utfärder. Gott om genomtänkta fickor och en mysig luva. Perfekt!

  2. Flera fjällräddningsinsatser kring Kebnekaise senaste dygnen

  Det har tidigare konstaterats att Kebnekaise inte alltid bestigs utan motstånd. Ger man sig upp så måste man vara beredd på ruskväder. Detta fick flera vandrare erfara under ett par kalla dagar i oktober.

  Hela tre fjällräddningsinsatser krävdes kring Kebnekaisemassivet på bara ett dygn. Den största insatsen avsåg att rädda sex personer som i kombination med dåliga kläder och överraskande dimma hamnade i knipa.

  Se denna artikels återkomst via denna lista som en varning att inte ta lätt på fjällvädret.

  3. Sanningen om din powerbank´s kapacitet

  Undrar du ibland varför din powerbank på 4,000mAh inte kan ladda din Iphone 8 med ett batteri på 1821mAh fullt två gånger? I teorin ska det väl fungera?

  Kapaciteten hos batterier benämns vanligen med milliamperetimmar (förkortat mAh). Man skulle därför kunna tro att 4000mAh hos en powerbank då ska motsvara 4000 överförda mAh till en mobiltelefon. Men så enkelt är det tyvärr inte.

  I denna artikel valde vi därför att reda ut hur det egentligen ligger till med din powerbank’s kapacitet och konstaterade följande:

  Din powerbank kräver energi för driva sina kretsar som övervakar laddningen. Men en del går även till spillo för att förändra spänningen från sitt batteri till att matcha din mobiltelefons. Denna spänning som utgör skillnaden mellan batterierna omvandlas medvetet till värme via en voltregulator eller liknande komponent. Man brukar därför säga att man för säkerhets skull ska räkna bort 25-30% av powerbankens batterikapacitet.

  Friluftskanalen

  Med denna lista tackar så vi för det gångna året samtidigt som vi ivrigt blickar in mot 2020. Vi är redan i tagen med att planera diverse fjällturer, artiklar och kommande videor.

  Vi ses i naturen!

  Vänliga hälsningar, Andreas & William Fridh